Αρχική Σελίδα  |  Επικοινωνία  |  Αναζήτηση:
Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2024
Cyprus Wine Pages

Και τα λευκά που θα μας ενθουσιάσουν…Μετά την παρουσίαση πέντε ερυθρών οίνων, την περασμένη Κυριακή, που ελπίζω να σας έχουν αρέσει, αν όχι ενθουσιάσει, προχωρώ σήμερα σε τέσσερις προτάσεις σπουδαίων λευκών οίνων, που ξεχώρισα από τις αλλεπάλληλες γευστικές δοκιμές των τελευταίων ημερών. Τεσσάρων λευκών κρασιών, που μπορούν άνετα να αντικαταστήσουν τα κόκκινα και να συνοδεύσουν τα γιορτινά εδέσματα, τόσο πλούσια και πυκνά είναι, τόσο γενναιόδωρα και ιδιαίτερα. Υπάρχουν, βλέπετε, κάποιοι φίλοι, και πιστεύω και μερικοί αναγνώστες, που δεν μπορούν να καταναλώσουν κόκκινο κρασί, είτε γιατί εμφανίζουν κάποια μικροαλλεργία σε αυτό είτε γιατί απλώς δεν τους αρέσει. Τους φροντίζουμε λοιπόν κι αυτούς, μια κι εδώ στην οικογένεια μέσα του Πολίτη έχουμε ανθρώπους του λευκού.

 

Τέσσερα λευκά κρασιά υψηλής στάθμης, ένα από Ισπανία μεριά και άλλα τρία νησιώτικα από την Ελλάδα (δύο από Σαντορίνη κι ένα από Κεφαλονιά) σας προτείνουμε σήμερα, ευελπιστώντας ότι θα σας ενθουσιάσουν! Καλή Χρονιά σε όλες και όλους!

 

 

VIÑA GRAVONIA WHITE CRIANZA 2007, R. LÓPEZ DE HEREDIA

 

Ποικιλιακή σύνθεση: Viura

Αλκοολικός τίτλος: 12,5%

Κατηγορία: Denominación de Origen Calificada

 

Αυτό το ισπανικό λευκό από την περιοχή Rioja συνοψίζει μέσα του όλο τον Δυτικό πολιτισμό. Ό,τι έχει κατακτήσει αιώνες τώρα η Γηραιά Ήπειρος, ό,τι ευγενές έχει κατορθώσει, κυλάει στις φλέβες αυτού του χρυσοποίκιλτου οίνου, που έχει συμπληρώσει ήδη μία δεκαετία ζωής. Κι αν αυτό που καταγράφω ακούγεται υπερβολικό, μόνη οδός επαλήθευσης ή όχι απομένει η δοκιμή του κρασιού. Η συνάντηση με το βαθύ χρυσό και ταυτόχρονα λαμπερό στην όψη γέννημα τούτο της αμπέλου, η γνωριμία με μια μύτη που όμοιά της σπανίως απαντάμε στη φύση, καθώς τα υπερσυμπυκνωμένα, πολυεπίπεδα, ψημένα από τον χρόνο και «φωταγωγημένα» από μια αγονάτιστη οξύτητα αρώματα συνωθούνται στο ποτήρι, αναδυόμενα κατά ριπάς υπό τη μορφή καβουρντισμένων ξηρών καρπών, μελιού, καφέ, κεριού, κυδωνιού, κόρας ψωμιού και άλλων τινών. Γευστικά το μεγαλείο του κρασιού παραμένει ανεξάντλητο, καθώς η σχεδόν υπερκόσμια συμπύκνωσή του συναντάται με μια ακμαία οξύτητα που συνεπαίρνει και ισορροπεί τα πάντα, ενώ η αρωματική ένταση διατηρείται στη διαπασών, οδηγώντας σε μια μακρά, πολύ μακρά και επίμονη επίγευση. Ένα ανεπανάληπτο για την τιμή του λευκό, που οφείλει να δοκιμάσει κάθε οινόφιλος. Υποκλίνομαι. Και υποβάλλω τα σέβη μου.

 

Βαθμός: 94/100

Τιμή: €24

Διανομή: Vino Cultura

 

 

ΚΤΗΜΑ ΑΡΓΥΡΟΥ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ 2016

 

Ποικιλιακή σύνθεση: Ασύρτικο 

Αλκοολικός τίτλος: 13,5%

Κατηγορία: Προστατευόμενη Ονομασία Προελεύσεως Σαντορίνη 

 

Οργανοληπτικά το Κτήμα Αργυρού Σαντορίνη 2016 είναι όχι απλώς άμεμπτο, αλλά μεγαλειώδες. Στην όψη δείχνει τόσο μα τόσο νέο. Αρωματικά αψεγάδιαστο, βαθύ, πλουσιότατο, πολυσχιδές, καθάριο, μα, κυρίως, ιδιοσυγκρασιακό, χάρη στο σπάνιο μέταλλο της Σαντορίνης. Γευστικά εξίσου πλούσιο και καθάριο, με μια οξύτητα που εξυψώνει τα πάντα ισορροπώντας την αλκοόλη και το ακαταλάγιαστο φρούτο, που κρατάει μέχρι τη μακρά και επίμονη επίγευση του κρασιού. Όλα αυτά οργανοληπτικά, γιατί, εάν συνδυάσουμε την ποιότητα του κρασιού με την τιμή πωλήσεώς του, τότε θα συνειδητοποιήσουμε ότι τα αντίστοιχης ποιότητας γαλλικά λευκά, βλέπε Βουργουνδίες και τα όμοια, πωλούνται σε πολλαπλάσια τιμή. Ένα μεγάλο λευκό, που αποτελεί μία συγκλονιστική μαρτυρία ότι αυτός ο κόσμος ο γλυκύς, αυτός ο κόσμος ο πλατύς δεν μας έχει ακόμη αποκαλύψει ολάκερο τον πλούτο του. Μία αποκαλυπτική μαρτυρία, που για να τη συλλάβουμε σε όλο της το μεγαλείο, θα πρέπει να τη σερβίρουμε σε θερμοκρασία κόκκινου, στους 15 με 16 βαθμούς Κελσίου. Πιείτε το μέχρι το 2035.

 

Βαθμός: 93/100

Τιμή: €21

Διανομή: Vino Cultura

 

 

ΖΑΚΥΝΘΙΝΟ 2016, ΣΚΛΑΒΟΣ

 

Ποικιλιακή σύνθεση: Ζακυνθινό

Αλκοολικός τίτλος: 13%

Κατηγορία: Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Πλαγιές Αίνου 

 

Ετούτο δω το πράμα είναι ένα κρασί που πολλοί το ονομάζουν «πορτοκαλί». Δεν ξέρω εάν θα το ονοματίσω τελικώς έτσι, πορτοκαλί, orange wine κατά τα διεθνώς κρατούμενα, αλλά θα το αποκαλέσω «απολύτως ιδιαίτερο». Κι αυτό γιατί συνδυάζει μερικά πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, κάποια από αυτά σπάνια, που το καθιστούν θέμα συζήτησης. Πρώτον, οινοποιείται από μία δυσεύρετη γηγενή ποικιλία, το Ζακυνθινό, δεύτερον, για τη ζύμωσή του χρησιμοποιούνται οι ιθαγενείς ζύμες, πράγμα επίσης σπάνιο, τρίτον, ο παραγωγός αποφεύγει το φιλτράρισμα και την προσθήκη θειώδους ανυδρίτη, τέταρτον, υπόκειται σε μια ελεγχόμενη οξείδωση που το «αλλοτριώνει» αρωματικά και γευστικά, καθιστώντας το τεφαρίκι. Εν ολίγοις: Κεχριμπαρένιο, μελένιο και κερένιο στη μύτη, γευστικά ζάμπλουτο, εξυψωμένο από μια οξύτητα που σπινθηρίζει, αλύγιστο. Δώστε του πέντε-δέκα ώρες να αναπνεύσει. Και κρατήστε και κάνα-δυο φιάλες στο κελάρι σας να δείτε πώς θα εξελιχθούν.

 

Βαθμός: 89/100

Τιμή: €16,50

Διανομή: La Maison du Vin

 

 

ΝΥΧΤΕΡΙ 2016, ΓΑΒΑΛΑΣ

 

Ποικιλιακή σύνθεση: Ασύρτικο

Αλκοολικός τίτλος: 14%

Κατηγορία: Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης Σαντορίνη

 

Τελικά πιστεύω πως ο Γαβαλάς είναι ένας αθόρυβος παραγωγός της Σαντορίνης, που είναι ενδεχομένως υποτιμημένος στη συνείδησή μας. Δοκίμασα και πάλι τα κρασιά του μετά από καιρό στ’ αλήθεια και δεν βρίσκω να υστερεί σε σχέση με τα μεγάλα ονόματα του νησιού. Το Μαυροτράγανό του ήταν καθόλα εξαιρετικό, τώρα το Νυχτέρι μού φαίνεται ακόμη πιο εντυπωσιακό, πλούσιο, πληθωρικό από κάθε άποψη, αλλά την ίδια ώρα ισορροπημένο και νευρώδες, ικανό παλαίωσης. Βαθύ κίτρινο στην όψη, πυκνό αρωματικά και σύνθετο, με αισθητή την παρουσία του μελιού, της κερήθρας, των λευκών ανθών, της βανίλιας, που πήρε από την εξάμηνη ωρίμαση στο βαρέλι, των ξηρών καρπών. Γευστικά παχύ, συμπυκνωμένο και ρωμαλέο για λευκό, με μια οξύτητα που λάμπει διαπερνώντας τα πάντα και με μια επίγευση μακρά και έντονη δείχνει πόσο καλό, πόσο παγκόσμιας εμβέλειας κρασί είναι.

 

Βαθμός: 89/100

Τιμή: €19

Διανομή: La Maison du Vin


23/12/2017

Άρθρα: Γευσιγνωσία

»

Η αφρόκρεμα του ελλαδικού αμπελώνα

04/02/2021

»

Βάρος

06/01/2021

»

Περί θερμοκρασίας των λευκών…

21/11/2020

»

50 Great Greek Wines

14/10/2020

»

Πού είχαμε μείνει;

30/03/2020

»

Ακτινογραφώντας τους διαγωνισμούς οίνων

06/03/2020

»

Στην ηρεμία του Θερμαϊκού

29/02/2020

»

Περί φιλέτων, αλλαντικών κι άλλων τινών

08/01/2020

»

Κέρδος διά της αφαιρέσεως

30/11/2019

»

Γιορτινά και προσιτά

04/12/2018

»

Εξαίρετα κόκκινα κάτω των €10

29/07/2018

»

Τίμια ελλαδικά κρασιά

15/07/2018

»

Και τα λευκά που θα μας ενθουσιάσουν…

23/12/2017

»

Για μια βραδιά που θα μας ενθουσιάσει!

17/12/2017

»

Πού έγκειται η διαφορά;

02/04/2017

»

Λευκά που σημάδεψαν μια χώρα

12/02/2017

»

Τρακόσια κρασιά με €15

06/11/2016

»

Τοπικά κόκκινα παλαίωσης

18/09/2016

»

Γιορτινά κόκκινα

27/12/2015

»

Η δύναμη της στιγμής

22/02/2015

Οίνου Συμβουλευτική Πάνω  |  Πίσω  |  Εκτύπωση  |  Εξειδικευμένη Αναζήτηση  |  Επικοινωνία  |  Αρχική Σελίδα