Αρχική Σελίδα  |  Επικοινωνία  |  Αναζήτηση:
Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2024
Cyprus Wine Pages

Για μια βραδιά που θα μας ενθουσιάσει!Αφού ουδείς κατάφερε να μας ενθουσιάσει εμάς τους πρωτευουσιάνους, κι αφού η πόλις μας έχει καταλήξει χωρίον, οφείλουμε μόνοι μας να αναζητήσουμε ολίγον ενθουσιασμό, μόνοι μας να εμπνευστούμε τρόπους να ομορφύνουμε τον πληκτικό μας βίο. Μία οδός είναι για εμάς τους οινόφιλους το κρασί και η ευγένεια με την οποία επιδαψιλεύει τη ζωή μας. Και υπάρχουν κάποια κρασιά, που μπορούν όντως να κοσμήσουν τη μέρα μας, να εκταθούν πέρα από την τετριμμένη καθημερινή πόση και την ακούσια κατανάλωση και να αποτελέσουν αιτία συζήτησης, Θείο αγαθό, έργο τέχνης, λόγο ύπαρξης. Και δεν γνωρίζω άλλο προϊόν αυτού του πλανήτη, που να διαθέτει παρόμοιες ή συγγενείς έστω ιδιότητες με τον οίνο, κανένα, κι ας απατώμαι.

Μέρες γιορτής έρχονται και οι περισσότεροι, τουλάχιστον, από εμάς, αν δεν βιώνουν ανυπέρβλητα, σκληρά προβλήματα, θα γιορτάσουν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά παρέα με φίλους, αγκαλιά με συγγενείς και αγαπημένα πρόσωπα και θα θελήσουν να ανοίξουν μία πραγματικά καλή, εξαίρετη φιάλη, να τσουγκρίσουν τα ποτήρια και να εισέλθουν πιο αισιόδοξοι ίσως στο 2018.

Μετά από δοκιμές ημερών, η στήλη σάς προτείνει πέντε εξαιρετικά κόκκινα κρασιά, η τιμή πώλησης των οποίων δεν είναι απλησίαστη, αλλά προσιτή για γιορτινό οίνο. Χωρίς άλλα λόγια σας τα προτείνω, ευχόμενος σε όλες και όλους Καλά Χριστούγεννα και Ευτυχές Νέο Έτος!

 

ΝΑΟΥΣΑ 2013, ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΟΣ

 

Ποικιλιακή σύνθεση: Ξινόμαυρο  

Αλκοολικός τίτλος: 13,5%

Κατηγορία: Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης Νάουσα

 

Η νέα εσοδεία της Νάουσας Διαμαντάκου κυκλοφόρησε με τη νέα, σαφώς πιο λιτή και όμορφη, θα έλεγα, ετικέτα. Ο Γιώργος Διαμαντάκος δείχνει με την εσοδεία του 2013 ότι ένα σκοπό έχει, να οινοποιεί όλο και καλύτερες Νάουσες. Και τα καταφέρνει. Ο τρύγος του 2013 έδωσε ένα βαθυκόκκινο, για τα δεδομένα του Ξινόμαυρου, κρασί. Με πυκνή, βαθιά, φίνα και σύνθετη μύτη, στην οποία κυρίαρχη θέση έχουν τα πλέον τυπικά της ποικιλίας αρώματα, ήτοι λιαστή ντομάτα και μαύρη ελιά, πλαισιωμένα από ένα περίγραμμα δρυός που τους προσδίδει την ανάλογη «γράμμωση». Γευστικά το κρασί είναι γεμάτο και πλούσιο, ρωμαλέο και ισορροπημένο από τη γνωστή οξύτητα του Ξινόμαυρου. Και όσο αναπνέει όλο και πιο πολύ εκδηλώνει το αρωματικό του εύρος και το γευστικό του σμίλευμα. Υπέροχο τώρα, θα συνεχίσει να εξελίσσεται στη φιάλη για άλλη μία επταετία το λιγότερο.

 

Βαθμός: 88/100

Τιμή: €15

Διανομή: Oenovino

 

 

ΟΡΓΙΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ 2015, ΚΤΗΜΑ ΣΚΛΑΒΟΣ

 

Ποικιλιακή σύνθεση: Μαυροδάφνη

Αλκοολικός τίτλος: 13%

Κατηγορία: Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Πλαγιές Αίνου 

 

Οργίων βγαίνουν δύο. Το από συνεργαζόμενους αμπελώνες, συμβατικής καλλιέργειας, και το βιολογικό, που προέρχεται από τους αυτόρριζους, ηλικίας άνω των 70 ετών, βιολογικής καλλιέργειας αμπελώνες του Ευριβιάδη Σκλάβου. Αυτό σας συστήνω σήμερα, άλλωστε, το συμβατικό δεν κυκλοφορεί στο νησί μας. Και αυτό που σας συστήνω είναι, δίχως αμφιβολία, ένα εξαιρετικό από κάθε άποψη κόκκινο, που αποδεικνύει περίτρανα ότι η Μαυροδάφνη δεν είναι μόνο για γλυκά κρασιά. Βαθύχρωμο, ιδιαίτερα συμπυκνωμένο στη μύτη, όπου συνωστίζονται αρώματα ταμπάκου, σοκολάτας, ερυθρόσαρκων φρούτων και μπαχαρικών. Στόμα πλούσιο, γεμάτο, με απρόσμενα μαλακές για τη νιότη του κρασιού τανίνες, ισοζυγισμένη οξύτητα και μια ανεπαίσθητη αίσθηση ανθρακικού. Το μεγαλύτερο, όμως, προσόν αυτού του ιδιοσυγκρασιακού κόκκινου είναι η εντυπωσιακή και συνεχής εξέλιξή του στο ποτήρι, καθώς το οξυγόνο επιδρά ευεργετικά σε αυτό. Πιείτε το μέχρι το 2030.

 

Βαθμός: 88/100

                                   Τιμή: €23

                                   Διανομή: La Maison du Vin

 

 

ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟΣ ΟΙΝΟΣ ΝΕΜΕΑ 2013, ΠΑΡΠΑΡΟΥΣΗΣ

 

Ποικιλιακή σύνθεση: Αγιωργίτικο  

Αλκοολικός τίτλος: 13,5%

Κατηγορία: Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης Νεμέα 

 

Ότι ο Επιλεγμένος Οίνος Νεμέα Reserve του Αθανάσιου Παρπαρούση είναι η καλύτερη Νεμέα το έχω ξαναπεί. Γιατί είναι η καλύτερη; Διότι, πρώτον, διαθέτει τέτοια φινέτσα, τέτοια μαλακότητα και ευγένεια, που κανένα άλλο κρασί της συγκεκριμένης περιοχής δεν διαθέτει, ούτε όμως και κάποιο άλλο ελλαδικό κόκκινο. Και, δεύτερο, αυτή ακριβώς η κομψότης δεν στέκει μόνη κι έρμη στο ποτήρι, αλλά συνοδεύεται από μια πολύ καλή συμπύκνωση και μια εξίσου καλή ισορροπία αλκοόλης, οξύτητας, τανινών και φρούτου. Είναι ήδη έτοιμη για κατανάλωση η Νεμέα 2013 του Παρπαρούση, αν και μια περαιτέρω παλαίωση άλλων τριών-τεσσάρων ετών δεν θα τη βλάψει καθόλου. Δώστε της χρόνο να αναπνεύσει και να εκδηλώσει ολάκερο τον αρωματικό και γευστικό της πλούτο.

 

Βαθμός: 88/100

Τιμή: €28

Διανομή: La Maison du Vin

 

 

BARBERA D’ALBA 2015, ELIO ALTARE

 

Ποικιλιακή σύνθεση:  Barbera

Αλκοολικός τίτλος: 14,5%

Κατηγορία: Denominazione di Origine Controllata

 

Μπορεί να ζει στη σκιά του μεγάλου κρασοστάφυλου της περιοχής, του περιώνυμου και πολυδύναμου, δεκτικού μακρόχρονης παλαίωσης Nebbiolo, είναι όμως και το Barbera μία ποικιλία που δίνει όχι απλώς αξιοπρόσεκτα, αλλά εξαιρετικά, ενίοτε δε μεγάλα κόκκινα κρασιά αξιοσημείωτης πολυπλοκότητας, πυκνότητας και με δυνατοτήτες βαθιάς παλαίωσης. Το Barbera 2015 του Elio Altare, του φημισμένου αυτού παραγωγού του Πιεμόντε, είναι ένα τέτοιο δείγμα εξαιρετικού Barbera. Βαθυκόκκινο. Πολυεπίπεδο, βαθύ, συμπυκνωμένο και σύνθετο αρωματικά, με αισθητά τα κόκκινα φρούτα και τη βιολέτα, που σμίγουν με στοιχεία από το δρύινο βαρέλι, μπαχαρικά και νότες δέρματος και ταμπάκου. Πλούσιο και γεμάτο γευστικά, με στιβαρό τανινικό δυναμικό, ωραία οξύτητα που ισορροπεί τη γενναιόδωρη αλκοόλη και διαρκή εξέλιξη στο ποτήρι. Πιείτε το μέχρι το 2027.

 

Βαθμός: 86/100

Τιμή: €21

                                   Διανομή: Vino Cultura

 

 

MARQUÉS DE CÁCERES RIOJA CRIANZA 2013

 

Ποικιλιακή σύνθεση: Tempranillo, Garnacha, Graciano

Αλκοολικός τίτλος: 13,5%

Κατηγορία: Denominación de Origen Calificada

 

Αυτή η Rioja, της κατηγορίας Crianza, είναι μπορώ να πω από τις πλέον αγαπημένες, καθώς συνδυάζει σε απόλυτη ισορροπία δύο ιδιαιτέρως σημαντικά χαρακτηριστικά: τη φινέτσα και την πυκνότητα. Χωρίς να γίνεται βαριά, χωρίς να στεγνώνει υπερβολικά από τη μακρά ωρίμαση σε βαρέλι, καταφέρνει να διατηρεί ακμαίο το πλούσιο φρούτο της, το οποίο περιβάλλεται από τις διακριτικές μυρωδιές της δρυός και των γλυκών μπαχαρικών. Μια εξαιρετική Rioja από έναν σπουδαίο παραγωγό της διάσημης αμπελουργικής αυτής ζώνης, η οποία, κάπως στυφή ακόμη, έχει τις δυνατότητες να εξελιχθεί στη φιάλη για άλλη μία πενταετία τουλάχιστον. Ανοίξτε την μια-δυο ώρες πριν, σερβίρετε μία μικρή ποσότητα σε ένα ποτήρι για να κατέβει η στάθμη του κρασιού και να περάσει οξυγόνο στη φιάλη ή, αν επιθυμείτε να είστε πιο δραστικοί, μεταγγίστε τη σε μια καράφα.

 

Βαθμός: 85/100

Τιμή: €13

Διανομή: Spectus


17/12/2017

Άρθρα: Γευσιγνωσία

»

Η αφρόκρεμα του ελλαδικού αμπελώνα

04/02/2021

»

Βάρος

06/01/2021

»

Περί θερμοκρασίας των λευκών…

21/11/2020

»

50 Great Greek Wines

14/10/2020

»

Πού είχαμε μείνει;

30/03/2020

»

Ακτινογραφώντας τους διαγωνισμούς οίνων

06/03/2020

»

Στην ηρεμία του Θερμαϊκού

29/02/2020

»

Περί φιλέτων, αλλαντικών κι άλλων τινών

08/01/2020

»

Κέρδος διά της αφαιρέσεως

30/11/2019

»

Γιορτινά και προσιτά

04/12/2018

»

Εξαίρετα κόκκινα κάτω των €10

29/07/2018

»

Τίμια ελλαδικά κρασιά

15/07/2018

»

Και τα λευκά που θα μας ενθουσιάσουν…

23/12/2017

»

Για μια βραδιά που θα μας ενθουσιάσει!

17/12/2017

»

Πού έγκειται η διαφορά;

02/04/2017

»

Λευκά που σημάδεψαν μια χώρα

12/02/2017

»

Τρακόσια κρασιά με €15

06/11/2016

»

Τοπικά κόκκινα παλαίωσης

18/09/2016

»

Γιορτινά κόκκινα

27/12/2015

»

Η δύναμη της στιγμής

22/02/2015

Οίνου Συμβουλευτική Πάνω  |  Πίσω  |  Εκτύπωση  |  Εξειδικευμένη Αναζήτηση  |  Επικοινωνία  |  Αρχική Σελίδα