Αρχική Σελίδα  |  Επικοινωνία  |  Αναζήτηση:
Πέμπτη, 26 Απριλίου 2018
Cyprus Wine Pages

Βιβλία


Ανακαλύπτω το Κρασί (2η έκδοση σκληρόδετη)

Εκδόσεις Μεταίχμιο

The Cyprus Wine Guide

The best Cyprus wines, tasted, assessed and rated

Παραγωγή Κρασιού στην Κύπρο

Οινοποίηση λευκού κρασιού στην Κυπερούντα.


English Section


»

Articles

»

Cyprus Wineries

»

Map

Υπάρχουν κακές ποικιλίες;


Αυτό είναι ένα ερώτημα που δεν μας έχει απασχολήσει ποτέ από αυτό το βήμα. Πράγματι, στη συνείδηση όλων μας έχουν καταταχθεί ποιοτικώς οι ανά τον κόσμο ποικιλίες οιναμπέλου. Έχουν κατηγοριοποιηθεί σε τρεις, θα έλεγα, ποιοτικές βαθμίδες. Στην πρώτη βαθμίδα, όπου περιλαμβάνονται τα κορυφαία κρασοστάφυλα της οικουμένης, στη μεσαία, όπου συγκαταλέγονται οι ενδιάμεσες ως προς την δυνατότητά τους να δώσουν καλά κρασιά ποικιλίες, και στην τρίτη και χαμηλότερη όλων κατηγορία, όπου συνωστίζονται όλα εκείνα τα άσημα, αφανή και περιφρονημένα στη συνείδησή μας οινοστάφυλα. Στην πρώτη κατηγορία ποιότητας εύκολα θα συγκαταλέγαμε όλες τις κοσμοπολίτικες πριμαντόνες, ήτοι τα Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Chardonnay, Sauvignon Blanc και Riesling, αλλά και τα πρωτοκλασάτα ονόματα κάθε εθνικού αμπελώνα, εν προκειμένω, τα ιταλικά Nebbiolo, Corvina και Sangiovese, το ισπανικό Tempranillo, το αυστριακό Grüner-Veltliner, τα ελλαδικά Ξινόμαυρο, Αγιωργίτικο και Ασύρτικο, την πορτογαλική Touriga Nacional και τα όμοια.

περισσότερα...

» Πρόσφατα Άρθρα...


Αξιολογήσεις Κρασιών


Εν Τάχει


85/100

ΒΟΥΝΟΠΛΑΓΙΑ 2017, SANTA IRENE


Ποικιλιακή σύνθεση:  Ξυνιστέρι

Αλκοολικός τίτλος:  12.5%


Αυτό το εξαιρετικό Ξυνιστέρι από το οινοποιείο, που επιμένει στο εγγλέζικο όνομα,  Santa Irene, στον Φαρμακά, το συγχέεις εύκολα με ένα ολόφρεσκο, σπαρταριστό και ζωηρότατο σε οξύτητα Sauvignon Blanc. Έλα, όμως, που είναι εκατόν τοις εκατόν καμωμένο από τη γηγενή μας ποικιλία. Ένα ποσοστό των σταφυλιών προκύπτει από δεκαπενταετείς περίπου αμπελώνες της Πάφου και το υπόλοιπο από ορεινά αμπελοτόπια του Φαρμακά, η ηλικία των οποίων αγγίζει τα 90 έτη. Το αποτέλεσμα της συμμετοχής των σταφυλιών του Φαρμακά είναι απολύτως εύληπτο στο ποτήρι, καθώς τα αρώματα εμφανίζουν μια ασυνήθιστη λεπτότητα, προϊόν του μεγάλου υψομέτρου, ενώ η γεύση στέκει σφριγηλή, με μια ατίθαση οξύτητα στο ποτήρι, αποτέλεσμα, και πάλιν, του δροσερού κλίματος και του πολύ μεγάλου υψομέτρου. Ένα ιδιαίτερο λευκό, που αποδεικνύει ότι το Ξυνιστέρι είναι η σημαντικότερη τοπική μας ποικιλία.


Τιμή:  € 8.00

Διανομή:  Santa Irene

Πρόσφατες Αξιολογήσεις...
Βαθμολογία
1-59Κακό
60-69Μέτριο
70-79Καλό
80-84Πολύ Καλό
85-89Εξαιρετικό
90-94Μεγάλο
95-100Κορυφαίο

Πού να πας;

Θες κάποια στιγμή, μια Κυριακή, να πας ένα ταξιδάκι εκτός πόλης, κάπου στα χωριά πέριξ της Λευκωσίας. Και να καθίσεις σε μια ωραία, γραφική ταβέρνα με προσεγμένο τοπικό φαγητό. Να απολαύσεις κι ένα καλό κρασάκι, όχι πολλά-πολλά, γαλλικά και τέτοια, ένα ντόπιο κρασί από τα πάμπολλα καλοφτιαγμένα που υπάρχουν πια. Να στο σερβίρουν απλώς στην κατάλληλη θερμοκρασία και σ’ ένα αξιοπρεπές ποτήρι, μαζί με λίγο σπιτικό φαγητό της ώρας. Κι όλο σκέφτεσαι και σκέφτεσαι και δεν βρίσκεις πού να πας και πού να ’ρθεις. Σ’ αυτόν τον έρημο πια τόπο, που τον έφαγαν τα Business Administration, τα Computer Science κι όλα τα συναφή…

Οίνου Συμβουλευτική Πάνω  |  Πίσω  |  Εξειδικευμένη Αναζήτηση  |  Επικοινωνία  |  Αρχική Σελίδα