Αρχική Σελίδα  |  Επικοινωνία  |  Αναζήτηση:
Σάββατο, 25 Ιουνίου 2022
Cyprus Wine Pages

Εν ΤάχειΣουβλάκια Χριστοφής

Έχω διαβάσει πολλούς και διάφορους, δεξιά και αριστερά, σχετικά με τα καλύτερα σουβλάκια στο νησί. Ουδείς επαΐων έγραψε μία έστω αράδα για τον Χριστοφή στην Αθηαίνου. Αυτός κάνει το καλύτερο σουβλάκι στην Κύπρο! Ένα πολύ απλό μέρος, που κινείται μεταξύ μιας ταβέρνας με τα απολύτως βασικά και ενός χώρου που ετοιμάζει σουβλάκι για το σπίτι. Το σουβλάκι του από διαλεχτό, αθηαινίτικης εκτροφής κρέας, είναι ζουμερό και μαλακό, δίχως κόλπα, είναι απλώς το νοστιμότερο που έχω ποτέ δοκιμάσει. Τώρα για τα Κατεχόμενα, δεν ξέρω, ρωτήστε τους «προοδευτικούς» που πάνε, κάτι θα έχουν να σας συστήσουν.

06/06/2022

Septem Mylos 1888

Ο παλιός οικογενειακός νερόμυλος του 1888 δίδει το όνομά του σε αυτή τη διαφοροποιημένη μπίρα τύπου lager της μικροζυθοποιίας Septem στην Εύβοια. Πρόκειται για μια εντυπωσιακή, μη παστεριωμένη, φιλτραρισμένη μπίρα με έντονο το αρωματικό στοιχείο (κυρίως κίτρα), που δεν γίνεται κουραστική, ούτε δήθεν. Με πλούσιο και συμπαγή αφρό, μεγάλη αρωματική διάρκεια και συγκρατημένη αλκοόλη (4,6%), η οποία προσφέρεται σε λογική τιμή σε φιάλη του μισού λίτρου. Αξίζει πραγματικά να τη δοκιμάσετε.

15/05/2022

Ύπαιθρος καλεί…

Η κυπριακή ύπαιθρος, όσο κι αν την έχουμε βιάσει, όσο κι αν την έχουμε εγκαταλείψει, εξακολουθεί, ειδικά τώρα που είναι ακόμη άνοιξη, να είναι όμορφη και να σε καλεί κοντά της. Ωστόσο, όταν αρχίζει κανείς να σκέφτεται μια εξόρμηση στο βουνό, εκεί ξεκινάνε τα δύσκολα, καθώς δεν βρίσκεται εύκολα μία, μικρή έστω, ταβέρνα που να λειτουργεί με μεράκι, γνώση και στοιχειώδη οινική παιδεία. Έχουμε μεγάλη ανάγκη τέτοιες μικρές οάσεις στον τόπο μας και κάποια στιγμή θα πρέπει να τολμήσουν κάποιοι…

11/05/2022

Ξυνιστέρι Single Vineyard 2018, Βασιλικό

Δοκίμασα το Ξυνιστέρι Single Vineyard της εσοδείας 2018, που διατηρούσα στην κάβα μου, προκειμένου να δω την εξέλιξη του κρασιού και έμεινα πραγματικά έκπληκτος από την παγκοσμίου κλάσης ποιότητά του.  Ένα λευκό που ωρίμασε χωρίς να έχει ωριμάσει, καθώς διατηρεί τη δυνατότητα περαιτέρω εξέλιξης που αγγίζει συνολικά τη δεκαετία, πυκνό, με ισορροπημένη αλκοόλη (13%), με μεταλλικότητα και φρούτο που κρατάει γερά. Και να, το Ξυνιστέρι, που αίφνης βάζει κάτω ακόμη και τα Chablis!

20/03/2022

Riesling Grand Cru Sommerberg 2003, Domaine Schoffit

Μία σχεδόν εικοσαετία μετά τον τρύγο απέσπασα από την κάβα μου αυτό το Riesling της ποιοτικής βαθμίδας Grand Cru από την γκάμα κρασιών ενός εκ των κορυφαίων παραγωγών της Αλσατίας, του Domaine Schoffit. Θαύμασα την κατάσταση στην οποία το κρασί βρισκόταν, χρυσοποίκιλτο στην όψη και λαμπερό, πολυδαίδαλο αρωματικά, συνάμα πυκνό και ρωμαλέο, χανόσουν στις ευωδίες του. Παχύ γευστικά, με την οξύτητα να ορθώνει το ανάστημά της και την επίγευση να μη λέει να εγκαταλείψει τη σκηνή. Μία μυσταγωγία!

05/02/2022

Zen Room

Βρέθηκα προ ημερών στο ιαπωνικό εστιατόριο Zen Room, στο έμπα της Λεμεσού, καθώς προσεγγίζουμε από Λευκωσία. Ένα μαγαζί που μου άφησε πολύ καλές εντυπώσεις, άρτι ανακαινισμένο, με πάρα πολύ καλό έως εξαιρετικό φαγητό, εξίσου καλό και καθαρό σέρβις, πολύ καλή λίστα κρασιών για όλα τα γούστα κι όλα τα βαλάντια, ένας χώρος άνετος, προσεγμένος σε κάθε του λεπτομέρεια. Το καλύτερο, κατά την άποψή μου, ιαπωνικό εστιατόριο εκτός ξενοδοχειακής εστίασης. Προτείνω ιρλανδικό άνγκους με ποικιλία μανιταριών και σπαράγγια και μια καλή ποικιλία από σούσι. Αξίζει μία επίσκεψη.

06/01/2022

Μπάρμπα Γιάννης 2004

Μπάρμπα Γιάννης λέγεται το Μαραθεύτικο της οινοποιίας Βουνί Παναγιάς, η οποία έχει στρέψει τον προσανατολισμό της στις γηγενείς ποικιλίες της χώρας. Μία φιάλη του 2004 είχα ξεχασμένη στο σπίτι, εκτός των ψυχόμενων συντηρητών που διαθέτω, σε υποφερτές  όχι όμως ιδανικές συνθήκες. Κάποια στιγμή είδα τη φιάλη να χάνει ολίγον από τον φελλό, οπότε, βέβαιος ότι το κρασί θα είχε ξινίσει, το άνοιξα, για να βρεθώ ενώπιον ενός μικρού θαύματος, καθώς το κρασί είχε ωριμάσει πολύ ωραία, ήταν εξαιρετικά ευχάριστο  και συντρόφευσε μέχρι τέλους τη βραδιά μας!

28/11/2021

Σαντορίνη Σιγάλα 2010

Μία από τις τελευταίες φιάλες που κρατούσα στην κάβα μου ήταν αυτή η Σαντορίνη του 2010 του Πάρι Σιγάλα. Σαντορίνη δεξαμενής, ετών ένδεκα. Ένα κάλλος του κόσμου ετούτου κλεισμένο σε μια ταπεινή φιάλη γυαλιού, χρυσοποίκιλτο από τον χρόνο τον σοφό, πεπυκνωμένο δώρο γιομάτο άλατα κι ορυκτά και γινωμένα φρούτα και μέλι και κερί… Και μεστωμένο γευστικά, περασμένο 11 στρώσεις νοστιμιάς και έντασης, όσα και τα χρόνια του, που η πεισμωμένη οξύτητα εξακολουθεί να φωτίζει. Τέτοια κρασιά μόνο η γη της Σαντορίνης κι ο χρόνος ο συνεργός μπορούν να μας χαρίσουν!

15/11/2021

Τιμές στόχευσης

Βλέπω πολλά τοπικής παραγωγής κόκκινα κρασιά στα ράφια των υπεραγορών και των εξειδικευμένων καταστημάτων πώλησης σε τιμές που κινούνται μεταξύ 10 και 15 ευρώ. Δεν πιστεύω ότι αυτό το τιμολογιακό επίπεδο είναι η καλύτερη επιλογή για να στοχεύσουν οι οινοποιοί μας. Σε αυτό το επίπεδο τιμών υπάρχουν πολλοί και δυνατοί ανταγωνιστές από όλο τον κόσμο. Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι οι παραγωγοί μας θα πρέπει να στοχεύσουν στο τιμολογιακό εύρος μεταξύ 4 και 7 ευρώ στο ράφι, όσο κι αν αυτό ακούγεται ακραίο για κάποιους. Εκεί, άλλωστε, επικεντρώνεται ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της αγοράς κρασιού.

23/10/2021

Shiraz-Λευκάδα 2012

Ένα Shiraz-Λευκάδα 2012 του οινοποιείου Ζαμπάρτας, το τελευταίο που κρατούσα στην κάβα μου, άνοιξα προ ημερών. Η κατάσταση στην οποία το κρασί ευρισκόταν ήταν όχι μόνο τέλεια, αλλά και δηλωτική του πολύ νεαρού της ηλικίας του, καθώς το χαρμάνι αυτό του αείμνηστου Άκη Ζαμπάρτα, της συγκεκριμένης τουλάχιστον εσοδείας, έδειχνε μια φοβερή δυναμική έναντι στον χρόνο. Αυτό δε που με εντυπωσίασε περισσότερο ήταν η ικανότητα του πληθωρικού αυτού οίνου να κρύβει τους 15 βαθμούς αλκοόλης, που διατηρεί στη σύνθεσή του.

05/09/2021


Οίνου Συμβουλευτική Πάνω  |  Πίσω  |  Εξειδικευμένη Αναζήτηση  |  Επικοινωνία  |  Αρχική Σελίδα