Αρχική Σελίδα  |  Επικοινωνία  |  Αναζήτηση:
Πέμπτη, 2 Ιουλίου 2020
Cyprus Wine Pages

Εν ΤάχειΚτήμα Κατσαρού 2008

Είχα προ ημερών τη χαρά να δοκιμάσω ξανά, μετά από καιρό, το ερυθρό Κτήμα Κατσαρού (Cabernet Sauvignon, Merlot) της εσοδείας 2008 (σήμερα κυκλοφορεί η χρονιά του 2014). Αυτό το κρασί μού αποδεικνύει κάθε φορά ότι τον χρόνο τον έχει για να τον εμπαίζει! Αν και μαλάκωσε και μέστωσε σε κάποιο βαθμό, αποκτώντας περισσότερη φινέτσα και πολυπλοκότητα, έδειχνε τόσο μα τόσο νέο, που είναι να απορεί κανείς πότε αυτό το πυκνοϋφασμένο κόκκινο θα φθάσει στον ποιοτικό το κολοφώνα. Πάντως, αξίζει τον κόπο να κρατήσει κανείς στο κελάρι του μερικές φιάλες από αυτό το κόκκινο, έστω της τρέχουσας εσοδείας. 

22/06/2020

Πρωτάρι Φαρμακά

Το Πρωτάρι της τελευταίας εσοδείας, της οινοποιίας Αγία Ειρήνη στον Φαρμακά, είναι ένα κρασί αποκλειστικά καμωμένο από την ντόπια ποικιλία Μαύρο, αυτό το παραμελημένο σταφύλι του τόπου μας. Κινείται ανάμεσα σε έναν βαθύχρωμο ροζέ οίνο κι έναν ελαφρύ κόκκινο, είναι λεπτό, χωρίς πολύ σώμα, διαθέτει καλή οξύτητα κι αρωματικό χαρακτήρα ρόδινου μάλλον παρά ερυθρού κρασιού. Προορίζεται να καταναλωθεί νέο, σερβιρισμένο δροσερό, σχεδόν παγωμένο, στους 12-14 βαθμούς Κελσίου, για να συντροφεύσει όλους εκείνους τους μεζέδες της κυπριακής κουζίνας.

12/06/2020

Έχει Humor και τσαχπινιά

Μόλις χθες δοκίμασα μία σχετικά νέα μπίρα κυπριακής παραγωγής, ονόματι Humor. Την IPA, μία από τις τέσσερις που η ζυθοποιία στο Δάλι παράγει. Είναι μία μπίρα μυρωδάτη, φρέσκια και δροσερή, που αναδίδει αυτή την υπέροχη μυρωδιά μαγιάς και βοτάνων, πλούσια γευστικά και ταυτόχρονα αιθέρια και εξαιρετικά ιδιαίτερη. Προσωπικά δεν θα την πρότεινα με φαγητό, θα την προτιμούσα μόνη της με ολίγα φρούτα και εκλεκτούς ξηρούς καρπούς ή με λίγο κατσικίσιο τυράκι, το δείλι, που όλα καταλαγιάζουν. Στα μείον της  η τιμή, λίγο υψηλή κατά τη γνώμη μου (€2,75).

12/05/2020

 

 

Άγιος Ονούφριος 2010

 

Μεγάλη εντύπωση μου προκάλεσε μία φιάλη του γνωστού κυπριακού κόκκινου, ονόματι Άγιος Ονούφριος, που

παράγεται στον Κάθικα της επαρχίας Πάφου. Ήταν της εσοδείας του 2010, κρασί δεκαετίας, με λίγα λόγια, το οποίο κρατούσα σε ικανοποιητικές, όχι όμως άριστες συνθήκες, στο υπόγειο κελάρι της οικίας μου, εκτός των ψυχόμενων συντηρητών της Eurocave που διαθέτω για τα πιο απαιτητικά κρασιά. Όχι μόνο έστεκε το κρασί, αλλά είχε κιόλας εξελιχθεί και γίνει πολύ ενδιαφέρον. Και να σκεφθείτε ότι μιλάμε για ένα κόκκινο των 5 ευρώ στο ράφι!

29/04/2020

Τσιάκκας Sauvignon 2016

Μετά το Chardonnay του 2016 της οινοποιίας Τσιάκκα, που κρατούσα στην κάβα μου και δοκίμασα προσφάτως, είπα να ανοίξω κι εκείνη τη μοναδική φιάλη του Sauvignon Blanc, που ως πείραμα μάλλον παρά ως πεποίθηση φύλαγα στο κελάρι μου. Κι η έκπληξη και η χαρά μου ήταν μεγάλες, όταν συνειδητοποίησα ότι και αυτό το λευκό της οινοποιίας του Κώστα και της Μαρίνας Τσιάκκια όχι απλώς στέκει, αλλά έχει αποκτήσει μια άλλη διάσταση, πιο μελένια, πιο πυκνή, πιο μεστωμένη, που δεν έχει χάσει ούτε την οξύτητά της ούτε την ισορροπία της.

30/03/2020

Τσιάκκας Chardonnay 2016

Στην υπόγεια κάβα της οικίας μου και όχι στους ψυχόμενους συντηρητές που διαθέτω, άρα σε καλές αλλά όχι τέλειες θερμοκρασιακά συνθήκες, κρατούσα μία τελευταία φιάλη του Chardonnay της εσοδείας 2016 της οινοποιίας Τσιάκκας στο Πελένδρι. Είπα ψες να την ανοίξω να έβλεπα πώς στέκει το τετραετές αυτό λευκό. Και ξαφνιάστηκα πολύ ευχάριστα, όταν αντίκρισα ένα τονισμένο, βαθυκίτρινο κρασί, με μεστωμένα, κερένια και μελένια αρώματα και γεύση ιδιαιτέρως λιπαρή και πλούσια, η οποία διατηρούσε μια ζωηρή οξύτητα, που χάριζε στο κρασί νεύρο και ζωντάνια. Πολύ το χάρηκα!  

16/03/2020

Vino Nobile 2006,
Poliziano

Μία τελευταία φιάλη από το Vino Nobile di Montepulciano της εσοδείας 2006 του οίκου Poliziano, που κρατούσα στην κάβα μου, δοκίμασα μόλις ψες. Το κρασί ήταν εκπληκτικά νέο, ούτε που θα το έβαζε το μυαλό σου ότι είναι μεγαλύτερο από πέντε με έξι χρόνων. Όλο ρώμη και σφρίγος, αρωματικά ισχυρό, αρρενωπό, ακράτητο, γευστικά στιβαρό και πλούσιο. Είναι να διερωτάσαι πλέον για πόσον καιρό είναι ικανά να παλαιώνουν τα καλά κόκκινα του πλανήτη, πόσο πια να περιμένεις και να περιμένεις να πιάσουν το ποιοτικό τους βέλτιστο, πόση πια υπομονή ως πιστός οινόφιλος να επιδείξεις!

15/02/2020

Shiraz-Λευκάδα 2007

Μία από τις τελευταίες φιάλες του τοπικής παραγωγής κόκκινου Shiraz-Λευκάδα 2007, της οινοποιίας Ζαμπάρτας στον Άγιο Αμβρόσιο Λεμεσού, που κρατούσα στην κάβα μου, δοκίμασα μόλις ψες. Εντύπωση μου προκάλεσε η νιότη και το σφρίγος του κρασιού, 13 τόσα χρόνια μετά τον τρύγο. Χρωματικά ήταν ολοζώντανο και λαμπρό, αρωματικά έσταζε ακόμη φρούτο, ενώ γευστικά είχε μεστώσει και μαλακώσει αρκετά, χωρίς να έχει, ωστόσο, απολέσει καθόλου την ορμή του. Ένα εξαιρετικό κόκκινο, που έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά του. Σε συνθήκες κάβας πάντα, εννοείται.

26/01/2020

Κτήμα Μερκούρη 2006

Δοκίμασα προσφάτως την τελευταία φιάλη της εσοδείας 2006 του Κτήματος Μερκούρη, που κρατούσα εδώ και χρόνια στην κάβα μου. Το κρασί όχι μόνο στέκει, αλλά δείχνει να μπορεί να βαδίσει ακόμη δυο-τρία χρόνια στον χρόνο εξελισσόμενο. Ιδιαίτερο και πολύπλοκο στη μύτη, με δυνατά αρώματα δέρματος, φάρμας και γινωμένων κόκκινων φρούτων. Μεστωμένο γευστικά, με τανίνες που έχουν λιώσει και καταστεί το απόλυτο βελούδο, ισορροπημένο σε όλα του, μια ομορφιά στο ποτήρι μας. Αν και απαιτούνται χρόνια υπομονής, είναι άλλη η αίσθηση να απολαμβάνει κανείς ένα παλαιωμένο κόκκινο, άλλη αίσθηση σε άλλο επίπεδο.

18/01/2020

 

 

 

Σοφία, η οικοδέσποινα!

Την επομένη των Χριστουγέννων βρέθηκα καλεσμένος της κυρίας Σοφίας Βορκά, στη Λευκωσία, για ένα γιορτινό τραπέζι με καλούς κι αγαπημένους φίλους. Το χριστουγεννιάτικο σκηνικό, ο στολισμός, η μουσική, τα σερβίτσια, η τέχνη του τραπεζιού, της φιλοξενίας και των εδεσμάτων, βεβαίως, και τα κρασιά και τα κολονάτα, ήταν όλα εκλεκτά σε βαθμό που ουδείς μπορεί να πλησιάσει στην Κύπρο. Περάσαμε μια ζεστή και σπάνια βραδιά, που σίγουρα θα παραμείνει αξέχαστη. Τα θερμά και ειλικρινή μου συγχαρητήρια στην κυρία  Βορκά, που ανεβάζει τον πήχη της κυπριακής, και όχι μόνο, φιλοξενίας σε άλλα επίπεδα. Κι από χρόνου…

05/01/2020


Οίνου Συμβουλευτική Πάνω  |  Πίσω  |  Εξειδικευμένη Αναζήτηση  |  Επικοινωνία  |  Αρχική Σελίδα