Αρχική Σελίδα  |  Επικοινωνία  |  Αναζήτηση:
Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου 2019
Cyprus Wine Pages

Εν ΤάχειΚάβα Λαντίδη 2003

Η Κάβα Λαντίδη, αποτέλεσμα της οινοποίησης τριών ποικιλιών οιναμπέλου, των Cabernet Sauvignon, Merlot και Αγιωργίτικο, αποτελεί την κορωνίδα των κρασιών του Κτήματος  στη Νεμέα. Δοκιμάζοντας την εσοδεία του 2003, η οποία δεν ήταν φυλαγμένη και στις καλύτερες θερμοκρασιακές συνθήκες, εξεπλάγην ευχάριστα από την ωραία εξέλιξη του κρασιού, το οποίο είχε μεστώσει και καταστεί βελούδινο γευστικά και σύνθετο αρωματικά. Τι κι αν έχει πια αλλάξει όνομα η Κάβα και λέγεται Cuvée, η ποιότητα και η αμπελουργική και οινολογική φροντίδα παραμένουν στο ύψος τους.  

15/09/2019

 

Μέθυ 2001

Λόγω πληρότητας στις ψυχόμενες κάβες που διατηρώ στην οικία μου, κάποια κρασιά δεν έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενηθούν σε θερμοκρασιακά ιδανικές συνθήκες, οπότε αρκούνται σε μία θέση στα ράφια του υπογείου. Ένα εξ αυτών, το Μέθυ του 2001, άνοιξα μετά  δυσκολίας μόλις ψες, μια και ο φελλός ήταν σε κακή κατάσταση, οπότε έλιωσε κατά την αφαίρεσή του. Θεώρησα ότι το κρασί θα είχε αποθάνει, αλλά, προς έκπληξή μου, ήταν εξαιρετικό. Έτσι, κακώς φυλαγμένο όπως το είχα, στάθηκε μεστό, μαλακό, σύνθετο στο ποτήρι μου, κάνοντάς με να βγάλω πραγματικά το καπέλο στους αδελφούς Κυριακίδη στον Κάθικα της ωραίας Πάφου.

29/08/2019

 

Δαφνί 2006

 

Από την κάβα Vertigo, στην Πλατεία Κολωνακίου, που προμηθεύτηκα το Δαφνί της εσοδείας 2018, του Κτήματος Λυραράκη, πήρα ως δώρο μία φιάλη του 2006, ένα Δαφνί 13 ήδη ετών, το οποίο απορούσα πώς να έστεκε στο μπουκάλι του. Η έκπληξή μου ήταν μεγάλη, όταν αντίκρισα το βαθύ πορτοκαλοκεχριμπαρί χρώμα του οίνου κι ακόμη μεγαλύτερη όταν είχα τη χαρά να μυρίσω τα εξαιρετικά συμπυκνωμένα και πολύπλοκα αρώματά του. Μεστωμένο, πλούσιο, λιπαρό και ταυτόχρονα ζωηρό, ένα απρόσμενα σπουδαίο λευκό, που μπορεί άνετα  να συγκριθεί με όλα τα παλαιωμένα λευκά της υφηλίου.

14/07/2019

Κτήμα Αργυρού, οικουμενική αξία

Βρέθηκα προ ημερών σε ένα δείπνο προς τιμή του Ματθαίου Αργυρού, ιδιοκτήτη του Κτήματος Αργυρού στη Σαντορίνη, που διοργάνωσε ο αντιπρόσωπος του Κτήματος, το γνωστό μπαρ κρασιού Vino Cultura. Έξι συνολικά πιάτα κλήθηκαν να συνοδεύσουν τα λαμπρά κρασιά του Κτήματος. Μου έκανε εντύπωση το επίπεδο του φαγητού, μια και μιλάμε για ένα μπαρ κρασιού κι όχι για ένα καθαρόαιμο εστιατόριο, όλα ήταν προσεγμένα, νόστιμα, ελαφριά και φίνα, αλλά και όμορφα παρουσιασμένα, χάρη στον νεαρό σεφ του μαγαζιού, που όλα δείχνουν πως έχει ταλέντο. Δεν είναι λίγο πράμα, άλλωστε, να έχεις στην γκάμα σου έναν παραγωγό που ελέγχει πάνω από 10% του σαντορινιού αμπελώνα, εν τέλει, έναν από τους καλύτερους παραγωγούς λευκού κρασιού στον κόσμο.

14/06/2019

Μέθυ 2013

Δοκίμασα προ ημερών μία φιάλη του κρασιού Μέθυ 2013, της οινοποιίας Βασιλικό στον Κάθικα της Πάφου, η οποία πολύ με εξέπληξε με την εξέλιξη και την εν γένει ποιότητά της. Ένα εξαιρετικό κόκκινο από την ποικιλία Cabernet Sauvignon, που μου άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις, καθώς πολύ δύσκολα μπορώ να θυμηθώ άλλο τοπικής παραγωγής ερυθρό που να έχει παρουσιάσει τέτοια βελτίωση με την πάροδο του χρόνου, τέτοια στρογγυλάδα, ισορροπία και μαλακότητα. Και δεν φθάνει μόνο αυτό, αφού το κρασί έχει τα φόντα περαιτέρω παλαίωσης, που ξεπερνά στα σίγουρα την πενταετία.

18/05/2019

Ο Βασάλτης στη Βάσος Ηλιάδης Λτδ

Το οινοποιείο Βασάλτης, το νεαρότερο στον οινικό χάρτη της Σαντορίνης, προστέθηκε στην γκάμα των παραγωγών που η εταιρεία Βάσος Ηλιάδης εισάγει και διανέμει στο νησί μας. Το οινοποιείο Βασάλτης βρίσκεται έξω από το χωριό Βουρβούλος, στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού. Με οικογενειακούς αμπελώνες που αποκτήθηκαν τη δεκαετία του ’80 και με υπό διαχείριση αμπελώνες, το οινοποιείο Βασάλτης παράγει κρασιά υψηλής ποιότητας, κυρίως από τη γηγενή ποικιλία Ασύρτικο, μια από τις σημαντικότερες λευκές ποικιλίες, όχι μόνο της Ελλάδας και της ευρύτερης μεσογειακής λεκάνης, αλλά και του κόσμου. Κυκλοφορούν τρεις ετικέτες λευκών οίνων, δύο αποκλειστικά καμωμένες από Ασύρτικο και μία από τις ποικιλίες Ασύρτικο, Αηδάνι και Αθήρι.

25/04/2019

Ταβερνάκι Μελής

Στο χωριό Παρεκκλησιά, λίγο έξω από τη Λεμεσό, υπάρχουν πια αρκετές ταβέρνες, που άλλες σερβίρουν μεζέδες με βάση το κρέας κι άλλες ψάρια και θαλασσινά. Στα θαλασσινά πρώτος και καλύτερος είναι, όπως και άλλοτε γράψαμε, ο Κουρσάρος, στα κρέατα, όμως,  την πρωτιά την έχει ο Μελής, στον οποίο βρέθηκα προ ημερών, προκειμένου να δοκιμάσω τα πολυδιαφημισμένα σουβλάκια και παϊδάκια του. Κι, όντως, ήταν όλα καλοφτιαγμένα. Η σαλάτα ολόφρεσκη, τα σουβλάκια άριστα, τα παϊδάκια πολύ καλά, οι τηγανητές της ώρας  πατάτες εξαίρετες, γενικώς, υπήρχε μια ποιότητα στην κουζίνα. Από κρασιά μια χαρά τα πάει για ταβέρνα, κυρίως τοπικά, αλλά και μερικές πολύ καλές επιλογές ξένων, αξιοπρεπή ποτήρια και καλή εξυπηρέτηση.

11/04/2019

Κάβα Εν φιάλη

Βρέθηκα σήμερα εκτάκτως στα Λατσιά, όπου, περνώντας από την Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, είδα στα αριστερά μου την κάβα με το όνομα "Εν Φιάλη". Ελληνικό όνομα, πώς το έπαθε λέω ο ιδιοκτήτης! Έπιασα στην άκρη του δρόμου, η στάθμευση έξω από το μαγαζί πολύ εύκολη, κατέβηκα, μπήκα, έριξα μια γρήγορη ματιά ελλείψει χρόνου. Μπόλικα κρασιά για όλα τα γούστα και βαλάντια, μπίρες ων ουκ έστιν αριθμός, δεκάδες ουίσκι, ποικιλία από βότκες, ρούμι, κονιάκ, τσίπουρα, ζιβανίες και άλλα οινοπνευματώδη. Νερά, αναψυκτικά  και μαζί τσιγάρα, δυστυχώς, καθώς το μαγαζί ασχολείται και με χονδρικές πωλήσεις. Το σημαντικό, ωστόσο, είναι ένα: θα κατέβεις και θα βρεις ό,τι θέλεις, όχι μόνο ό,τι εισάγει η εταιρεία. Αξίζει τον κόπο. 

04/04/2019

9η Έκθεση Κυπριακού Κρασιού

Ο Όμιλος Οινοφίλων Αμμοχώστου διοργανώνει την 9η Έκθεση Κυπριακού Κρασιού το Σάββατο, 30 Μαρτίου, στο ξενοδοχείο Adams στην Αγία Νάπα. Η εκδήλωση θα είναι χωρισμένη σε δύο μέρη. Από τις 17:00 μέχρι τις 18:00 τα κρασιά θα παρουσιαστούν αποκλειστικά σε επαγγελματίες (εστιάτορες, σομελιέ, δημοσιογράφους, εργαζόμενους στη ξενοδοχειακή βιομηχανία κτλ.), ενώ από τις 18:00 μέχρι τις 22:00 η έκθεση θα ανοίξει για το οινόφιλο κοινό. Στην περσινή έκθεση έλαβαν μέρος 32 οινοποιίες της χώρας, εφετινός στόχος των διοργανωτών είναι ο αριθμός αυτός να ξεπεραστεί.

07/03/2019

Κυπριακή φινέτσα!

Από ένα ξαφνικό ολίσθημα της μοίρας, βρέθηκα την περασμένη Κυριακή σε ένα εστιατόριο στην περιοχή της Δεκέλειας, καλεσμένος. Περιττεύει να περιγράψω τη συναρπαστική εμπειρία μου στο εν λόγω μαγαζί, σας παραθέτω απλώς μία φωτογραφία της καντίνας, που είναι στημένη στην αυλή του εστιατορίου, η οποία, όπως πιθανολογώ, ανοίγει το καλοκαιράκι, για να προσφέρει στιγμές δροσιάς και γαστρονομικής μαγείας, τόσο στους ποιοτικούς μας τουρίστες όσο και εις τους ποιοτικούς ντόπιους. "Μάσα, ρούφα", γράφει η καντίνα και στα 10 μέτρα η θάλασσα. Και εις ανώτερα!

13/02/2019


Οίνου Συμβουλευτική Πάνω  |  Πίσω  |  Εξειδικευμένη Αναζήτηση  |  Επικοινωνία  |  Αρχική Σελίδα