Αρχική Σελίδα  |  Επικοινωνία  |  Αναζήτηση:
Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2018
Cyprus Wine Pages

Εν ΤάχειΜετρ με φόρμες

Μόλις έχω γυρίσει από μία ταβέρνα εδώ στον Στρόβολο. Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ο μετρ του εστιατορίου, ο υπεύθυνος της μονάδας, με ολίγα λόγια. Ένας μεσόκοπος κύριος με αθλητική φόρμα για παντελόνι κι ένα ασυνδύαστο μπλουζάκι από πάνω, με κάτι αθλητικά υποδήματα με λευκές σόλες, που έχουν καιρό να καθαριστούν, καθώς το άσπρο δεν το λες ακριβώς άσπρο στην προκειμένη περίπτωση. Είναι αυτή εικόνα ιδιοκτήτη εστιατορίου, γιατί για ιδιοκτήτης μου φάνηκε ο κύριος. Είναι αυτή περιβολή να υποδέχεσαι τον κόσμο σου; Θα μου πείτε, τι θες, άνθρωπέ μου, να φοράει ο μαγαζάτορας, κοστουμάκι και γραβάτα; Κάθε άλλο, αλλά μια πιο προσεγμένη εμφάνιση επιβάλλεται, γιατί πίσω από την εμφάνιση του υπευθύνου καραδοκούν πολλά.  

17/11/2018

Όταν χάνεται το μέτρο

Είναι καλά γνωστό ότι μερικές μεγάλες υπεραγορές είναι σε θέση να πωλήσουν πολύ κρασί, τόσο λόγω της βελτίωσης της γκάμας οίνων που προτείνουν όσο και λόγω της ευκολίας που προσφέρει στον καταναλωτή η αγορά κρασιού από το ράφι της υπεραγοράς. Παρά ταύτα, ακούω εσχάτως πράματα και θάματα με τις απαιτήσεις που κάποιες υπεραγορές έχουν. Ζητάνε χιλιάδες ευρώ λέει από τους επίδοξους συνεργάτες τους, προκειμένου να τοποθετήσουν στα ράφια τους μερικές ετικέτες, άστε τις εξοντωτικές εκπτώσεις που απαιτούν, οι οποίες ενίοτε ξεπερνούν το 50%! Συγνώμη που θα το θέσω κατ’ αυτόν τον τρόπο, αλλά δεν μπορεί να ανοίγει κανείς αβέρτα κουβέρτα καταστήματα με ξένα χρήματα. Όλα στο εμπόριο έχουν ένα μέτρο.

27/10/2018

Στιβαρή Ρομπόλα Σκλάβου

Δοκίμασα για πολλοστή φορά τη Ρομπόλα του Ευριβιάδη Σκλάβου, της εσοδείας 2016, ένα λευκό που έχει ωριμάσει αποκτώντας λιπαρότητα, αρωματική και γευστική μεστότητα, φινέτσα. Χωρίς να χάσει ίχνος από τη ζωηράδα και οξύτητά του, έχει γίνει ένας εξαιρετικός συνοδός όχι μόνο για ψάρια και θαλασσινά, αλλά και για λευκά κρέατα, όπως χοιρινό, κοτόπουλο, κουνέλι. Αυτό το λευκό, αυτή η Ρομπόλα, δεν είναι απλώς ένας ακόμη καλοοινοποιημένος οίνος από μια γηγενή ποικιλία της Κεφαλονιάς, αλλά η επιτομή αυτού που  καλούμε «οικοσύστημα», η απόλυτη έκφραση της γης, του κλίματος και της ποικιλίας οιναμπέλου, δοσμένη βιοδυναμικά, άνευ περιττών οινολογικών τεχνικών, αχρείαστων προσθηκών και άλλων τινών.

11/09/2018

Κάβα Μπουτάρη 2011

Δεν συνηθίζω να επανέρχομαι σε κρασιά που έχω ήδη παρουσιάσει και αξιολογήσει, σήμερα, εντούτοις, θα κάνω μία εξαίρεση και θα ξαναμιλήσω για την Κάβα Μπουτάρη της εσοδείας 2011, την οποία κι έχω δοκιμάσει σε διάστημα δύο εβδομάδων δύο φορές. Αυτό το κόκκινο έχει κάτι αληθινά γοητευτικό, καθώς η φινέτσα, η ισορροπία και ο πλούτος συνυπάρχουν αρμονικά σ’ ένα σπάνιο αρωματικό και γευστικό σύνολο. Πρόκειται για το καλύτερο κόκκινο της οινοποιίας Μπουτάρη, που έχω ποτέ δοκιμάσει. Η δε τιμή του στο ράφι των εν Ελλάδι μαγαζιών κυμαίνεται στα 9,50 ευρώ, τιμή στην οποία είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί κάτι ποιοτικώς εφάμιλλο.

03/08/2018

Αργώ Golden Ale

Η Αργώ Golden Ale, της μικροζυθοποιίας Θεσσαλίας, είναι μια μπίρα τύπου craft, που παράγεται στον Βόλο και εμφιαλώνεται αφιλτράριστη και απαστερείωτη. Ο αφρός της είναι πλούσιος, το χρώμα της χρυσαφί, τα αρώματα πληθωρικά κι η γεύση λεπτή και γεμάτη ταυτόχρονα. Για την παρασκευή της επιλέγονται  εκλεκτές ποικιλίες αμερικανικών λυκίσκων και τέσσερις ιδιαίτερες βελγικές βύνες κριθαριού και σιταριού. Νερό, βύνη κριθαριού και σιταριού, λυκίσκος και μαγιά είναι όλα κι όλα τα συστατικά της Αργώ. Απολαύστε  την σε θερμοκρασία 6-8 βαθμών Κελσίου σε κολονάτο ποτήρι.

23/07/2018

Ζύθος Μάμος

Ο ελληνικός ζύθος ποιότητας Μάμος δεν συγκαταλέγεται στις γνωστότερες ετικέτες μπίρας, που παράγονται στην Ελλάδα, παρότι ξεκίνησε τη δραστηριότητά του εν έτει 1876 στην Πάτρα. Πρόκειται για μία μπίρα τύπου Pilsener, με 5% αλκοολικό τίτλο, που παράγεται από νερό, βύνη κριθαριού, επιλεγμένο λυκίσκο και μαγιά. Ιδρυτής της ο πρώτος διπλωματούχος Έλληνας ζυθοποιός, Πέτρος Μάμος. Αρωματική, γευστικά γενναιόδωρη, με πλούσιο αφρό, εμφιαλώνεται σε γυάλινη φιάλη και τενεκεδάκι του μισού λίτρου.  Ό,τι πρέπει για το θέρος, που προμηνύεται θερμό.

04/07/2018

Δυο Ελιές 2005

Δοκίμασα ψες την τελευταία φιάλη του κρασιού «Δυο Ελιές» του Κτήματος Κυρ-Γιάννη στη Νάουσα, της εσοδείας 2005, που κρατούσα εδώ και μία περίπου δεκαετία στην κάβα μου. Το κρασί όχι απλώς έστεκε, αλλά έδειχνε να είναι σε θέση να συνεχίσει την εξέλιξή  του για ακόμη μία πενταετία. Χρωματικά ήταν βαθύχρωμο και ζωηρό ακόμη, αρωματικά αποκάλυπτε, όσο περισσότερο ανέπνεε, έναν χαρακτήρα βαθύ, πολυδιάστατο και συνάμα φίνο, ενώ γευστικά η μαλακότητα και στρογγυλάδα των τανινών, που επήλθε προϊόντος του χρόνου, δημιουργούσε μαζί με την ισορροπημένη οξύτητα και το πλούσιο σώμα την εικόνα ενός σφριγηλού και συνάμα ανεπτυγμένου οίνου.

16/06/2018

 

Πού να πας;

Θες κάποια στιγμή, μια Κυριακή, να πας ένα ταξιδάκι εκτός πόλης, κάπου στα χωριά πέριξ της Λευκωσίας. Και να καθίσεις σε μια ωραία, γραφική ταβέρνα με προσεγμένο τοπικό φαγητό. Να απολαύσεις κι ένα καλό κρασάκι, όχι πολλά-πολλά, γαλλικά και τέτοια, ένα ντόπιο κρασί από τα πάμπολλα καλοφτιαγμένα που υπάρχουν πια. Να στο σερβίρουν απλώς στην κατάλληλη θερμοκρασία και σ’ ένα αξιοπρεπές ποτήρι, μαζί με λίγο σπιτικό φαγητό της ώρας. Κι όλο σκέφτεσαι και σκέφτεσαι και δεν βρίσκεις πού να πας και πού να ’ρθεις. Σ’ αυτόν τον έρημο πια τόπο, που τον έφαγαν τα Business Administration, τα Computer Science κι όλα τα συναφή…

22/04/2018

Κρασιά για αρνάκι

Η σφαγή των χιλιάδων αμνών του Πάσχα προσωπικώς μου προκαλεί από απέχθεια έως αποτροπιασμό. Όλη αυτή η ακατάσχετη μανία με τα αρνάκια και την τιμή τους στα κρεοπωλεία και τις κατά τόπους υπεραγορές είναι στα μάτια μου αποκρουστική. Παρά ταύτα, ως στήλη οφείλουμε να συστήσουμε στους φίλους του οβελία και της σούβλας κόκκινα που ταιριάζουν με αρνί ή κατσικάκι, για όσους θα το προτιμήσουν. Κορυφαία επιλογή φρονώ ότι είναι το Ξινόμαυρο. Και εξαιρετικές ετικέτες υπάρχουν πάμπολλες. Από την πλέον οικονομική όλων, Νάουσα Μπουτάρη, μέχρι τα απολύτως κορυφαία Ξινόμαυρα της Ελλάδος. Η οξύτητα και το πικάντικο της γεύσης του Ξινόμαυρου δένουν τέλεια, τόσο με αρνάκι όσο και με κατσικάκι. Καλή Ανάσταση!

06/04/2018

8η Έκθεση Κρασιών

Ο Όμιλος Οινοφίλων Αμμοχώστου διοργανώνει την 8η Έκθεση Κυπριακών Κρασιών, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο «Adams» στην Αγία Νάπα, την Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018. Η εκδήλωση θα χωριστεί σε δύο μέρη, καθώς από τις 17:00 μέχρι τις 18:30 θα γίνει παρουσίαση των κρασιών μόνο για επαγγελματίες, ενώ από τις 18:30 μέχρι τις 22:00 η έκθεση θα ανοίξει για το κοινό. Προγραμματίστε έγκαιρα τον χρόνο προσέλευσής σας, καθώς και την πιθανότητα διαμονής σας σε κάποιο από τα παραθαλάσσια ξενοδοχεία του Πρωταρά και της Αγίας Νάπας. Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλ.: 99451360 (Λευτέρης).

03/03/2018


Οίνου Συμβουλευτική Πάνω  |  Πίσω  |  Εξειδικευμένη Αναζήτηση  |  Επικοινωνία  |  Αρχική Σελίδα