Αρχική Σελίδα  |  Επικοινωνία  |  Αναζήτηση:
Σάββατο, 23 Μαρτίου 2019
Cyprus Wine Pages

Εν Τάχει9η Έκθεση Κυπριακού Κρασιού

Ο Όμιλος Οινοφίλων Αμμοχώστου διοργανώνει την 9η Έκθεση Κυπριακού Κρασιού το Σάββατο, 30 Μαρτίου, στο ξενοδοχείο Adams στην Αγία Νάπα. Η εκδήλωση θα είναι χωρισμένη σε δύο μέρη. Από τις 17:00 μέχρι τις 18:00 τα κρασιά θα παρουσιαστούν αποκλειστικά σε επαγγελματίες (εστιάτορες, σομελιέ, δημοσιογράφους, εργαζόμενους στη ξενοδοχειακή βιομηχανία κτλ.), ενώ από τις 18:00 μέχρι τις 22:00 η έκθεση θα ανοίξει για το οινόφιλο κοινό. Στην περσινή έκθεση έλαβαν μέρος 32 οινοποιίες της χώρας, εφετινός στόχος των διοργανωτών είναι ο αριθμός αυτός να ξεπεραστεί.

07/03/2019

Κυπριακή φινέτσα!

Από ένα ξαφνικό ολίσθημα της μοίρας, βρέθηκα την περασμένη Κυριακή σε ένα εστιατόριο στην περιοχή της Δεκέλειας, καλεσμένος. Περιττεύει να περιγράψω τη συναρπαστική εμπειρία μου στο εν λόγω μαγαζί, σας παραθέτω απλώς μία φωτογραφία της καντίνας, που είναι στημένη στην αυλή του εστιατορίου, η οποία, όπως πιθανολογώ, ανοίγει το καλοκαιράκι, για να προσφέρει στιγμές δροσιάς και γαστρονομικής μαγείας, τόσο στους ποιοτικούς μας τουρίστες όσο και εις τους ποιοτικούς ντόπιους. "Μάσα, ρούφα", γράφει η καντίνα και στα 10 μέτρα η θάλασσα. Και εις ανώτερα!

13/02/2019

Χρυσοί Σκούφοι στην Κύπρο;

Δημοσιογραφικές πληροφορίες λένε ότι ο επιτυχημένος στην Ελλάδα θεσμός των Χρυσών Σκούφων ίσως επεκταθεί και στο νησί μας, καθώς γίνονται διεργασίες για να κατέβει η ομάδα του Θεσμού στην Κύπρο. Ως γνωστόν, οι Χρυσοί Σκούφοι αξιολογούν και βραβεύουν τα καλύτερα εστιατόρια και ταβέρνες στην Ελλάδα, εξετάζοντας κυρίως το επίπεδο του φαγητού, την ποιότητα της λίστας κρασιών, την εξυπηρέτηση και τη εν γένει ατμόσφαιρα και αξία κάθε μονάδας. Αν τελικώς επεκταθεί ο Διαγωνισμός και στο νησί μας, εύχομαι να  συμβάλει θετικά στην ανάπτυξη και εδραίωση της γαστρονομικής και οινικής παιδείας στον τόπο, που τόσο το έχει ανάγκη.

07/02/2019

Ο Τάτσης στο La Maison du Vin

Ένας από τους πλέον ιδιότυπους και αυθεντικούς ταυτόχρονα οινοποιούς ολόκληρης της Ελλάδος, το Κτήμα Τάτση στη Γουμένισσα, αλλάζει αντιπρόσωπο στο νησί μας, καθώς έχει πλέον ενταχθεί στην γκάμα κρασιών της γνωστής κάβας La Maison du Vin, στη Λεμεσό, η οποία μπορεί πια να υπερηφανεύεται ότι, μετά και την προ ενός περίπου έτους απόκτηση του εξαιρετικού Κτήματος Σκλάβου στην Κεφαλονιά, διατηρεί στη σειρά κρασιών της τους δύο πιο ιδιοσυγκρασιακούς οινοποιούς της Ελλάδος, οι οποίοι, ως άκρως ιδιαίτεροι που είναι, δεν απευθύνονται στους πολλούς, αλλά σε όσους ζητάνε διακαώς το οινικά σπάνιο. Καλοτάξιδος!

29/01/2019

Φεστιβάλ πελοποννησιακού κρασιού

To Peloponnese Wine Festival (όπως οι αγγλοτραφείς διοργανωτές του το αποκαλούν), η εκδήλωση των μελών της Ένωσης Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Πελοποννήσου (ΕΝΟΑΠ), που συνοδεύεται από γευσιγνωσία κρασιών, έρχεται για δεύτερη φορά στην Κύπρο, στις 27 Ιανουαρίου 2019. Το Φεστιβάλ πελοποννησιακού κρασιού, στο οποίο θα προσφέρονται για δοκιμή 200 και πλέον ετικέτες οίνου, θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Ceronia Hall του Carob Mill Restaurants και θα ανοίξει τις πόρτες του στις 12:00 για τους επαγγελματίες του οινικού κλάδου και στις 14:00 για τους οινόφιλους μέχρι τις 20:00. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη. 

06/01/2019

Κατάργηση ΕΦΚ

Από χθες ο αμπελοοινικός κλάδος στην Ελλάδα δικαιολογημένα βρίσκεται σε καλή διάθεση, καθώς καταργήθηκε ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης, που είχε επί κυβερνήσεως Τσίπρα επιβληθεί στο κρασί. Εκτός από τη μικρή μείωση στην τιμή, η κατάργηση του ΕΦΚ γλιτώνει τους παραγωγούς από μία επίπονη σειρά διατυπώσεων και από πολλή γραφειοκρατία, που τους δυσχέραινε τα τελευταία τρία έτη τη ζωή. Ας ελπίσουμε ότι τέτοιες άστοχες ενέργειες δεν θα επαναληφθούν, πλήττοντας έναν από τους λίγους κλάδους που έδειξαν αξιοσημείωτη αντοχή και ανάπτυξη παρά την πρωτοφανή οικονομική κρίση.

12/12/2018

Δυστυχώς, επτωχεύσαμε!

Έλαβα προ ολίγου ένα μήνυμα στο ηλεκτρονικό μου ταχυδρομείο από την οινοποιία Ζαμπάρτας, που εδρεύει στον Άγιο Αμβρόσιο της επαρχίας Λεμεσού, το οποίο ήταν γραμμένο αποκλειστικά στην αγγλική γλώσσα. Δυστυχώς, αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που οι ιθύνοντες του εν λόγω οινοποιείου αποστέλλουν ηλεκτρονική πληροφόρηση και ευχές στην αγγλική γλώσσα. Ειλικρινώς, είναι τόση η αγανάκτησή μου για το θλιβερό αυτό γεγονός, που δεν ξέρω πώς να το σχολιάσω και τι να ειπώ. Όταν καταντήσαμε σε αυτόν τον τόπο να επικοινωνούμε αποκλειστικώς στα αγγλικά, μη σεβόμενοι τη βάση της ύπαρξής μας, που είναι η γλώσσα μας, κάθε σχόλιο πιστεύω περιττεύει.

07/12/2018

Μετρ με φόρμες

Μόλις έχω γυρίσει από μία ταβέρνα εδώ στον Στρόβολο. Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ο μετρ του εστιατορίου, ο υπεύθυνος της μονάδας, με ολίγα λόγια. Ένας μεσόκοπος κύριος με αθλητική φόρμα για παντελόνι κι ένα ασυνδύαστο μπλουζάκι από πάνω, με κάτι αθλητικά υποδήματα με λευκές σόλες, που έχουν καιρό να καθαριστούν, καθώς το άσπρο δεν το λες ακριβώς άσπρο στην προκειμένη περίπτωση. Είναι αυτή εικόνα ιδιοκτήτη εστιατορίου, γιατί για ιδιοκτήτης μου φάνηκε ο κύριος. Είναι αυτή περιβολή να υποδέχεσαι τον κόσμο σου; Θα μου πείτε, τι θες, άνθρωπέ μου, να φοράει ο μαγαζάτορας, κοστουμάκι και γραβάτα; Κάθε άλλο, αλλά μια πιο προσεγμένη εμφάνιση επιβάλλεται, γιατί πίσω από την εμφάνιση του υπευθύνου καραδοκούν πολλά.  

17/11/2018

Όταν χάνεται το μέτρο

Είναι καλά γνωστό ότι μερικές μεγάλες υπεραγορές είναι σε θέση να πωλήσουν πολύ κρασί, τόσο λόγω της βελτίωσης της γκάμας οίνων που προτείνουν όσο και λόγω της ευκολίας που προσφέρει στον καταναλωτή η αγορά κρασιού από το ράφι της υπεραγοράς. Παρά ταύτα, ακούω εσχάτως πράματα και θάματα με τις απαιτήσεις που κάποιες υπεραγορές έχουν. Ζητάνε χιλιάδες ευρώ λέει από τους επίδοξους συνεργάτες τους, προκειμένου να τοποθετήσουν στα ράφια τους μερικές ετικέτες, άστε τις εξοντωτικές εκπτώσεις που απαιτούν, οι οποίες ενίοτε ξεπερνούν το 50%! Συγνώμη που θα το θέσω κατ’ αυτόν τον τρόπο, αλλά δεν μπορεί να ανοίγει κανείς αβέρτα κουβέρτα καταστήματα με ξένα χρήματα. Όλα στο εμπόριο έχουν ένα μέτρο.

27/10/2018

Στιβαρή Ρομπόλα Σκλάβου

Δοκίμασα για πολλοστή φορά τη Ρομπόλα του Ευριβιάδη Σκλάβου, της εσοδείας 2016, ένα λευκό που έχει ωριμάσει αποκτώντας λιπαρότητα, αρωματική και γευστική μεστότητα, φινέτσα. Χωρίς να χάσει ίχνος από τη ζωηράδα και οξύτητά του, έχει γίνει ένας εξαιρετικός συνοδός όχι μόνο για ψάρια και θαλασσινά, αλλά και για λευκά κρέατα, όπως χοιρινό, κοτόπουλο, κουνέλι. Αυτό το λευκό, αυτή η Ρομπόλα, δεν είναι απλώς ένας ακόμη καλοοινοποιημένος οίνος από μια γηγενή ποικιλία της Κεφαλονιάς, αλλά η επιτομή αυτού που  καλούμε «οικοσύστημα», η απόλυτη έκφραση της γης, του κλίματος και της ποικιλίας οιναμπέλου, δοσμένη βιοδυναμικά, άνευ περιττών οινολογικών τεχνικών, αχρείαστων προσθηκών και άλλων τινών.

11/09/2018


Οίνου Συμβουλευτική Πάνω  |  Πίσω  |  Εξειδικευμένη Αναζήτηση  |  Επικοινωνία  |  Αρχική Σελίδα