Αρχική Σελίδα  |  Επικοινωνία  |  Αναζήτηση:
Δευτέρα, 15 Απριλίου 2024
Cyprus Wine Pages

Εν ΤάχειΗ ακρίβεια ως άθλημα

Έρχομαι από τη Λεμεσό. Εκεί, η ζωή δείχνει να κυλάει σε ζωηρούς ρυθμούς, σχεδόν ανεξήγητους. Σιγά-σιγά, η πόλη μετατρέπεται σε τόπο διαμονής εύπορων ξένων, καθώς ο άνετος καθημερινός βίος για τους ντόπιους σταδιακά δυσχεραίνει. Στο πλαίσιο αυτό, ένα ποτήρι απλής, μη χρονολογημένης σαμπάνιας, κοστίζει πάνω-κάτω 30 ευρώ! Εξήντα ολόκληρα ευρώ με το καλημέρα σας για ένα ζευγάρι, που επιθυμεί να ξεκινήσει το γεύμα ή το δείπνο του με ένα ποτήρι Καμπανίτη. Είναι ντροπή!

07/04/2024

11η Έκθεση Κυπριακού Κρασιού

Ο Όμιλος Οινοφίλων Αμμοχώστου διοργανώνει την 11η Έκθεση-Παρουσίαση Κυπριακών Κρασιών στην επαρχία Αμμοχώστου. Η έκθεση θα λάβει χώρα στο ξενοδοχείο ADAMS, στην Αγία Νάπα, το Σάββατο, 6 Απριλίου 2024. Η φετινή έκθεση εντάσσεται στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Παγκύπριου Διαγωνισμού Κρασιού. Συμμετέχουν 34 οινοποιεία. Ωράριο έκθεσης: 18:00 μέχρι 22:00. Για περισσότερες πληροφορίες: 99451360, Λευτέρης.

10/02/2024

Σεβαστείτε λίγο τη γλώσσα

Δυστυχώς, εκεί που η γλώσσα μας θα έπρεπε να είναι το απόλυτο καταφύγιο για όλους εμάς τους Έλληνες, όλο και πιο συχνά πια παρατηρώ με λύπη μου τους εν Κύπρω και εν Ελλάδι οινοποιούς να καταφεύγουν στη χρήση της αγγλικής, τόσο στις ετικέτες των κρασιών τους όσο και ευρύτερα. Εγγλέζικα ονόματα, αγγλικές και γαλλικές ορολογίες του τύπου single vineyard, terroir και άλλες κατακλύζουν πλέον την οινοποιητική μας δράση, φανερώνοντας κατά τρόπο καταθλιπτικό την ασέβεια και την άγνοιά μας απέναντι στα ιερά και τα όσια του έθνους. Είναι πράγματι και λυπηρό και επικίνδυνο.

02/01/2024

 

Λευκάδα 2016, Βασιλικό

 

Δοκίμασα προ ημερών μία φιάλη της Λευκάδας, από την εσοδεία του 2016, του οινοποιείου Βασιλικό στον Κάθικα. Το κρασί δεν με εξέπληξε μόνο με τη φινέτσα, το φρούτο, τη συμπύκνωση και την πολυπλοκότητά του, αλλά και για το πόσο νέο έδειχνε και πόσο ικανό να συνεχίσει να βαδίζει ανενόχλητο στον χρόνο, εξελισσόμενο και βελτιούμενο διαρκώς. Με χαμηλό σχετικά αλκοολικό τίτλο και μία πραγματικά ασυνήθιστη για τα τοπικά δεδομένα αρωματική και γευστική ισορροπία.

17/11/2023

Puesta

Στο Puesta Oyster Bar & Grill, στη Λεμεσό των πύργων και των οραματιστών δημάρχων, βρέθηκα χθες, να δοκιμάσω για πρώτη φορά τα πιάτα ενός μαγαζιού για το οποίο είχα ακούσει πολλά. Ένα εστιατόριο επάνω στη θάλασσα, με πραγματικά όμορφη και πολιτισμένη ατμόσφαιρα, καλή εξυπηρέτηση και ικανοποιητική κουζίνα, η οποία φθάνει έως το σημείο να μην απογοητεύσει, χωρίς όμως να εντυπωσιάζει. Η κάβα αρκετά πλούσια και οι τιμές λογικές για τα δεδομένα της πόλης.

17/10/2023

 

Οι 10 μεγαλύτεροι εισαγωγείς αφρωδών οίνων

 

Τα αφρώδη κρασιά αποτελούν μία συνεχώς αναπτυσσόμενη κατηγορία στο διεθνές εμπόριο οίνου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του UN Comtrade, οι 10 μεγαλύτεροι εισαγωγείς παγκοσμίως, για το 2022, οι οποίοι απορροφούν το 73% του συνολικού διεθνούς εμπορίου, είναι, κατά σειρά, οι εξής: Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιαπωνία, Γερμανία, Σιγκαπούρη, Ιταλία, Βέλγιο, Αυστραλία, Σουηδία, Καναδάς.

14/09/2023

Prac.Sitele

Στην Πραξιτέλους 7, στο αθηναϊκό κέντρο, άνοιξε ένα ιταλικό εστιατόριο, ονόματι Prac.Sitele, από παράφραση, προφανώς, του ελληνικού ονόματος της οδού. Το επισκέφθηκα προ ημερών. Ένα πολύ ατμοσφαιρικό μαγαζί, που σου δίδει αμέσως την αίσθηση της καθαριότητας και της πολυτέλειας, με πολύ καλό φαγητό (εξαιρετική πίτσα, ενδιαφέρουσες σαλάτες, ωραία ζυμαρικά), αποδεκτές τιμές και πολύ ικανοποιητική εξυπηρέτηση. Αξίζει, πάντως, μία επίσκεψη.

12/08/2023

Μαύρος γάτος

Στο Παγκράτι στέκει εδώ και 20 χρόνια η ταβέρνα Μαύρος Γάτος, εκεί, στην όμορφη και πράσινη πλατεία Προσκόπων, όπου καθημερινά σερβίρει κατά κύριο λόγο κρέας, το οποίο δεν πρόκειται να αφήσει κανέναν δυσαρεστημένο, καθώς τα παϊδάκια και οι μπριζόλες,  μα και το σουβλάκι, δύσκολα βρίσκουν αντίπαλο στο κλεινόν άστυ. Κεφάλαιο για το μαγαζί αποτελεί ο γαμπρός του ιδρυτή, ο Γιάννης, που με εξέπληξε με τις γνώσεις και το μεράκι του για το κρασί, μα και για την πλούσια γκάμα των οίνων του χώρου, οι οποίοι προσφέρονται σε ιδιαίτερα ελκυστικές τιμές για εστιατόριο.

06/07/2023

Οι χώρες με τη μεγαλύτερη κατανάλωση κρασιού

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του 2022, οι δέκα χώρες με τη μεγαλύτερη κατανάλωση κρασιού παγκοσμίως είναι, κατά σειρά, οι εξής: Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ρωσία, Ισπανία, Κίνα, Αργεντινή, Πορτογαλία. Όπως βλέπετε, οι άλλοτε πρώτες σε κατανάλωση κρασιού χώρες, Γαλλία και Ιταλία, έχουν χάσει την πρωτοκαθεδρία. Κέρδισαν, εντούτοις, πολύ περισσότερα σε επίπεδο εσόδων από τις εξαγωγές.

02/07/2023

Πρωταθλήτρια Ευρώπης στην αύξηση των εξαγωγών η Ελλάδα

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Eurostat, για το έτος 2022, σχετικά με τις εξαγωγές κρασιού των 10 χωρών με τη μεγαλύτερη παραγωγή κρασιού στην Ευρώπη, η Ελλάδα κατακτά την πρώτη θέση στον ρυθμό ανάπτυξης της αξίας των εξαγωγών μεταξύ των 10 χωρών, με αύξηση 16,8% στην αξία, σε σύγκριση με το 2021. Μία μεγάλη επιτυχία για τον ελλαδικό αμπελώνα και μία δικαίωση των προσπαθειών των οινοποιών της χώρας. Ελπίζουμε να έπεται και η ανάλογη συνέχεια.

06/04/2023


Οίνου Συμβουλευτική Πάνω  |  Πίσω  |  Εξειδικευμένη Αναζήτηση  |  Επικοινωνία  |  Αρχική Σελίδα