Αρχική Σελίδα  |  Επικοινωνία  |  Αναζήτηση:
Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου 2021
Cyprus Wine Pages

Εν ΤάχειShiraz-Λευκάδα 2012

Ένα Shiraz-Λευκάδα 2012 του οινοποιείου Ζαμπάρτας, το τελευταίο που κρατούσα στην κάβα μου, άνοιξα προ ημερών. Η κατάσταση στην οποία το κρασί ευρισκόταν ήταν όχι μόνο τέλεια, αλλά και δηλωτική του πολύ νεαρού της ηλικίας του, καθώς το χαρμάνι αυτό του αείμνηστου Άκη Ζαμπάρτα, της συγκεκριμένης τουλάχιστον εσοδείας, έδειχνε μια φοβερή δυναμική έναντι στον χρόνο. Αυτό δε που με εντυπωσίασε περισσότερο ήταν η ικανότητα του πληθωρικού αυτού οίνου να κρύβει τους 15 βαθμούς αλκοόλης, που διατηρεί στη σύνθεσή του.

05/09/2021

Κάβες για ποιους;

Για ποιους ανοίγουν, τελικά, οι κάβες; Για τους οινόφιλους, τους ανθρώπους που καθημερινά βάζουν μία φιάλη κρασιού στο τραπέζι τους, να το μοιραστούν με φίλους και με συγγενείς; Ή για τους περιστασιακούς του κρασιού και για όσους το χρησιμοποιούν ως μέσο επίδειξης και κορδώματος; Οφείλουν να απαντήσουν στο ερώτημα οι καβίστες, γιατί, εάν όντως υπάρχουν για τους πρώτους, δεν αιτιολογείται ποσώς η αδιαφορία τους να εντάξουν στην γκάμα τους κρασιά λογικής τιμολόγησης, οίνους για καθημερινή κατανάλωση, που σημαίνει οίνους από 5 έως 7 ευρώ στο ράφι.

04/08/2021

Cabernet-Merlot 2010, Κτήμα Αργυρίδη

Δοκίμασα μόλις χθες την τελευταία φιάλη του Cabernet-Merlot της εσοδείας 2010, του Κτήματος Αργυρίδη στη Βάσα Κοιλανίου, που διατηρούσα στην κάβα μου. Παρά τα έντεκα έτη που κουβαλά στην πλάτη του και την πρόδηλη ωριμότητά του, το κρασί δείχνει να έχει ακόμη αντοχές να κρατήσει στον χρόνο. Δεν χρειάζεται, όμως, καθώς έχει πιστεύω πιάσει το ποιοτικό του βέλτιστο κι έχει καταστεί σαφώς μαλακότερο, πολυπλοκότερο και αρμονικότερο, χωρίς να έχει απολέσει τη ρώμη και την έντασή του.

18/06/2021

Cabernet-Merlot 2014, Κτήμα Αργυρίδη

Δοκίμασα, μετά από μερικά χρόνια παλαίωσης στην κάβα μου, το επτά ετών αυτό κόκκινο από το Κτήμα Αργυρίδη στη Βάσα Κοιλανίου και βρέθηκα ενώπιον ενός οίνου που, ενώ έχει μεστώσει και ραφιναριστεί αρωματικά και γευστικά, αποκτώντας αυτή τη βελούδινη αίσθηση των ώριμων κρασιών, δείχνει ότι μπορεί να βαδίσει ατρόμητος στον χρόνο για άλλη μία τριετία-τετραετία. Χαίρομαι γιατί και τα καλά τοπικής παραγωγής κόκκινα είναι πλέον σε θέση να εξελίσσονται προϊόντος του χρόνου.

23/05/2021

Riesling 2008, Domaine Schoffit

Μετά από μία δεκαετία αναμονής στην κάβα μου, ένα εκλεκτό Riesling της εσοδείας 2008, του Domaine Schoffit, πήρε σειρά εκπωματισμού. Τι κάλλος! Τι μεγαλείο! Ένα αλσατικό λευκό δεκατριών κιόλας ετών να είναι ακόμη τόσο ζωηρό, σχεδόν νέο, ικανό να βαδίσει για άλλη μία πενταετία τουλάχιστον μέσα στον χρόνο, αψηφώντας τον. Είναι ωραίο να απολαμβάνει κανείς κρασιά κάθε ηλικίας, αλλά, όταν έρχεται εκείνη η λαμπρή στιγμή της συνάντησης με έναν παλαιωμένο οίνο, η εμπειρία απογειώνεται και η ζωή κοσμείται.

01/04/2021

Άλιμος 2017, Οινοποιείο Κυπερούντας

Δοκίμασα προ ημερών το λευκό Άλιμος της εσοδείας 2017, του Οινοποιείου Κυπερούντας, ένα κρασί καμωμένο αποκλειστικά από σταφύλια της γαλλικής ποικιλίας Chardonnay. Έμεινα, πράγματι, έκπληκτος από την εξέλιξή του, καθώς αυτό είχε μεν μεστώσει κάπως αλλά την ίδια στιγμή διατηρούσε μια τέτοια ζωντάνια, μια τέτοια αρωματικότητα, οξύτητα και δομή, που δύσκολα θα μπορούσε κανείς να μαντέψει ότι είχε να κάνει με ένα τοπικής καταγωγής Chardonnay, μια και το εν γένει στυλ του κρασιού παρέπεμπε κατά Γαλλία μεριά.

24/03/2021

Παράγκα Revolution

Το Κτήμα Κυρ-Γιάννη αποφάσισε να κυκλοφορήσει το γνωστό κρασί Παράγκα ως Παράγκα Revolution (με δύο πιστόλες στην ετικέτα) σε μία «επετειακή» χρονιά, καθώς συμπληρώνονται εφέτος 21 εσοδείες από την πρώτη απελευθέρωση στην αγορά του ερυθρού Παράγκα. Και επειδή οι εσοδείες του Παράγκα έγιναν 21, αυτό, λέει, συμπίπτει με την επέτειο για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Όταν ήμουν νεανίας, έπαιζα με κάτι φίλους μου Ελλαδίτες 21 στα χαρτιά, οπότε, ας έχουμε υπόψη μας ότι τα μαρκετινίστικα παιγνίδια με την Επανάσταση είναι τζόγος, μπορεί και να μας βγουν μπορεί και όχι.

10/03/2021

Διευκρίνιση

Επειδή τα περισσότερα κρασιά, που αξιολογούνται και προτείνονται προς δοκιμή στην ιστοσελίδα αυτή, προέρχονται από τον ελλαδικό αμπελώνα, θεωρώ σκόπιμο να διευκρινίσω ότι οι τιμές πώλησης που αναφέρονται σε κάθε κρασί είναι αυτές της ελλαδικής αγοράς, οι μέσες, κατά προσέγγιση, τιμές της εν Ελλάδι αγοράς κι όχι οι τιμές που συναντάμε στην αγορά της Κύπρου, οι οποίες, για λόγους που προσωπικά δεν είμαι σε θέση να κατανοήσω, είναι στις πλείστες περιπτώσεις υψηλότερες. Κι αυτό όχι για να αναδείξω απλώς  την ακατανόητη τιμολόγηση στο νησί, αλλά γιατί η εντιμότητα απέναντι στα κρασιά τα ίδια το απαιτεί.

24/01/2021

Shiraz Βλασίδη 2009

Άνοιξα την τελευταία φιάλη του Shiraz Βλασίδη, της εσοδείας 2009, που κρατούσα στην κάβα μου για μία περίπου δεκαετία. Η κατάσταση του κρασιού μού προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση, καθώς χρωματικά έδειχνε ακόμη αρκετά νέο, με το κεραμιδί να είναι σχεδόν απόν. Αρωματικά το φρούτο του οίνου όχι απλώς έστεκε, αλλά έκανε αισθητή την παρουσία του, ενώ στο στόμα το κρασί είχε μαλακώσει πολύ, με τις τανίνες να έχουν στρογγυλέψει και γίνει πολύ φιλικές και την οξύτητα να έχει καταλαγιάσει, σε ένα πολύ όμορφο κι  ισορροπημένο σύνολο. Δυστυχώς, δεν έχει απομείνει άλλη φιάλη, για να δούμε την εξέλιξή της σε μία περίπου πενταετία από τώρα.

03/01/2021

Πήλοινος 2019

Οινοποιημένος εκεί που και το όνομά του δηλώνει, στον πηλό, σε παραδοσιακά κυπριακά πιθάρια, αποκλειστικά από τις ντόπιες ποικιλίες Μαύρο (75%), Γιαννούδι και Μαραθεύτικο, από ιδιόκτητους και ενοικιαζόμενους κυπελλοειδείς αμπελώνες του οινοποιείου Αγία Ειρήνη στον Φαρμακά, με μέση ηλικία τα 120 έτη και μέσο υψόμετρο τα 1200 μέτρα, ο Πήλοινος είναι βαθύχρωμος, αρωματικά ανθώδης και φρουτώδης, με μια βοτανική νότα, γευστικά μεσαίου όγκου και εντυπωσιακά μαλακός για τόσο νέο κρασί, μα, πάνω απ’ όλα, ιδιοσυγκρασιακός, γέννημα πιστό ενός τόπου που ακόμη στέκει παρά την εγκατάλειψη και παρά την παροιμιώδη ασέβειά μας απέναντί του.

18/12/2020


Οίνου Συμβουλευτική Πάνω  |  Πίσω  |  Εξειδικευμένη Αναζήτηση  |  Επικοινωνία  |  Αρχική Σελίδα