Αρχική Σελίδα  |  Επικοινωνία  |  Αναζήτηση:
Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου 2022
Cyprus Wine Pages

Εν ΤάχειZen Room

Βρέθηκα προ ημερών στο ιαπωνικό εστιατόριο Zen Room, στο έμπα της Λεμεσού, καθώς προσεγγίζουμε από Λευκωσία. Ένα μαγαζί που μου άφησε πολύ καλές εντυπώσεις, άρτι ανακαινισμένο, με πάρα πολύ καλό έως εξαιρετικό φαγητό, εξίσου καλό και καθαρό σέρβις, πολύ καλή λίστα κρασιών για όλα τα γούστα κι όλα τα βαλάντια, ένας χώρος άνετος, προσεγμένος σε κάθε του λεπτομέρεια. Το καλύτερο, κατά την άποψή μου, ιαπωνικό εστιατόριο εκτός ξενοδοχειακής εστίασης. Προτείνω ιρλανδικό άνγκους με ποικιλία μανιταριών και σπαράγγια και μια καλή ποικιλία από σούσι. Αξίζει μία επίσκεψη.

06/01/2022

Μπάρμπα Γιάννης 2004

Μπάρμπα Γιάννης λέγεται το Μαραθεύτικο της οινοποιίας Βουνί Παναγιάς, η οποία έχει στρέψει τον προσανατολισμό της στις γηγενείς ποικιλίες της χώρας. Μία φιάλη του 2004 είχα ξεχασμένη στο σπίτι, εκτός των ψυχόμενων συντηρητών που διαθέτω, σε υποφερτές  όχι όμως ιδανικές συνθήκες. Κάποια στιγμή είδα τη φιάλη να χάνει ολίγον από τον φελλό, οπότε, βέβαιος ότι το κρασί θα είχε ξινίσει, το άνοιξα, για να βρεθώ ενώπιον ενός μικρού θαύματος, καθώς το κρασί είχε ωριμάσει πολύ ωραία, ήταν εξαιρετικά ευχάριστο  και συντρόφευσε μέχρι τέλους τη βραδιά μας!

28/11/2021

Σαντορίνη Σιγάλα 2010

Μία από τις τελευταίες φιάλες που κρατούσα στην κάβα μου ήταν αυτή η Σαντορίνη του 2010 του Πάρι Σιγάλα. Σαντορίνη δεξαμενής, ετών ένδεκα. Ένα κάλλος του κόσμου ετούτου κλεισμένο σε μια ταπεινή φιάλη γυαλιού, χρυσοποίκιλτο από τον χρόνο τον σοφό, πεπυκνωμένο δώρο γιομάτο άλατα κι ορυκτά και γινωμένα φρούτα και μέλι και κερί… Και μεστωμένο γευστικά, περασμένο 11 στρώσεις νοστιμιάς και έντασης, όσα και τα χρόνια του, που η πεισμωμένη οξύτητα εξακολουθεί να φωτίζει. Τέτοια κρασιά μόνο η γη της Σαντορίνης κι ο χρόνος ο συνεργός μπορούν να μας χαρίσουν!

15/11/2021

Τιμές στόχευσης

Βλέπω πολλά τοπικής παραγωγής κόκκινα κρασιά στα ράφια των υπεραγορών και των εξειδικευμένων καταστημάτων πώλησης σε τιμές που κινούνται μεταξύ 10 και 15 ευρώ. Δεν πιστεύω ότι αυτό το τιμολογιακό επίπεδο είναι η καλύτερη επιλογή για να στοχεύσουν οι οινοποιοί μας. Σε αυτό το επίπεδο τιμών υπάρχουν πολλοί και δυνατοί ανταγωνιστές από όλο τον κόσμο. Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι οι παραγωγοί μας θα πρέπει να στοχεύσουν στο τιμολογιακό εύρος μεταξύ 4 και 7 ευρώ στο ράφι, όσο κι αν αυτό ακούγεται ακραίο για κάποιους. Εκεί, άλλωστε, επικεντρώνεται ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της αγοράς κρασιού.

23/10/2021

Shiraz-Λευκάδα 2012

Ένα Shiraz-Λευκάδα 2012 του οινοποιείου Ζαμπάρτας, το τελευταίο που κρατούσα στην κάβα μου, άνοιξα προ ημερών. Η κατάσταση στην οποία το κρασί ευρισκόταν ήταν όχι μόνο τέλεια, αλλά και δηλωτική του πολύ νεαρού της ηλικίας του, καθώς το χαρμάνι αυτό του αείμνηστου Άκη Ζαμπάρτα, της συγκεκριμένης τουλάχιστον εσοδείας, έδειχνε μια φοβερή δυναμική έναντι στον χρόνο. Αυτό δε που με εντυπωσίασε περισσότερο ήταν η ικανότητα του πληθωρικού αυτού οίνου να κρύβει τους 15 βαθμούς αλκοόλης, που διατηρεί στη σύνθεσή του.

05/09/2021

Κάβες για ποιους;

Για ποιους ανοίγουν, τελικά, οι κάβες; Για τους οινόφιλους, τους ανθρώπους που καθημερινά βάζουν μία φιάλη κρασιού στο τραπέζι τους, να το μοιραστούν με φίλους και με συγγενείς; Ή για τους περιστασιακούς του κρασιού και για όσους το χρησιμοποιούν ως μέσο επίδειξης και κορδώματος; Οφείλουν να απαντήσουν στο ερώτημα οι καβίστες, γιατί, εάν όντως υπάρχουν για τους πρώτους, δεν αιτιολογείται ποσώς η αδιαφορία τους να εντάξουν στην γκάμα τους κρασιά λογικής τιμολόγησης, οίνους για καθημερινή κατανάλωση, που σημαίνει οίνους από 5 έως 7 ευρώ στο ράφι.

04/08/2021

Cabernet-Merlot 2010, Κτήμα Αργυρίδη

Δοκίμασα μόλις χθες την τελευταία φιάλη του Cabernet-Merlot της εσοδείας 2010, του Κτήματος Αργυρίδη στη Βάσα Κοιλανίου, που διατηρούσα στην κάβα μου. Παρά τα έντεκα έτη που κουβαλά στην πλάτη του και την πρόδηλη ωριμότητά του, το κρασί δείχνει να έχει ακόμη αντοχές να κρατήσει στον χρόνο. Δεν χρειάζεται, όμως, καθώς έχει πιστεύω πιάσει το ποιοτικό του βέλτιστο κι έχει καταστεί σαφώς μαλακότερο, πολυπλοκότερο και αρμονικότερο, χωρίς να έχει απολέσει τη ρώμη και την έντασή του.

18/06/2021

Cabernet-Merlot 2014, Κτήμα Αργυρίδη

Δοκίμασα, μετά από μερικά χρόνια παλαίωσης στην κάβα μου, το επτά ετών αυτό κόκκινο από το Κτήμα Αργυρίδη στη Βάσα Κοιλανίου και βρέθηκα ενώπιον ενός οίνου που, ενώ έχει μεστώσει και ραφιναριστεί αρωματικά και γευστικά, αποκτώντας αυτή τη βελούδινη αίσθηση των ώριμων κρασιών, δείχνει ότι μπορεί να βαδίσει ατρόμητος στον χρόνο για άλλη μία τριετία-τετραετία. Χαίρομαι γιατί και τα καλά τοπικής παραγωγής κόκκινα είναι πλέον σε θέση να εξελίσσονται προϊόντος του χρόνου.

23/05/2021

Riesling 2008, Domaine Schoffit

Μετά από μία δεκαετία αναμονής στην κάβα μου, ένα εκλεκτό Riesling της εσοδείας 2008, του Domaine Schoffit, πήρε σειρά εκπωματισμού. Τι κάλλος! Τι μεγαλείο! Ένα αλσατικό λευκό δεκατριών κιόλας ετών να είναι ακόμη τόσο ζωηρό, σχεδόν νέο, ικανό να βαδίσει για άλλη μία πενταετία τουλάχιστον μέσα στον χρόνο, αψηφώντας τον. Είναι ωραίο να απολαμβάνει κανείς κρασιά κάθε ηλικίας, αλλά, όταν έρχεται εκείνη η λαμπρή στιγμή της συνάντησης με έναν παλαιωμένο οίνο, η εμπειρία απογειώνεται και η ζωή κοσμείται.

01/04/2021

Άλιμος 2017, Οινοποιείο Κυπερούντας

Δοκίμασα προ ημερών το λευκό Άλιμος της εσοδείας 2017, του Οινοποιείου Κυπερούντας, ένα κρασί καμωμένο αποκλειστικά από σταφύλια της γαλλικής ποικιλίας Chardonnay. Έμεινα, πράγματι, έκπληκτος από την εξέλιξή του, καθώς αυτό είχε μεν μεστώσει κάπως αλλά την ίδια στιγμή διατηρούσε μια τέτοια ζωντάνια, μια τέτοια αρωματικότητα, οξύτητα και δομή, που δύσκολα θα μπορούσε κανείς να μαντέψει ότι είχε να κάνει με ένα τοπικής καταγωγής Chardonnay, μια και το εν γένει στυλ του κρασιού παρέπεμπε κατά Γαλλία μεριά.

24/03/2021


Οίνου Συμβουλευτική Πάνω  |  Πίσω  |  Εξειδικευμένη Αναζήτηση  |  Επικοινωνία  |  Αρχική Σελίδα