Αρχική Σελίδα  |  Επικοινωνία  |  Αναζήτηση:
Σάββατο, 6 Μαρτίου 2021
Cyprus Wine Pages

Εν ΤάχειΔιευκρίνιση

Επειδή τα περισσότερα κρασιά, που αξιολογούνται και προτείνονται προς δοκιμή στην ιστοσελίδα αυτή, προέρχονται από τον ελλαδικό αμπελώνα, θεωρώ σκόπιμο να διευκρινίσω ότι οι τιμές πώλησης που αναφέρονται σε κάθε κρασί είναι αυτές της ελλαδικής αγοράς, οι μέσες, κατά προσέγγιση, τιμές της εν Ελλάδι αγοράς κι όχι οι τιμές που συναντάμε στην αγορά της Κύπρου, οι οποίες, για λόγους που προσωπικά δεν είμαι σε θέση να κατανοήσω, είναι στις πλείστες περιπτώσεις υψηλότερες. Κι αυτό όχι για να αναδείξω απλώς  την ακατανόητη τιμολόγηση στο νησί, αλλά γιατί η εντιμότητα απέναντι στα κρασιά τα ίδια το απαιτεί.

24/01/2021

Shiraz Βλασίδη 2009

Άνοιξα την τελευταία φιάλη του Shiraz Βλασίδη, της εσοδείας 2009, που κρατούσα στην κάβα μου για μία περίπου δεκαετία. Η κατάσταση του κρασιού μού προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση, καθώς χρωματικά έδειχνε ακόμη αρκετά νέο, με το κεραμιδί να είναι σχεδόν απόν. Αρωματικά το φρούτο του οίνου όχι απλώς έστεκε, αλλά έκανε αισθητή την παρουσία του, ενώ στο στόμα το κρασί είχε μαλακώσει πολύ, με τις τανίνες να έχουν στρογγυλέψει και γίνει πολύ φιλικές και την οξύτητα να έχει καταλαγιάσει, σε ένα πολύ όμορφο κι  ισορροπημένο σύνολο. Δυστυχώς, δεν έχει απομείνει άλλη φιάλη, για να δούμε την εξέλιξή της σε μία περίπου πενταετία από τώρα.

03/01/2021

Πήλοινος 2019

Οινοποιημένος εκεί που και το όνομά του δηλώνει, στον πηλό, σε παραδοσιακά κυπριακά πιθάρια, αποκλειστικά από τις ντόπιες ποικιλίες Μαύρο (75%), Γιαννούδι και Μαραθεύτικο, από ιδιόκτητους και ενοικιαζόμενους κυπελλοειδείς αμπελώνες του οινοποιείου Αγία Ειρήνη στον Φαρμακά, με μέση ηλικία τα 120 έτη και μέσο υψόμετρο τα 1200 μέτρα, ο Πήλοινος είναι βαθύχρωμος, αρωματικά ανθώδης και φρουτώδης, με μια βοτανική νότα, γευστικά μεσαίου όγκου και εντυπωσιακά μαλακός για τόσο νέο κρασί, μα, πάνω απ’ όλα, ιδιοσυγκρασιακός, γέννημα πιστό ενός τόπου που ακόμη στέκει παρά την εγκατάλειψη και παρά την παροιμιώδη ασέβειά μας απέναντί του.

18/12/2020

Vintage στην Ερμού

Το wine bar ονόματι Vintage, στην οδό Μητροπόλεως στην πλανεύτρα Αθήνα, κατεβαίνει οσονούπω στην Ερμού, όχι την παράλληλη της Μητροπόλεως, αλλά της Λευκωσίας, εντός του χώρου του Σεβέρειου Μουσείου, στην παλιά πόλη. Ο Πάνος Κυριαζής, ιδιοκτήτης του Vintage, βρίσκεται ήδη στην Κύπρο και τρέχει τις εργασίες ανακαίνισης και ολοκλήρωσης του χώρου, ο οποίος προγραμματίζεται να είναι έτοιμος περί τα μέσα Δεκεμβρίου. Βεβαίως, η αρχή λειτουργίας του Vintage Κύπρου θα γίνει όταν και εφόσον το επιτρέψουν οι έκτακτες συνθήκες που όλοι βιώνουμε. Ελπίζω ότι η ποιότητα θα είναι ίδια με την αθηναϊκή, τόσο στα κρασιά όσο και στο προσφερόμενο φαγητό. Καλοτάξιδο!

24/11/2020

Plakota 2013

Άνοιξα μόλις ψες μία τελευταία φιάλη Plakota 2013 που κρατούσα στην οικία μου, όχι ομολογουμένως σε τέλειες, αλλά σε υποφερτές συνθήκες, καθώς το κρασί δεν φιλοξενείτο σε ψυχόμενο συντηρητή, αλλά σε ένα απλό υπόγειο. Πραγματικά μου έκανε εντύπωση πόσο καλά όχι μόνο έστεκε, αλλά πόσο ωραία εξελίχθηκε το εν λόγω «απλό» κόκκινο από το οινοποιείο Βουνί Παναγιάς. Μία ακόμη απτή απόδειξη ότι ο καιρός που τα τοπικής παραγωγής κρασιά σήκωναν ελάχιστη και μόνο παλαίωση, έχει παρέλθει για τα καλά.

09/11/2020

Εγγλεζάκια

Επήγα το πρωί σε έναν φούρνο εδώ στην πνέουσα τα λοίσθια Λευκωσία κι έριξα μια ματιά στον πάγκο με τα ψωμιά, μια και είναι λέει αρτίστικ το αρτοποιείο και φτιάχνει ωραία κι ασυνήθιστα πράγματα. Κοιτάω τον πάγκο με τους άρτους και βλέπω τον έναν να τον λένε «Bavarian», τον άλλο «Pick me up» και τους υπόλοιπους να έχουν κάτι ζόρικα κι αυτοί ονόματα εις την αγγλική γλώσσα. Ρε φίλε, ρε λεβέντη μου καλέ, στη Λευκωσία ζεις και επιχειρείς, γιατί χρυσέ μου, γιατί καλέ μου όλα αυτά τα εγγλέζικα; Είναι, μήπως, χωριάτικα τα ελληνικά, είναι ντεμοντέ, πες το, πώς το σκέφτεσαι, τέλος πάντων! Αλλά, δεν φταις εσύ, όλοι εμείς που αδιαμαρτύρητα τα βλέπουμε και δεν μιλάμε φταίμε…

03/11/2020

Romitorio 2000

Άνοιξα μία τελευταία φιάλη από το Romitorio di Santedame 2000 της Ruffino, ένα κόκκινο εικοσαετίας, κι έμεινα πραγματικά έκπληκτος από τη ρώμη και την αντοχή της στον χρόνο. Είκοσι έτη μετά τον τρύγο το κρασί δείχνει να έχει ακόμη δρόμο να διανύσει, αν και έχει πλέον πατήσει στο ποιοτικό του απόγειο, εκεί όπου το φρούτο δηλώνει ακόμη «παρών», πηγαίνοντας αντάμα με όλα εκείνα τα γοητευτικά στοιχεία της ωριμότητας. Ένα πολύπλοκο, μεστό κόκκινο που το απόλαυσα με εξίσου μεστούς φίλους, την τελευταία βραδιά του Σεπτέμβρη, η οποία, ευτυχώς, μας επιφύλαξε ολίγη δροσιά. Αυτά τα παλαιωμένα κόκκινα, το έχω ξαναπεί, μας θυμίζουν πόσο όμορφη και πολιτισμένη μπορεί να είναι η ζωή μας.

01/10/2020

Το ψηφιακό αποτύπωμα
των ελλαδικών οινοποιείων

Σε μια εποχή που ευνοεί, ελέω κορωνοϊού, την ψηφιακή επικοινωνία και το ψηφιακό εμπόριο, μία πρόσφατη έρευνα ανάμεσα σε 255 ελλαδικά οινοποιεία κατέδειξε ότι οι παραγωγοί της Ελλάδος ουδόλως υστερούν στο τεχνολογικό κομμάτι. Συγκεκριμένα, ανάμεσα στις 255 οινοποιίες που συμμετέχουν στην έρευνα οι 242 εξ αυτών διαθέτουν εταιρική ιστοσελίδα, οι 226 είναι εγγεγραμμένες στο γνωστό Facebook, οι 186 διατηρούν σελίδα στο Instagram και 247 βρίσκονται στη διεθνή οινική πλατφόρμα Vivino, όπου καταναλωτές και άνθρωποι του οινικού κλάδου σχολιάζουν και βαθμολογούν κρασιά.

10/09/2020

Cupola

Σε έναν όμορφο πεζόδρομο στο Παγκράτι, στην οδό Ευφορίωνος 13, 50 μέτρα από το εκπληκτικό μουσείο Γουλανδρή, βρίσκεται ένα ιταλικό εστιατόριο ονόματι Cupola. Βρέθηκα εκεί μόλις ψες, μια ωραία και δροσερή αθηναϊκή βραδιά, και μπορώ να βεβαιώσω ότι πέρασα εξαιρετικά. Η σαλάτα με προσούτο, ολόφρεσκα λαχανικά, πεπόνι και φουντούκια ήταν πάρα πολύ καλή, τα σκιουφιχτά με πέστο από φιστίκι Αιγίνης εξαίρετα, η πίτσα μαργαρίτα με βουβαλίσια μοτσαρέλα επίσης πολύ καλή, το δε Κοτσιφάλι του Λυραράκη στα 16 ευρώ  τη φιάλη ήταν όχι μόνο τίμιο αλλά και ιδανικό να συνοδεύσει τα προαναφερθέντα πιάτα.

19/08/2020

Ουζερί Σταύρος

Στο Παγκράτι, στην Ιβύκου 7, 200 μόλις μέτρα από το Καλλιμάρμαρο, σε έναν μικρό πεζόδρομο βρίσκεται μία πράσινη γωνίτσα, που φιλοξενεί το ουζερί του κυρίου Σταύρου, ο οποίος μετράει τέσσερις δεκαετίες δράσης. Καθαρός χώρος, απλό, πολύ καλό φαγητό, με  πρωταγωνιστές τα κεφτεδάκια, τα μπιφτεκάκια και τις μπριζόλες, αλλά και τα καλαμαράκια και τις γαρίδες, μα και τη φάβα, μία από τις καλύτερες που έχω ποτέ γευτεί, το ουζερί αποτελεί μία εξαιρετική και πάνω απ’ όλα τίμια επιλογή για στιγμές ξεκούρασης. Με 10 έως 15 το πολύ ευρώ το άτομο τρως και πίνεις βασιλικά. Σε μια ανυποψίαστη γωνιά στο αναγεννημένο Παγκράτι.

14/08/2020


Οίνου Συμβουλευτική Πάνω  |  Πίσω  |  Εξειδικευμένη Αναζήτηση  |  Επικοινωνία  |  Αρχική Σελίδα