Αρχική Σελίδα  |  Επικοινωνία  |  Αναζήτηση:
Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2024
Cyprus Wine Pages

Τοπικά κόκκινα παλαίωσηςΟ Σοφοκλής Βλασίδης περιποιείται τον αμπελώνα του στο Κοιλάνι.

Κρατάω, όσο μπορώ, κάποιες παλιές φιάλες τοπικών και ξένων οίνων στην προσωπική μου κάβα. Τις κρατάω για τόσα χρόνια όσα κρίνω ότι μπορούν να αντέξουν, βασισμένος στην αρχική γευστική δοκιμή. Μία τέτοια φιάλη, η μοναδική που είχα κρατήσει, ήταν το Μαραθεύτικο της εσοδείας 2007 του αείμνηστου Πάμπου Αργυρίδη από τη Βάσα Κοιλανίου. Πριν από λίγες ημέρες, συνάντησα τυχαία τη φιάλη αυτή στην κάβα μου, εκεί που πήγαινα να μετακινήσω μία μάγκνουμ από τη Μακεδονία. Δεν είχα ξεχάσει την ύπαρξη αυτού του Μαραθεύτικου, κάθε άλλο, μα εκείνη την ώρα το είχα ξανά μπροστά μου και είπα πως ήταν στιγμή να το ανοίξω, να δω τι κρύβει μέσα του αυτό το κόκκινο από την τοπική μας ποικιλία. Για χάριν της Ιστορίας να αναφέρω ότι το εν λόγω κόκκινο, της συγκεκριμένης εσοδείας (2007), είχε αποσπάσει το Μεγάλο Χρυσό μετάλλιο στον Κυπριακό Διαγωνισμό Οίνου του 2009, μια και είχε γοητεύσει τότε τους κριτές. Άνοιξα λοιπόν το κρασί με αυξημένες, οφείλω να παραδεχθώ, προσδοκίες, οι οποίες, ευτυχώς, δεν διαψεύσθηκαν. Απεναντίας, το κρασί παρουσίασε έναν εξαιρετικό εαυτό, που γινόταν διαρκώς καλύτερος όσο η ώρα περνούσε και αυτό ανέπνεε αποτελεσματικά. Αρωματικά είχε αποκτήσει φινέτσα και πολυπλοκότητα, ενώ γευστικά είχε μεστώσει, στρογγυλέψει και χάσει μεγάλο μέρος της αυστηρότητάς του. Εν ολίγοις, είχε πια γίνει ένα κόκκινο όμορφο και ιδιαίτερο, που ήταν χαρά σου να το πίνεις. Βεβαίως, σημαίνοντα ρόλο στην όλη διαδικασία παλαίωσης διαδραμάτισε η Eurocave, μέσα στην οποία επί επτά-οκτώ συναπτά έτη το κρασί μεγάλωσε. Σε ιδεώδες περιβάλλον, με τη θερμοκρασία σταθερή, στους 12-14 βαθμούς Κελσίου, και την υγρασία γύρω στο 75%. Χωρίς έντονο φως, άνευ κραδασμών και θορύβων, το Μαραθεύτικο είχε αποκτήσει εκεί μέσα τη δυνατότητα να αποδείξει ότι όντως μπορεί να παλαιώσει, μπορεί να μεγαλώσει και να γίνει καλύτερο. Και εκεί, λοιπόν, σκέφτηκα πως μία αναφορά στα κυπριακά κόκκινα που έχουν δυνατότητες παλαίωσης θα ήταν χρήσιμη στους φίλους αναγνώστες.

 

Ποια είναι όμως τα κόκκινα τοπικής παραγωγής, που έχουν πια αποδείξει ότι είναι εις θέσιν να παλαιώνουν; Ας τα πάρουμε ένα-ένα. Πρώτα-πρώτα, τα κόκκινα του Σοφοκλή Βλασίδη στο Κοιλάνι. Το Shiraz και, κυρίως, το Cabernet Sauvignon του παραγωγού έχουν πια αποδείξει ότι δεν φοβούνται τον χρόνο και ότι είναι σε θέση να συνεχίσουν να βελτιώνονται στη φιάλη, το μεν πρώτο για μία τουλάχιστον πενταετία το δε δεύτερο άνετα για μία δεκαετία. Ιδιαίτερα το Cabernet Sauvignon έχει πια δείξει, έπειτα από επανειλημμένες γευστικές δοκιμές διαφορετικών εσοδειών, ότι είναι ένα από τα τρία δεκτικότερα σε παλαίωση ερυθρά που οινοποιούνται στο νησί.

 

Τα κόκκινα του Κτήματος Αργυρίδη συγκαταλέγονται, επίσης, στις ετικέτες εκείνες που έχουν μία άνεση με τον χρόνο. Και οι τρεις, Merlot-Cabernet, Mourvèdre και Μαραθεύτικο μπορούν άνετα να παλαιώσουν για μία δεκαετία χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα. Είναι κρασιά υψηλόβαθμα (14,5 έως 15%), με πλούσιο τανινικό δυναμικό και καλή οξύτητα, τρεις παράγοντες απαραίτητοι για κρασιά παλαίωσης. Εννοείται, ότι και τα τρία αυτά κόκκινα (όπως και όλα όσα θα παρουσιάσω σήμερα) περνούν για μερικούς μήνες από δρύινο βαρέλι, προκειμένου να ευεργετηθούν από το φαινόμενο της μικροοξυγόνωσης.

 

Το Μέθυ της ποικιλίας Cabernet Sauvignon, του οινοποιείου Βασιλικό, είναι ένα ακόμη εξαιρετικό τοπικό κόκκινο με ικανότητες βαθιάς παλαίωσης, που ενίοτε αγγίζουν και ενίοτε ξεπερνούν τη δεκαετία. Την ίδια, αν όχι μεγαλύτερη, δυνατότητα παλαίωσης διαθέτει και το Έπος της Κυπερούντας, ένα χαρμάνι των γαλλικών ποικιλιών Syrah και Cabernet Sauvignon από κλήματα των ορεινών αμπελώνων του χωριού.

 

Από την γκάμα των οίνων του οινοποιείου Ζαμπάρτας δύο ετικέτες μάς ενδιαφέρουν, ως προς το σημερινό σημείωμα. Το Μαραθεύτικο, που μπορεί να εξελιχθεί στη φιάλη για 6-7 χρόνια, και το Shiraz-Λευκάδα, που τη δεκαετία την έχει στο τσεπάκι. Υψηλόβαθμο κρασί κι αυτό, δεκαπέντε βαθμούς αλκοόλης είχε το 2012, που ήταν το τελευταίο που έχω δοκιμάσει, με βαθύ μαυροκόκκινο χρώμα και πυκνή, σύνθετη μύτη με δύναμη και βάθος. Παχύ γευστικά, με τανίνες στιβαρές και εξελίξιμες, καθόλα πληθωρικό.

 

Ο Τσιάκκας έχει, ωστόσο, μία άλλη πρόταση, καθώς οινοποιεί, σε πολύ μικρές ποσότητες, την γηγενή ποικιλία Γιαννούδι, που, όπως σε πρόσφατο σημείωμα ανέφερα, δείχνει υποσχόμενα χαρακτηριστικά κρασιού ράτσας, με μεγάλες δυνατότητες παλαίωσης και διεθνούς κλάσης ιδιοσυγκρασία. Αν και ρισκάρουμε πολύ μιλώντας τόσο κολακευτικά για μία ερυθρή ποικιλία, της οποίας έχουμε δοκιμάσει ένα-δυο δείγματα κρασιού, δεν θα διστάσουμε να υποστηρίξουμε την άποψη ότι το Γιαννούδι είναι ενδεχομένως το κρασοστάφυλο που γυρεύαμε. Νοουμένου, βεβαίως, ότι φυτεύεται σε μεγάλο υψόμετρο, καθοδηγούμενο ευθύς εξαρχής σε χαμηλές αποδόσεις για παραγωγή οίνων και ποιότητας και παλαίωσης.

 

Θα μπορούσα ίσως να αναφερθώ και σε κάποια ακόμη κρασιά άλλων οινοποιητικών μονάδων της χώρας, τα οποία δείχνουν να έχουν τη δυνατότητα μιας μεσοπρόθεσμης έστω παλαίωσης στη φιάλη. Μένω, εντούτοις, μέχρι εδώ, επιθυμώντας να κρατήσω την αναφορά μου στα τοπικά κόκκινα παλαίωσης σε ένα πλαίσιο σταθερότητας, διαχρονικής ποιότητας και ικανότητας παλαίωσης που να αγγίζει ή να ξεπερνάει τη δεκαετία.


18/09/2016

Άρθρα: Γευσιγνωσία

»

Η αφρόκρεμα του ελλαδικού αμπελώνα

04/02/2021

»

Βάρος

06/01/2021

»

Περί θερμοκρασίας των λευκών…

21/11/2020

»

50 Great Greek Wines

14/10/2020

»

Πού είχαμε μείνει;

30/03/2020

»

Ακτινογραφώντας τους διαγωνισμούς οίνων

06/03/2020

»

Στην ηρεμία του Θερμαϊκού

29/02/2020

»

Περί φιλέτων, αλλαντικών κι άλλων τινών

08/01/2020

»

Κέρδος διά της αφαιρέσεως

30/11/2019

»

Γιορτινά και προσιτά

04/12/2018

»

Εξαίρετα κόκκινα κάτω των €10

29/07/2018

»

Τίμια ελλαδικά κρασιά

15/07/2018

»

Και τα λευκά που θα μας ενθουσιάσουν…

23/12/2017

»

Για μια βραδιά που θα μας ενθουσιάσει!

17/12/2017

»

Πού έγκειται η διαφορά;

02/04/2017

»

Λευκά που σημάδεψαν μια χώρα

12/02/2017

»

Τρακόσια κρασιά με €15

06/11/2016

»

Τοπικά κόκκινα παλαίωσης

18/09/2016

»

Γιορτινά κόκκινα

27/12/2015

»

Η δύναμη της στιγμής

22/02/2015

Οίνου Συμβουλευτική Πάνω  |  Πίσω  |  Εκτύπωση  |  Εξειδικευμένη Αναζήτηση  |  Επικοινωνία  |  Αρχική Σελίδα