Αρχική Σελίδα  |  Επικοινωνία  |  Αναζήτηση:
Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου 2023
Cyprus Wine Pages

Cyprus Wine ConsortiumΚλήθηκα προ ημερών να παραστώ στη γέννηση ενός νέου συνασπισμού τοπικών οινοποιείων, ο οποίος πήρε το όνομα «Cyprus Wine Consortium». Με τα εγγλέζικα ουδεμία ένσταση αυτή τη φορά, καθώς ο συνεταιρισμός αυτός, εκτός από την τοπική αγορά, στοχεύει και προς τις απαιτητικές οιναγορές του εξωτερικού, όπου τα κρασιά μας είναι απολύτως απόντα και, συνεπώς, κάποια στιγμή επιθυμούμε να αποκτήσουν παρουσία, έστω μικρή, έστω κομπάρσου, αλλά μία κάποια παρουσία, βρε αδελφέ, τουλάχιστον εκείνα τα κρασιά που έχουν τη δυνατότητα να πορευθούν στην αλλοδαπή (θα δούμε σε επόμενο σημείωμα ποια είναι αυτά…).

Αξιοπρόσεκτη προσπάθεια η συνεργασία των 16 οινοποιείων που ένωσαν τις δυνάμεις τους σε αυτό το δύσκολο εγχείρημα, ειδικά εάν αναλογιστούμε ότι εις τη μικρά μας νήσο οι συλλογικές δράσεις είναι μη συχνό φαινόμενο, η δε σύμπνοια και ομόνοια ακόμη σπανιότερες αρετές, καθώς, ως βλέπετε, εθνικό μας άθλημα εξακολουθεί να είναι το κουτσομπολιό, η ζήλεια προς τον διπλανό και εκείνα τα ευτελή της φυλής μας. Μόνο και μόνο για αυτό, αξίζει το «Εύγε» στους δεκαέξι οινοποιούς μας.

Ώς εδώ όλα καλά. Να μονοιάσουν οι παραγωγοί μας, να συμφιλιωθούν με την υψηλή ιδέα ότι δεν είναι απλώς και μόνο ανταγωνιστές αλλά και συναγωνιστές ταυτόχρονα, που έχουν κοινά οράματα, κοινούς στόχους και φιλοδοξίες, δεν είναι λίγο πράγμα. Πώς όμως θα επιτύχει το όλο εγχείρημα δεν ξέρω. Και, δυστυχώς, δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι αυτό έχει πολλές πιθανότητες να συμβεί. Θα εξηγήσω αμέσως γιατί…

Σε αυτό το συνεργατικό σχήμα των 16 οινοποιείων περιλαμβάνονται μερικές από τις καλύτερες οινοποιίες της χώρας και μερικές από τις λιγότερο καλές. Δηλαδή, η ποιοτική απόσταση μεταξύ των καλύτερων μονάδων και εκείνων με τις χαμηλότερες επιδόσεις είναι μεγάλη. Άρα;

Ρώτησα, λοιπόν, εκεί στη δημοσιογραφική διάσκεψη στο ΚΕΒΕ, τι θα γίνεται,  για παράδειγμα, με τις εκθέσεις στο εξωτερικό. Θα επιλέγει το κάθε οινοποιείο κάθε φορά έναν συγκεκριμένο αριθμό κρασιών κατά την κρίση του, θα υπάρχει κάποιος ή κάποια επιτροπή του Cyprus Wine Consortium που θα αποφασίζει τι θα ταξιδέψει και πού κτλ. Η απάντηση του φίλου και συμπαθούς Προέδρου του Consortium, κ. Μάρκου Ζαμπάρτα, ήταν ότι κάθε οινοποιείο θα στέλνει τα κρασιά που θέλει. Και στο μέλλον βλέπουμε… Βλέπουμε, ναι, αλλά θα υπάρξει μέλλον στο Consortium, αυτό είναι το καυτό ερώτημα. Τι θα γίνει, λόγου χάρη, όταν κάποιος επισκέπτης σε έκθεση στο εξωτερικό πειστεί να περάσει από το κυπριακό περίπτερο και τα πρώτα δύο-τρία κρασιά που θα τύχει να δοκιμάσει του βγουν μέτρια; Θα συνεχίσει; Ενώ, εάν στο Cyprus Wine Consortium υπήρχε μόνο ο αφρός της τοπικής παραγωγής, και αρχικώς ο επισκέπτης έπεφτε επάνω σε ένα-δυο από τα καλύτερα Ξυνιστέρια μας κι έπειτα στο κορυφαίο μας ίσως Μαραθεύτικο κι ύστερα σε μια παμπάλαια Κουμανδαρία κτλ. θα σταματούσε ή θα πήγαινε και πάρα πέρα, συμπεραίνοντας ότι εδώ, σε αυτήν την αθλία νήσο που οι πρόσφυγες βάζουν βενζίνη στα πρατήρια του εισβολέα τους, δεν είναι όλα για πέταμα και, ευτυχώς, κάτι στέκει ακόμη άξιο και ικανό να ελκύσει το ενδιαφέρον του όπου γης οινόφιλου.

Παρά το ότι δεν μπορώ, λοιπόν, να δηλώσω αισιόδοξος ότι το νέο αυτό εγχείρημα των οινοποιών μας θα σημειώσει επιτυχία, τους συγχαίρω γιατί μπόρεσαν να βρουν κοινό τόπο, κοινούς στόχους και κοινό βήμα, ευχόμενος να κάνω ένα μεγάλο λάθος και να πάνε όλα όπως τα οραματίστηκαν.

 

Υ.Γ. Όταν η δημοσιογραφική διάσκεψη είναι για τις 4 το απόγευμα και η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας έρχεται στην αίθουσα στις 4:25, αυτό το λες ατόπημα. Όταν, όμως, κάθεται αμέριμνη στη θέση της κι αρχίζει να μιλάει, χωρίς να αισθάνεται την ανάγκη να απολογηθεί για την καθυστέρηση, αυτό δεν ξέρω πώς να το ονομάσω. Ως φαίνεται, οι υπουργοί μας θεωρούν κεκτημένο τους δικαίωμα να αργοπορούν και να στήνουν κόσμο, με μία μοναδική δικαιολογία, είναι υπουργοί και δίνουν το καλό παράδειγμα!


23/05/2022

Άρθρα: Διάφορα

»

Πόσο δικαιολογημένες είναι οι αυξήσεις;

14/09/2023

»

Εντυπώσεις ενός ονειροπαρμένου

01/09/2023

»

Οι ζωόφιλοι, οι Τοσκανέζοι και μια θάλασσα αποκαΐδια

24/08/2023

»

Ίλιγγος

14/07/2023

»

Η αλήθεια στο κρασί

01/07/2023

»

Χρεώστε μας, χρεώστε μας, πολλά σκαμπίλια δώστε μας!

24/05/2023

»

Ανθρακικό, καταιγίδα στον ουρανίσκο

06/05/2023

»

Ο μύθος του ιδιώτη 2

16/04/2023

»

Ο μύθος του ιδιώτη

10/04/2023

»

Ούτε φρόνιμα ούτε φρόνημα

25/03/2023

»

Χαμηλός φωτισμός

25/02/2023

»

Το μεγάλο δούλεμα

05/02/2023

»

Η πιο τυχερή γενιά καταναλωτών

25/01/2023

»

Όταν η τιμολόγηση γίνεται ύβρις

29/12/2022

»

Της Προβηγκίας το ανάγνωσμα

20/12/2022

»

Οι προστάτες του τουρισμού

12/12/2022

»

Θέλει να γίνει πρόεδρος

06/11/2022

»

Πάμε προς τη Δύση, κοιτάμε Ανατολή…

13/10/2022

»

Ροζέ, τα πιο αδιάφορα κρασιά

02/10/2022

»

Είναι χρήσιμες οι κάβες;

27/09/2022

Οίνου Συμβουλευτική Πάνω  |  Πίσω  |  Εκτύπωση  |  Εξειδικευμένη Αναζήτηση  |  Επικοινωνία  |  Αρχική Σελίδα