Αρχική Σελίδα  |  Επικοινωνία  |  Αναζήτηση:
Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου 2023
Cyprus Wine Pages

Αλλάξαμε πίσταΗ δημοσιογραφική σχέση μου με το κρασί και το αμπέλι απαιτεί κάποια πράγματα, ένα από αυτά είναι και ο πειραματισμός. Κυρίως σε επίπεδο παλαίωσης κρασιών και παρακολούθησης της εξελικτικής τους πορείας, είτε αυτή είναι εξελικτική όνομα και πράγμα είτε είναι εξελικτική μόνο κατ’ όνομα. Στα πλαίσια αυτών των πειραματισμών κρατάω στο προσωπικό μου κελάρι μερικές φιάλες, άλλες δεκτικές παλαίωσης, άλλες όχι, άλλες πάλι αμφιβόλου ικανότητας παλαίωσης. Μία κατηγορία κρασιών, που εντόνως με ενδιαφέρει, είναι αυτή των Ξυνιστεριών, της κυριότερης, δηλαδή, λευκής, γηγενούς ποικιλίας οιναμπέλου του κυπριακού αμπελώνα. Έτσι, κρατάω στην κάβα μου μερικές φιάλες κρασιών της ποικιλίας, προκειμένου να διαπιστώσω ιδίοις όμμασι την πορεία τους στον χρόνο.

Προ ημερών, λοιπόν, άνοιξα ένα Single Vineyard 2018 του οινοποιείου Βασιλικό στον Κάθικα, για να διαπιστώσω, άνευ εκπλήξεως ομολογουμένως, ότι το εν λόγω κρασί όχι μόνο άντεξε απέναντι στον χρόνο αλλά διέπρεψε στην πάλη μαζί του. Ένα λαμπρό λευκό, που μέστωσε χωρίς να έχει ακόμη φτάσει στο τέρμα της διαδρομής του, πολύπλοκο, πλούσιο, ικανό να ανοίγει διαρκώς, καθώς το οξυγόνο το ευεργετούσε σταδιακά. Δεν θα είναι καθόλου υπερβολή να πω ότι είναι ένα από τα δύο-τρία κορυφαία Ξυνιστέρια, που έχουν ποτέ οινοποιηθεί στο νησί.

Ένα «απλό» Ξυνιστέρι, ούτε Single Vineyard ούτε ζυμωμένο σε βαρέλι, ακολούθησε αυτό του Βασιλικού, ήταν το κρασί του Τσαγγαρίδη από τη Λεμώνα της Πάφου. Ήταν κι αυτό της εσοδείας του 2018 και το άνοιξα, οφείλω να ομολογήσω, με μια επιφύλαξη, καθώς δεν πίστευα ότι θα είχε κρατήσει στον χρόνο. Ένα απλό Ξυνιστέρι δεξαμενής, βλέπετε, ήταν, δεν πίστευα ότι είχε τα κότσια και τις αντοχές για τέτοιο πάλεμα με τον νικητή των πάντων. Έμεινα έκπληκτος, όταν από τη φιάλη προέκυψε ένα λευκό που είχε εξελιχθεί ωραία, χωρίς να έχει χάσει τη δομή του, ούτε τον χαρακτήρα του, ο οποίος έγινε πιο πυκνός, πιο μεστός, πιο πολυδιάστατος, καθώς τα ανθικά και φρουτώδη αρώματα του Ξυνιστεριού έδωσαν τη θέση τους σε ωριμότερα αρωματικά στοιχεία.

Η δοκιμή αυτών των δύο οίνων, μα και αρκετές παλαιότερες, που κατέληξαν σε παρόμοια συμπεράσματα, με οδηγούν να σκεφθώ ότι έχουμε αλλάξει πίστα, ακριβώς όπως στα ηλεκτρονικά παιγνίδια που παίζαμε μικροί και με κάθε πρόοδο αλλάζαμε πίστα και βαθμό δυσκολίας, έτσι και στην περίπτωση του Ξυνιστεριού έχουμε αλλάξει σκηνικό, καθώς αφήσαμε διά παντός πίσω μας τα κρασιά της ποικιλίας που κρατάνε ζωηρά και ενδιαφέροντα για μερικούς μήνες και ανεβήκαμε επίπεδο, φθάνοντας σε λευκά με χαρακτήρα και δυνατότητες εξελικτικής παλαίωσης στη φιάλη.

Αυτά, όμως, δεν συντελέστηκαν τυχαία, αλλά υπήρξαν το αποτέλεσμα τριών παραγόντων. Ο πρώτος είναι η δραστική βελτίωση της πρώτης ύλης, του σταφυλιού, μια και πλέον οι καλύτεροι παραγωγοί της χώρας διατηρούν τόσο τα δικά τους αμπέλια όσο και τον αυστηρό έλεγχο των συνεργαζόμενων αμπελώνων που επιλέγουν. Ο δεύτερος λόγος είναι η εκπληκτική αναβάθμιση των οινοποιητικών μας μονάδων τόσο σε επίπεδο τεχνολογικού εξοπλισμού όσο και σε επίπεδο τεχνογνωσίας, στοιχεία που, σε συνδυασμό με την καλής ποιότητας πρώτη ύλη, συντείνουν σε λευκά κρασιά με σθένος και δυνατότητες εξέλιξης. Και ο τρίτος λόγος, ίσως ο καλύτερα κρυμμένος όλων, είναι η θεαματική άνοδος της οινικής παιδείας, που δεν υπαγορεύει πια στον οινόφιλο ότι καλό λευκό ίσον φρέσκο λευκό, μια και η παιδεία στο κρασί μας δίδαξε όλους, μηδενός εξαιρουμένου, ότι, ναι, και τα λευκά έχουν ψυχή και τα λευκά είναι υπολογίσιμη αξία και τα λευκά παλαιώνουν.


10/04/2022

Άρθρα: Διάφορα

»

Πόσο δικαιολογημένες είναι οι αυξήσεις;

14/09/2023

»

Εντυπώσεις ενός ονειροπαρμένου

01/09/2023

»

Οι ζωόφιλοι, οι Τοσκανέζοι και μια θάλασσα αποκαΐδια

24/08/2023

»

Ίλιγγος

14/07/2023

»

Η αλήθεια στο κρασί

01/07/2023

»

Χρεώστε μας, χρεώστε μας, πολλά σκαμπίλια δώστε μας!

24/05/2023

»

Ανθρακικό, καταιγίδα στον ουρανίσκο

06/05/2023

»

Ο μύθος του ιδιώτη 2

16/04/2023

»

Ο μύθος του ιδιώτη

10/04/2023

»

Ούτε φρόνιμα ούτε φρόνημα

25/03/2023

»

Χαμηλός φωτισμός

25/02/2023

»

Το μεγάλο δούλεμα

05/02/2023

»

Η πιο τυχερή γενιά καταναλωτών

25/01/2023

»

Όταν η τιμολόγηση γίνεται ύβρις

29/12/2022

»

Της Προβηγκίας το ανάγνωσμα

20/12/2022

»

Οι προστάτες του τουρισμού

12/12/2022

»

Θέλει να γίνει πρόεδρος

06/11/2022

»

Πάμε προς τη Δύση, κοιτάμε Ανατολή…

13/10/2022

»

Ροζέ, τα πιο αδιάφορα κρασιά

02/10/2022

»

Είναι χρήσιμες οι κάβες;

27/09/2022

Οίνου Συμβουλευτική Πάνω  |  Πίσω  |  Εκτύπωση  |  Εξειδικευμένη Αναζήτηση  |  Επικοινωνία  |  Αρχική Σελίδα