Αρχική Σελίδα  |  Επικοινωνία  |  Αναζήτηση:
Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2020
Cyprus Wine Pages

Ας πάψει πια το μοιρολόιΤις τελευταίες εβδομάδες, εξ αφορμής της υγειονομικής κρίσης που προκάλεσε ο γνωστός ιός, δεν είναι λίγοι οι οινοποιοί, που είτε ατομικά είτε μέσα από τα συλλογικά τους όργανα, μιλάνε για την καταστροφή την οποία υπέστησαν. Άλλοι πιο συγκρατημένα κι άλλοι πιο γλαφυρά ομιλούν περί των αποθεμάτων που θα μείνουν αδιάθετα, κάτι που, όπως υπογραμμίζουν, θα τους οδηγήσει στην οικονομική εξόντωση. Ακούω αυτά τα μοιρολόγια από πλευράς πολλών Ελλήνων οινοποιών σε Κύπρο και Ελλάδα και διερωτώμαι πόσο αυτά έχουν πράγματι μία κάποια βάση. Διερωτώμαι πώς είναι δυνατόν εδραιωμένοι για δεκαετίες στην αγορά οινοποιοί της Νεμέας, επί παραδείγματι, με οινοποιεία-μέγαρα, αμπελώνες ων ουκ εστίν αριθμός και εξαγωγική δραστηριότητα σε μεγάλες αγορές της υφηλίου, οι οποίοι επί σειρά ετών κατάφερναν να πουλάνε τα κρασιά τους σε πολύ αμειπτικές τιμές, να διαμαρτύρονται ότι επέρχεται το τέλος της επιχειρηματικής τους δράσης γιατί για μερικούς μήνες θα σταματήσουν ή, για να είμαστε πιο ακριβείς, θα ελαττωθούν σημαντικά οι πωλήσεις και οι εξαγωγές. Πώς είναι δυνατόν ένα οινοποιείο που ιδρύθηκε πριν από 40 χρόνια και που για τέσσερις συναπτές δεκαετίες διέγραψε μια λαμπρή πορεία, να μην είναι σε θέση να αντιμετωπίσει μία έκτακτη κατάσταση μερικών μηνών, γιατί περί μερικών μηνών πρόκειται, στην ουσία για μία καλοκαιρινή σεζόν κατά την οποία ο τουρισμός αναμένεται να είναι σαφώς μειωμένος και τα σημεία εστίασης σε όλη την οικουμένη κάπως πιο αραιά σε κόσμο και τραπεζοκαθίσματα. Τη στιγμή δε που οι πλείστοι οινοπαραγωγοί μας έχουν τοποθετημένα τα προϊόντα τους στις υπεραγορές, οι οποίες στην ελλαδική επικράτεια και μόνο σημείωσαν μέσα στις 7-8 εβδομάδες της υπό εξέλιξη πανδημίας τζίρο πέραν του ενός δισεκατομμυρίου, αντισταθμίζοντας μερικώς τις απώλειες από το κλείσιμο των ξενοδοχείων και εστιατορίων; Τη στιγμή που πλέον ανοίγονται και νέοι οδοί διάθεσης αγαθών, εν προκειμένω, κρασιών μέσω του ηλεκτρονικού εμπορίου και της κατ’ οίκον διανομής, οδούς στις οποίες όλοι θα κληθούν να βαδίσουν λίαν συντόμως;

 

Τα οινοποιεία σε Ελλάδα και Κύπρο, με εξαίρεση τα νεοφώτιστα στην αγορά, θα έπρεπε να έχουν διαχειριστεί με σοφία και εγκράτεια τα οικονομικά τους, καθώς οι συνθήκες τα τελευταία χρόνια τους το είχαν επιτρέψει. Θα έπρεπε να ήταν προετοιμασμένα για μια κάποια κρίση σε κάποια στιγμή, ποτέ δεν κυλάνε όλα νεράκι και ποτέ δεν είναι όλα ρόδινα, εμείς ειδικά στην Κύπρο αυτό θα έπρεπε να το είχαμε αφομοιώσει πάρα μα πάρα πολύ καλά. Όσοι δεν προνόησαν κι απλώς επιζήτησαν τη μεγάλη ζωή και την άτακτη κι άνευ σώφρονος σχεδιασμού ανάπτυξη, θα κληθούν τώρα να υποστούν τις όποιες συνέπειες, μικρές, αν η διαχείριση που έκαναν ήταν ελαφρώς πάνω από τις δυνάμεις τους, μεγάλες, εάν η διαχείριση ήταν τόσο ουτοπική κι επικίνδυνη.

 

Τα ίδια ακριβώς ισχύουν και για τους εισαγωγείς και καβίστες. Όσοι κινήθηκαν με συνέπεια και μετρημένα βήματα, εγκαθιδρύοντας υγιή οικονομικά, θα αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα βραχυπρόθεσμα που θα είναι, όμως, απολύτως διαχειρίσιμο, ενδέχεται δε να αποβούν κερδισμένοι σε μεσοπρόθεσμο στάδιο, όταν κάποιοι ανταγωνιστές τους δεν θα έχουν αντέξει.

Εδώ και καιρό επισημαίνω ότι οι τιμές των κυπριακών και ελλαδικών κρασιών σε αρκετές περιπτώσεις είναι αδικαιολόγητα υψηλές και δεν αιτιολογούνται από το παραγωγικό κόστος. Αυτές οι αστήρικτα υψηλές τιμές θα έπρεπε να έχουν επιτρέψει σε πολλούς οινοποιούς να δουν ανθηρά οικονομικά, τέτοια που να τους επιτρέπουν άνετους ελιγμούς σε μια φουρτούνα σαν αυτή που περνάμε σήμερα. Γι’ αυτό, τα μοιρολόγια και η καταστροφολογία δεν συνάδουν. Ας σταθούν σαν άντρες στα πόδια τους κι ας αφήσουν τα «χανόμαστε» και «καταστρεφόμαστε» κατά μέρος. Τουλάχιστον όσοι εξ αυτών είναι παλιοί στο κουρμπέτι κι ο οινικός τους, κι όχι μόνο, βίος φωνάζει πως δεν έπεται πείνα. Θα έχουν να αντιμετωπίσουν μία δυσχέρεια στη διάθεση των λευκών και των ροζέ δεξαμενής, τα κόκκινα δεν έχουν θέμα, απεναντίας, πολλά εξ αυτών θα γίνουν καλύτερα ένα χρόνο μετά, ούτε θα πεινάσουν όμως ούτε και θα κλείσουν. Δεν είναι δα και το τέλος της οινικής τους σταδιοδρομίας. Μιλάμε πάντα έχοντας κατά νου πως υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις ανθρώπων που τώρα άρχισαν να δημιουργούνται και μόλις χθες άρχισαν να βγαίνουν δειλά-δειλά στην αγορά. Όλοι οι υπόλοιποι είναι προτιμότερο να σωπάσουν.


24/04/2020

Άρθρα: Διάφορα

»

Του κρασιού οι φιόγκοι

17/10/2020

»

Margelina, ένα κρασί που πολύ με προβλημάτισε

03/10/2020

»

Το πεύκο που προδόθηκε

15/09/2020

»

Ας μας εξηγήσει κάποιος…

02/09/2020

»

Ναύπακτος: Τόπος αδιάβατος κι ωραίος

28/07/2020

»

Πού χάνουν οι κάβες;

07/07/2020

»

Οι ανενημέρωτοι

21/05/2020

»

Αλκοόλη, η μέγιστη απειλή

05/05/2020

»

Κάποιες εισηγήσεις

29/04/2020

»

Ας πάψει πια το μοιρολόι

24/04/2020

»

Η αλκοόλη τραβάει την ανηφόρα

20/04/2020

»

Εκλεκτά έργα για τη Χαρούλα

20/03/2020

»

Ατομική ευθύνη και αυτοπειθαρχία

16/03/2020

»

Είναι απαραίτητα τα θειώδη;

11/02/2020

»

Πάμε Σκύρο

11/07/2019

»

Δειπνώντας με έναν Φρανκενστάιν

11/05/2019

»

Τιμής το ανάγνωσμα

17/01/2019

»

Γιατί δεν προτιμώ Νέο Κόσμο

08/01/2019

»

Τιμές άνευ αιτιολογικής βάσης

06/11/2018

»

Το τελευταίο ποτήρι

16/09/2018

Οίνου Συμβουλευτική Πάνω  |  Πίσω  |  Εκτύπωση  |  Εξειδικευμένη Αναζήτηση  |  Επικοινωνία  |  Αρχική Σελίδα