Αρχική Σελίδα  |  Επικοινωνία  |  Αναζήτηση:
Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2020
Cyprus Wine Pages

Τιμής το ανάγνωσμαΕίναι Σαββάτο, νωρίς το απόγευμα, κατά τις τέσσερις. Οι δύο μου κόρες έχουν ακούσει για το καινούργιο mall, που άνοιξε προσφάτως τις θύρες του στα περίχωρα της Λευκωσίας. Και μου θρυμματίζουν την ησυχία! Όλο μου ζητάνε, ανώριμες όντας, να τις πάω να δουν από κοντά το νέο απόκτημα της πρωτεύουσάς μας, αυτής, της Λευκωσίας, που ο νεαρός δήμαρχός μας έλεγε ότι θα την κάνει να μας ενθουσιάζει! Τέλος πάντων, να μην τα πολυλογώ, πήρα το αμάξι κι όδευσα ωσάν καλός πατήρ προς το νέο μας στολίδι. Έφθασα, στάθμευσα, αποβιβάστηκα. Έκανα τις βόλτες μου απ’ εκεί κι απ’ εδώ, είδα τις βιτρίνες και τα προϊόντα τους, χάζεψα ολίγον τι τα συντριβανάκια του χώρου, πέρασα κι από την πλατεία με τα διάφορα ταχυφαγεία, όπου άνθρωποι συνωστισμένοι προσπαθούσαν να παραγγείλουν και να τσιμπήσουν κάτι μέσα στη βαβούρα και τον θόρυβο, αγανάκτησα ολίγον, αλλά έθεσα υπεράνω όλων την ευθύνη που είχα ως καλός πατέρας να μορφώσω κι εγώ τα παιδιά μου, προσφέροντάς τους μιαν αλλιώτικη εμπειρία, μια και η πλατεία, ουχί των ταχυφαγείων αλλά της Ελευθερίας, δεν έχει ακόμη περατωθεί.

 

Προ του τέλους του δίωρου αυτού μαρτυρίου, είπα να επισκεφθώ την υπεραγορά Αθηαινίτης, που άνοιξε εντός του εν λόγω εμπορικού κέντρου. Να διαπιστώσω εάν πράγματι αυτή η υπεραγορά, που φημίζεται για τις τιμές της, είναι όντως πολύ φθηνή ή, αντιθέτως, είναι μία ακόμη φενάκη κι αυτό. Μπαίνοντας στην υπεραγορά και στρίβοντας ελαφρώς προς τα αριστερά, βρίσκεις μπροστά σου την κάβα. Δεν είχα ούτε πολλή διάθεση ούτε και πολύ χρόνο, αλλά από μια γρήγορη ματιά που έριξα, συνειδητοποίησα ότι δεν έλειπαν οι καλές επιλογές οίνων. Με λίγα λόγια, όποιος ήθελε να αγοράσει ένα καλό μπουκάλι κρασί, το έβρισκε και με το παραπάνω. Κυρίως τοπικά και ελλαδικά κρασιά πρόσεξα, χωρίς, ωστόσο, να λείπουν και τα ξένα. Όπως κοίταζα στα γρήγορα το ράφι με τους ερυθρούς οίνους, σταμάτησα στον Κοκκινόμυλο της εσοδείας 2015, του Κτήματος Τσέλεπου στην Τεγέα της Πελοποννήσου, που σας προτείνω στη στήλη «Αξιολογήσεις Κρασιών». Η τιμή του: €19,95. Κοντοστάθηκα. Και ξανακοίταξα. Ολογράφως: δεκαεννέα ευρώ και ενενήντα πέντε λεπτά. Λέω, δεν μπορεί, καλώς είδα! Και ενθυμήθηκα αμέσως την τιμή του ίδιου κρασιού, της ίδιας εσοδείας, σε άλλες υπεραγορές από τις οποίες ψωνίζω συχνά. Και η οποία είναι: €29,95! Δηλαδή, 10 ολόκληρα ευρώ διαφορά για ένα μπουκάλι κρασί! Το ίδιο κρασί, της ίδιας εσοδείας, παρουσιασμένο σε πανομοιότυπα ράφια, σε παρόμοιες συνθήκες κλιματισμού κτλ., κτλ., κτλ.

 

Δεν ήταν φυσιολογικό να αναρωτηθώ τι συμβαίνει; Νομίζω πως θα συμφωνήσετε ότι ήταν απολύτως φυσιολογικό. Προτού όμως αναρωτηθούμε γιατί να συμβαίνει αυτό, θεωρώ σκόπιμο να αναφέρω ότι στην υπεραγορά Αθηαινίτης, στην οποία τυχαίως βρέθηκα, όλα σχεδόν τα προϊόντα είχαν σαφή διαφορά τιμής, κανένα όμως δεν είχε τόσο μεγάλη όσο κάποια από τα κρασιά που συνάντησα. Δεν είναι της παρούσης να αρχίσω να λέω πόσο πιο φθηνά ήταν τα μακαρόνια, τα ξυραφάκια, τα καθαριστικά και τα λοιπά, καθώς αποστολή της στήλης δεν είναι η έρευνα αγοράς ως προς τις υπεραγορές, αλλά η τιμολογιακή πολιτική των κρασιών.

Κοντολογίς, λοιπόν, πιστεύω πως οι κύριοι λόγοι για τους οποίους υπάρχει αυτή η τεράστια διαφορά σε κάποια κρασιά είναι δύο. Ο πρώτος είναι ότι κάθε υπεραγορά αγοράζει από τον εισαγωγέα σε διαφορετική τιμή, αναλόγως του όγκου πωλήσεως που αυτή κάνει κι αναλόγως του τρόπου και της ταχύτητας πληρωμής. Ο δεύτερος λόγος είναι το ποσοστό κέρδους που κάποια υπεραγορά επιθυμεί να έχει, είτε απλώς γιατί την ενδιαφέρει η αυξημένη κερδοφορία είτε γιατί είναι αναγκασμένη να το πράξει ένεκα μεγαλύτερων λειτουργικών εξόδων, πιο πολυτελών χώρων, καλύτερης εξυπηρέτησης κτλ.

 

Όλα αυτά είναι και θεμιτά και αναμενόμενα. Εκείνο που δεν είναι νομίζω αποδεκτό από το αγοραστικό κοινό δεν είναι η διαφορά στην τιμή ενός προϊόντος, αλλά η χαοτική διαφορά στην τιμή, που φθάνει τα όρια της κοροϊδίας και ενίοτε της χυδαιότητας, αυτό ενοχλεί! Γνωρίζω καλώς ότι ζούμε σε μια ελεύθερη αγορά, στην οποία ο καθείς διατηρεί το δικαίωμα να καθορίζει το ύψος των τιμών του. Συντάσσομαι με αυτό το μοντέλο οικονομίας, δεν πιστεύω ούτε και πρόκειται ποτέ να πιστέψω σε παρωχημένα και ανελεύθερα μοντέλα αγοράς, είμαι απόλυτος και ανυποχώρητος θιασώτης της ελεύθερης οικονομίας, δεν δαιμονοποιώ το κέρδος και τα πλούτη, λέγω όμως ότι ολίγη εντροπή δεν βλάπτει!


17/01/2019

Άρθρα: Διάφορα

»

Του κρασιού οι φιόγκοι

17/10/2020

»

Margelina, ένα κρασί που πολύ με προβλημάτισε

03/10/2020

»

Το πεύκο που προδόθηκε

15/09/2020

»

Ας μας εξηγήσει κάποιος…

02/09/2020

»

Ναύπακτος: Τόπος αδιάβατος κι ωραίος

28/07/2020

»

Πού χάνουν οι κάβες;

07/07/2020

»

Οι ανενημέρωτοι

21/05/2020

»

Αλκοόλη, η μέγιστη απειλή

05/05/2020

»

Κάποιες εισηγήσεις

29/04/2020

»

Ας πάψει πια το μοιρολόι

24/04/2020

»

Η αλκοόλη τραβάει την ανηφόρα

20/04/2020

»

Εκλεκτά έργα για τη Χαρούλα

20/03/2020

»

Ατομική ευθύνη και αυτοπειθαρχία

16/03/2020

»

Είναι απαραίτητα τα θειώδη;

11/02/2020

»

Πάμε Σκύρο

11/07/2019

»

Δειπνώντας με έναν Φρανκενστάιν

11/05/2019

»

Τιμής το ανάγνωσμα

17/01/2019

»

Γιατί δεν προτιμώ Νέο Κόσμο

08/01/2019

»

Τιμές άνευ αιτιολογικής βάσης

06/11/2018

»

Το τελευταίο ποτήρι

16/09/2018

Οίνου Συμβουλευτική Πάνω  |  Πίσω  |  Εκτύπωση  |  Εξειδικευμένη Αναζήτηση  |  Επικοινωνία  |  Αρχική Σελίδα