Αρχική Σελίδα  |  Επικοινωνία  |  Αναζήτηση:
Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2020
Cyprus Wine Pages

Τιμές άνευ αιτιολογικής βάσηςΑπό πολλά μπορεί σήμερα να ξεφύγει ένας εμπορευόμενος, προβαίνοντας σε δηλώσεις και μανούβρες κάθε λογής. Από ένα, όμως, δεν μπορεί καθόλου να λασκάρει, κι αυτό δεν είναι άλλο από το διαδίκτυο, που στις μέρες μας έχει κατακτήσει κάθε γωνιά του δύσμοιρου αυτού πλανήτη. Είναι, πράγματι, συγκλονιστικό σήμερα το γεγονός ότι με το πάτημα ενός κουμπιού μπορεί κανείς να φέρει όλο τον κόσμο στα πόδια του. Με μια απλή αναζήτηση στη μηχανή της Google, αυτού του τεχνολογικού κολοσσού, μπορεί να μάθει πού παράγεται ένα κρασί, από ποιον φτιάχνεται, από ποιες ποικιλίες οιναμπέλου, πού και πόσο πωλείται, πώς αξιολογείται η ποιότητά του από τους ανά τον κόσμο ειδικούς, κι έναν σωρό άλλα πράγματα.

Δεδομένης της κατάστασης, λοιπόν, αυτό που αδυνατώ να κατανοήσω είναι πώς γίνεται οι εν Κύπρω εισαγωγείς οίνων, βεβαίως όχι όλοι, γιατί πάντοτε υπάρχουν και οι εξαιρέσεις, να αδιαφορούν για το γεγονός ότι όλα ανεξαιρέτως τα κρασιά που πωλούν φιγουράρουν στο διαδίκτυο. Και εκεί, στον παγκόσμιο αυτόν διαδικτυακό ιστό, αποκαλύπτονται στα μάτια ολάκερης της οινικής, και όχι μόνο, οικουμένης τα πάντα. Εκεί, στον παγκόσμιο ιστό, μπορεί κανείς εύκολα και γρήγορα, κυρίως μέσα από τις σχετικές οινικές σελίδες, να μάθει πόσο πωλείται ένα κρασί στην Αυστραλία ή στην Αμερική ή στον Καναδά. Μπορεί να ξέρει, σε ένα λεπτό μέσα, πόσο πουλάει το κρασί, που κάποιος εισάγει στη μικρή μας νήσο, ο Ευρωπαίος, ο Αμερικανός, ο Αυστραλός οινέμπορος. Με απόλυτη ακρίβεια μπορεί να μάθει τα πάντα, πόσο πωλείται, πού πωλείται, σε ποιες προσφορές ενδεχομένως τοποθετείται ένα κρασί και τα λοιπά.

Όλα αυτά μου ήρθαν και πάλι στο μυαλό μόλις προχθές, όταν δοκίμασα ένα πολύ καλό ιταλικό κόκκινο, το οποίο τιμάται στην Κύπρο από τον εισαγωγέα του στα είκοσι ευρώ στο ράφι. Μπήκα και πάλι στην περιέργεια να κοιτάξω τη λιανική τιμή του εν λόγω κόκκινου στο εξωτερικό, για να διαπιστώσω ότι η υψηλότερη τιμή σε κάβα της αλλοδαπής ήταν ακριβώς η μισή, σε σχέση με αυτή στην Κύπρο, ήτοι δέκα ευρώ στο ράφι! Με ολίγα λόγια, χωρίς αιδώ, χωρίς ντροπή, που λέει και ο ποιητής, ένας εισαγωγέας δεν ορρωδεί προ ουδενός, όταν αποφασίζει να τιμολογήσει το κρασί του ακριβώς στα διπλάσια απ’ ότι ο ακριβότερος συνάδελφός του στο εξωτερικό. Επειδή το φαινόμενο είναι πράγματι εντυπωσιακό, προβληματίστηκα ολίγον τι, για να καταλήξω στο ασφαλές πιστεύω συμπέρασμα ότι αυτό μπορεί να συμβαίνει για δύο κυρίως λόγους. Ο πρώτος είναι ότι οι ιθαγενείς της νήσου πιθανώς να θεωρούνται από κάποιους εισαγωγείς οίνου τελείως ανενημέρωτοι, ενδεχομένως και μικρόνοες, οπότε, σου λέει, τραβάω μία στην τιμή κι όποιον πάρει ο Χάρος. Ο δεύτερος λόγος είναι, πιθανώς, ότι ο εισαγωγέας αισθάνεται ότι διαθέτει ως πλάσμα μία κάποια ικανότητα να επιβάλλει, όχι απλώς την άποψή του στο όποιο πελατολόγιό του, αλλά και την τιμή-παραμύθι, που ο ίδιος αυθαιρέτως αποφασίζει να δώσει στα κρασιά του.

Είτε ο πρώτος είτε ο δεύτερος είτε αμφότεροι οι λόγοι κι αν ισχύουν, το βέβαιον είναι ότι η συνήθης πλέον τακτική κάποιων εισαγωγέων να βαράνε αλύπητα τις τιμές των κρασιών, αποβαίνει εις βάρος όχι μόνο των ιδίων αλλά και του κρασιού γενικότερα, καθώς η διαρκής εκτίναξη των τιμών σε επίπεδα σαφώς μεγαλύτερα του εξωτερικού παγιώνει την αντίληψη ότι ο οίνος στην Κύπρο είναι ακριβό σπορ, που απευθύνεται στους λίγους, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει σε βάθος χρόνου να εγκαθιδρυθεί μία κουλτούρα οινικής αποστασιοποίησης.

Το κέρδος είναι ωραίο, θεμιτό και απολύτως καθάριο ως ιδέα, όταν όμως η επιδίωξή του εδράζεται στην ταχύτητα και τη βουλιμία, καταλήγει να είναι εφήμερο και στο τέλος-τέλος ένα θανάσιμο μπούμερανγκ.


06/11/2018

Άρθρα: Διάφορα

»

Του κρασιού οι φιόγκοι

17/10/2020

»

Margelina, ένα κρασί που πολύ με προβλημάτισε

03/10/2020

»

Το πεύκο που προδόθηκε

15/09/2020

»

Ας μας εξηγήσει κάποιος…

02/09/2020

»

Ναύπακτος: Τόπος αδιάβατος κι ωραίος

28/07/2020

»

Πού χάνουν οι κάβες;

07/07/2020

»

Οι ανενημέρωτοι

21/05/2020

»

Αλκοόλη, η μέγιστη απειλή

05/05/2020

»

Κάποιες εισηγήσεις

29/04/2020

»

Ας πάψει πια το μοιρολόι

24/04/2020

»

Η αλκοόλη τραβάει την ανηφόρα

20/04/2020

»

Εκλεκτά έργα για τη Χαρούλα

20/03/2020

»

Ατομική ευθύνη και αυτοπειθαρχία

16/03/2020

»

Είναι απαραίτητα τα θειώδη;

11/02/2020

»

Πάμε Σκύρο

11/07/2019

»

Δειπνώντας με έναν Φρανκενστάιν

11/05/2019

»

Τιμής το ανάγνωσμα

17/01/2019

»

Γιατί δεν προτιμώ Νέο Κόσμο

08/01/2019

»

Τιμές άνευ αιτιολογικής βάσης

06/11/2018

»

Το τελευταίο ποτήρι

16/09/2018

Οίνου Συμβουλευτική Πάνω  |  Πίσω  |  Εκτύπωση  |  Εξειδικευμένη Αναζήτηση  |  Επικοινωνία  |  Αρχική Σελίδα