Αρχική Σελίδα  |  Επικοινωνία  |  Αναζήτηση:
Κυριακή, 5 Απριλίου 2020
Cyprus Wine Pages

Ο μάγος του ΑσύρτικουΤον Χαρίδημο Χατζηδάκη τον γνωρίζω αρκετά χρόνια, από τότε που πρωτοπήγα στη Σαντορίνη, καλεσμένος της Ένωσης Οινοπαραγωγών Πελοποννήσου, στην οποία συγκαταλέγονται και τα οινοποιεία της Σαντορίνης και της Κεφαλονιάς. Πάνε τώρα δεκαπέντε και πλέον χρόνια από εκείνη την ημέρα που πάτησα το πόδι μου στο νησί και πήρα τον δρόμο για το «πρωτόλειο» οινοποιείο του Χατζηδάκη. Σε μια σπηλιά μέσα χωμένο, σαν καταφύγιο πυρηνικό, ένα πράμα τοσοδούλι, λιτό και απέριττο, χωρίς μάρμαρα και γρανίτες, χωρίς αίθουσες υποδοχής και φιλοξενίας, ένας χώρος οινοποίησης και αγάπης για το σαντορινιό αμπέλι και κρασί. Πέρασε τόσος καιρός από τότε, πολλές γευστικές δοκιμές σαντορινιών οίνων, πέρασαν από μπροστά μας όλες εκείνες οι εξελίξεις που έκαναν το κρασί του νησιού γνωστό ανά το παγκόσμιο. Έπονται, δε, όλες εκείνες οι εξελίξεις που θα το καταστήσουν αρχικώς μόδα ανά την υφήλιο και ακολούθως αναπόσπαστο κομμάτι των οινοκαταλόγων των πιο ενημερωμένων χώρων εστίασης της οικουμένης. Η Σαντορίνη στέκεται ενώπιον συναρπαστικών εξελίξεων, ίσταται μπρος σε κοσμογονικές γι’ αυτήν αλλαγές, που θα την καταστήσουν πόλο έλξης όχι μόνο για τα φυσικά κάλλη και τα ηλιοβασιλέματά της, αλλά και για τα εδέσματα (κάππαρη, φάβα, ντοματάκι κτλ.) μα, πάνω απ’ όλα, για τα κρασιά της.

 

Και σε αυτήν τη συντελούμενη ήδη κοσμογονία για το νησί ένας εκ των πρωτεργατών είναι ο Χαρίδημος Χατζηδάκης. Ο οποίος, σπεύδω να επισημάνω, διαφέρει από τους συναδέλφους του οινοποιούς στο νησί ως προς το ότι κυοφορεί μονίμως το αναπάντεχο. Φέρεται, και είναι ικανός, να γεννήσει το κάτι παραπάνω, όχι απλώς το κρασί το πάρα πολύ καλό, το αυθεντικό και το ιδιαίτερο, μα το κρασί που ξεπερνάει όλα αυτά και γίνεται σπάνιο, μεγάλο, ανεπανάληπτο. Εκ του χαρακτήρος του ο Χαρίδημος Χατζηδάκης είναι δυνητικά ικανός να αποδώσει στην Ελλάδα ό,τι δεν αποδίδει κανείς άλλος οινοποιός της χώρας, οίνους δηλαδή ενταγμένους στα καλύτερα των καλυτέρων, εφάμιλλους των απολύτως κορυφαίων οίνων της Βουργουνδίας, της Αλσατίας, του Wachau και άλλων εξεχουσών περιοχών της γης που αποδίδουν αφθάστου ποιότητας λευκά κρασιά. Εκ του ιδίου, εντούτοις, χαρακτήρος δύναται να παραχθούν οίνοι ποιοτικώς ασταθείς, ενίοτε δε, αν και πολύ σπάνια πια, αποτυχημένοι. Συνολικά, όμως, θεωρώ ότι ο Χατζηδάκης διατηρεί τις περισσότερες, σε σχέση με οποιονδήποτε άλλο οινοποιό της Μητροπόλεως, πιθανότητες να αποδώσει το αμπελοοινικά ασύλληπτο, αυτό που μέχρι χθες ίσως φάνταζε αδιανόητο. Και θεωρώ, επίσης, ότι, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, ο άνθρωπος αυτός έχει τη στόφα (μαζί και την τύχη, βεβαίως, να οινοποιεί στη Σαντορίνη) να γίνει ένας εκ των απολύτως κορυφαίων οινοποιών της Ευρώπης.

 

Αυτόν τον άνθρωπο τον έχω ξανανακαλύψει εδώ και λίγο καιρό, παρότι ανέκαθεν δήλωνα θιασώτης των κρασιών του, όπως άλλωστε δηλώνω θιασώτης του συνόλου των καλών κρασιών του νησιού, ανεξαρτήτως του ποιος και πώς τα παράγει. Και είχα τη χαρά να τον συναντήσω προ ημερών σε ένα νέο μπαρ κρασιού που άνοιξε στη Λεμεσό, να δειπνήσω και να μοιραστώ μαζί του μερικά από τα κρασιά του. Και να ενημερωθώ από πρώτο χέρι για το καινούργιο οινοποιείο που ετοιμάζει, υπόσκαφο στον σαντορινιό βράχο!

 

Η γκάμα των κρασιών του παραγωγού είναι πλουσιότατη σε λευκά, καθώς στο νησί ποικιλιακός πρωταγωνιστής είναι το Ασύρτικο, το οποίο συνεπικουρείται από το Αηδάνι και το Αθήρι. Έξι συνολικά ετικέτες κοσμούν την πλούσια συλλογή της μονάδος, εκ των οποίων σήμερα θα παρουσιάσω αναλυτικά τις δύο, την κλασική Σαντορίνη και το Cuvée 15. Προτού, όμως, περάσω στα δύο αυτά κρασιά, να αναφέρω πως η σειρά των λευκών οίνων συμπληρώνεται από το εκπληκτικότατο, πυκνότατο, πολυπλοκότατο και δεκτικότατο παλαίωσης Μύλος (από το ομώνυμο αμπελοτόπι), το όμορφο και πιο καλοκαιρινό Αηδάνι, το συμπυκνωμένο, βαθύχρυσο και γευστικά παχύ Νυχτέρι, αλλά και το Λούρος, το κορυφαίο ίσως λευκό που ο Χαρίδημος Χατζηδάκης παράγει, σε 400 μόλις φιάλες, και το οποίο φεύγει όλο για Αμερική. Είναι το μόνο από την γκάμα κρασιών Χατζηδάκη που δεν έχω ποτέ δοκιμάσει και ελπίζω να μην καταστεί ένα ακόμη οινικό απωθημένο, καθώς ο οινοποιός υποσχέθηκε στη τελευταία συνάντησή μας να στείλει και στην Κύπρο μερικές φιάλες από τη νέα σοδειά. Δεν τον κόβω για άνθρωπο που αθετεί τις υποσχέσεις του, οπότε θα σας ενημερώσω το συντομότερο για τυχόν άφιξη του Λούρος στο νησί.

 

Η γκάμα συμπληρώνεται από το ένα και μοναδικό ερυθρό που η οινοποιία παράγει, το Μαυροτράγανο, αλλά και από τα δύο γλυκά κρασιά από λιαστά σταφύλια, το από Ασύρτικο κυρίως καμωμένο (συν 20% Αηδάνι) Vinsanto και το από την ομώνυμη ποικιλία οινοποιημένο, ερυθρό Βουδόματο. Και τα δύο δεκτικά παλαίωσης, που ξεπερνάει την τριακονταετία.

 

Κλείνω την αναφορά μου στον Χατζηδάκη, προτείνοντας ανεπιφύλακτα δύο σπουδαία κρασιά του, που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στο νησί.

 

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ 2014, ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ

 

Ποικιλιακή σύνθεση: Ασύρτικο

Αλκοολικός τίτλος: 13,5%

Κατηγορία: Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης Σαντορίνη 

 

Η «απλή» Σαντορίνη του παραγωγού είναι ένα λευκό κρασί παγκόσμιας εμβέλειας, ειδικά αν αναλογιστούμε την τιμή πωλήσεώς της, αλλά και τη σπανιότητά της. Σκιρτάει μέσα της η ηφαιστειογενής γη του νησιού, πάλλεται το μέταλλο και το θειάφι, τινάζεται το φρούτο το άγριο, μα το τόσο ωραίο! Και γεμίζει το στόμα με θάλασσα, με αυτή τη γεύση την ασύγκριτη, τη μεταλλικά λεμονάτη. Ένα λευκό που όλοι πρέπει να δοκιμάσουν, έστω μια φορά, για την εμπειρία του εξωτικού. Υπέροχο τώρα, θα συνεχίσει να πυκνώνει και να γίνεται πολυπλοκότερο μέχρι το 2020.

 

Βαθμός: 87/100

Τιμή: €17,50

 

 

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ CUVÉE 15 2013, ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ

 

Ποικιλιακή σύνθεση: Ασύρτικο

Αλκοολικός τίτλος: 14,5%

Κατηγορία: Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης Σαντορίνη 

 

Ένα μεγάλο κρασί σπάνιας ιδιοσυγκρασίας από τον Χαρίδημο Χατζηδάκη. Καμωμένο αποκλειστικά από βιολογικής καλλιέργειας Ασύρτικο και ζυμωμένο με ιθαγενείς ζύμες, ωριμάζει για οκτώ μήνες πάνω στις οινολάσπες, σε ανοξείδωτες δεξαμενές, προτού εμφιαλωθεί αφιλτράριστο χειρωνακτικά. Πρόκειται για ένα λευκό που στέκει όσο πλησιέστερα στη φύση γίνεται. Βαθύχρυσο στην όψη. Πυκνότατο, ρωμαλέο, ατίθασο αρωματικά, σπαρταράει μέσα του το μέταλλο και το θειάφι της σαντορινιάς γης, ντυμένο στο ώριμο φρούτο. Γευστικά παχύ, πλούσιο και βαθύ, το απολαμβάνεις από την πρώτη μέχρι την τελευταία γουλιά ως ένα δυσεύρετο γέννημα του κόσμου τούτου. Απίθανο τώρα, θα συνεχίσει εντούτοις να εξελίσσεται στη φιάλη για άλλα 7-8 χρόνια τουλάχιστον.

 

Βαθμός: 90/100

Τιμή: €26

Διανομή: La Maison du Vin


09/08/2015

Άρθρα: Οινοποιεία

»

Οινολοχαγός στα Χανδριά

26/01/2020

»

Μέθυ-σε απόψε το κορίτσι μου…

21/12/2019

»

Νεμέα, Τρίτη και 13…

30/08/2019

»

Η δικαίωση ενός οραματιστή

30/06/2019

»

Επένδυση-μαμούθ στο Όμοδος

03/06/2018

»

Château Margaux: αξίζει τα λεφτά του;

20/05/2018

»

Όταν το κρασί εκπλήσσει

11/02/2018

»

Η τελευταία εσοδεία

03/09/2017

»

Αγρότης παγκόσμιας εμβέλειας

04/06/2017

»

Το Έπος της Κυπερούντας

09/04/2017

»

Προς επίδοξους οινοποιούς

27/11/2016

»

Βλασίδης νέας γενιάς

30/10/2016

»

Τραπεζίτης με σφράγισμα

16/10/2016

»

Μία στάση στου Αναστάση

25/09/2016

»

Προς επίδοξους οινοποιούς

03/07/2016

»

Οι ανερχόμενοι

10/04/2016

»

Γευσιγνωσία επί πληρωμή

06/12/2015

»

Κρασιά με φούντες!

22/11/2015

»

Ο μάγος του Ασύρτικου

09/08/2015

»

Οι φερέλπιδες της οινοποίησης

21/06/2015

Οίνου Συμβουλευτική Πάνω  |  Πίσω  |  Εκτύπωση  |  Εξειδικευμένη Αναζήτηση  |  Επικοινωνία  |  Αρχική Σελίδα