Αρχική Σελίδα  |  Επικοινωνία  |  Αναζήτηση:
Παρασκευή, 12 Αυγούστου 2022
Cyprus Wine Pages

Τα 5 καλύτερα ελλαδικά κόκκιναΤα τελευταία χρόνια παρακολουθώ στενά το ελλαδικό κρασί, όχι μόνο για την αναμφίβολη ποιότητά του, αλλά και για λόγους που είναι πέρα από ευνόητοι. Αρκετά από τα αγαπημένα μου κόκκινα προέρχονται εδώ και καιρό από την γκάμα των Ελλήνων οινοποιών, που είναι πια σε θέση να προσφέρουν εξαιρετικά κρασιά, τόσο από γηγενείς όσο και από ξενικές ποικιλίες οιναμπέλου. Σήμερα, κάνοντας μία ανασκόπηση στη γευστική μου μνήμη, αλλά και στις σημειώσεις από τις δοκιμές ελλαδικών κρασιών, που σε τακτική βάση πραγματοποιώ, επιλέγω την αφρόκρεμα των κόκκινων οίνων της Μητροπόλεως και την παρουσιάζω, όχι γιατί επιθυμώ να αναδείξω πέντε οίνους πέρα από τους οποίους υπάρχει το χάος, αλλά γιατί θεωρώ σκόπιμο να αναδείξω, μέσω αυτών των εξαιρετικότατων κρασιών, τα υψηλά επιτεύγματα του ελλαδικού αμπελώνα, αλλά και γιατί κρίνω πως κάθε απαιτητικός οινόφιλος καλό θα ήταν να δοκιμάσει έστω και μία φορά τις εν λόγω ετικέτες, αν μη τι άλλο για την εμπειρία.

 

Προτού, όμως, προχωρήσω στην παρουσίαση των πέντε καλύτερων, κατά την άποψή μου, ελλαδικών κρασιών, να αναφέρω εν τάχει τα κριτήρια πάνω στα οποία βασίστηκε η επιλογή τους. Κριτήριο πρώτο η ποιότητα αυτή καθαυτή, το επίπεδο δηλαδή στο οποίο κινούνται αυτά τα κρασιά σε σχέση με τον διεθνή ανταγωνισμό. Κριτήριο δεύτερο η σταθερότητα της ποιότητας, δηλαδή, η ικανότητα αυτών των κρασιών να παρουσιάζονται σταθερά από εσοδεία σε εσοδεία και να μην αποτελούν απλώς διάττοντες αστέρες της οινικής σκηνής. Κριτήριο τρίτο η ικανότητα παλαίωσης, η δυνατότητά τους δηλαδή να εξελίσσονται για πολλά χρόνια στο μπουκάλι και να γίνονται ολοένα και καλύτερα, κομψότερα και ευγενέστερα. Κριτήριο τέταρτο η σχέση ποιότητας-τιμής που τα διακρίνει, με λίγα λόγια, η τιμιότητά τους απέναντι στο τι πληρώνουμε για να τα αποκτήσουμε. Ελλαδικά κόκκινα των 50, 60 ή 80 ευρώ στο ράφι δεν έχουν συνεπώς θέση στις προτιμήσεις μου, όσο καλά κι αν είναι, άστε που δεν είναι καλύτερα απ’ όσα έχω επιλέξει. Χωρίς άλλα λόγια, οι προτάσεις μου:

 

 

Κτήμα Κατσαρού 2007

 

Το Κτήμα Κατσαρού, που οινοποιείται από τις μπορντολέζικες ποικιλίες Cabernet Sauvignon και Merlot, είναι ένα κόκκινο που μπορεί να συναγωνιστεί πολλά από τα ταξινομημένα το 1855 château του Μπορντό. Η ποιότητά του είναι υψηλότατη, καθώς οι κυριότερες αρετές του είναι η αρωματική και γευστική συμπύκνωση, η κομψότητα και η πολυπλοκότητα. Οι δυνατότητες παλαίωσης που διαθέτει είναι τεράστιες, καθώς θεωρώ πως η εν λόγω χρονιά μπορεί να συνεχίσει την εξέλιξή της στη φιάλη για μία και πλέον εικοσαετία. Γνωρίζοντας την ποιότητα των ανθρώπων που βρίσκονται πίσω από το Κτήμα, τον Δημήτρη Κατσαρό και τον υιό του Ευριπίδη, μπορώ να πω χωρίς να γίνομαι γελοίος ότι είναι πιθανόν μέσα στην προσεχή πενταετία να δούμε το πρώτο Château Latour της Ελλάδας να βγαίνει από τις κάβες τους.

 

Βαθμός: 89/100

Τιμή: €22,50

Διανομή: Οίνων Πνεύματα

 

 

Κτήμα Άλφα 2008

 

Το Κτήμα Άλφα έχει ένα μεγάλο κεφάλαιο στις τάξεις του και αυτό λέγεται Άγγελος Ιατρίδης. Ο Ιατρίδης είναι ο άνθρωπος που, μαζί με τον αμπελολόγο Μάκη Μαυρίδη, βρίσκεται πίσω από τη δημιουργία του εκπληκτικού Κτήματος Άλφα στη Φλώρινα. Η δουλειά στον αμπελώνα και στο οινοποιείο μόνο άψογη μπορεί να χαρακτηριστεί, το αποτέλεσμα, εξάλλου, αναδύεται ανάγλυφο από το ποτήρι, όταν δοκιμάζεις όχι μόνο το Κτήμα του 2008 (Syrah, Ξινόμαυρο, Merlot), αλλά και ολόκληρη την γκάμα της οινοποιίας. Το Κτήμα Άλφα του 2008 είναι ένα κόκκινο για υποκλίσεις. Αρωματικά βαθύ, πολυσχιδές, πυκνό και καθάριο. Γευστικά εύσωμο, αριστοκρατικό και ισορροπημένο. Ένα εντυπωσιακό κόκκινο που είναι ακόμη πολύ νέο και που έχει όλα τα φόντα για να παλαιώσει για πάνω από είκοσι χρόνια στο μπουκάλι.

 

Βαθμός: 89/100

Τιμή: €25,50

Διανομή: La Maison du Vin

 

 

 

Άβατον Γεροβασιλείου 2006

 

Ο Γεροβασιλείου δεν χρειάζεται συστάσεις, ούτε και το Άβατον που παράγει από γηγενείς και μόνο ποικιλίες (Λημνιό, Μαυρούδι, Μαυροτράγανο). Το 2006 είναι εξαιρετικό, παλαιότερες εσοδείες υπήρξαν ακόμη καλύτερες, οι νεότερες, αν και δεν έχουν ακόμη κυκλοφορήσει, υπόσχονται ακόμη περισσότερα. Αυτό είναι, κατά τη γνώμη μου, το καλύτερο κρασί από την γκάμα του παραγωγού, όχι απλώς και μόνο επειδή προέρχεται από τοπικές ποικιλίες, αλλά γιατί διαθέτει μια αναντίλεκτη ποιότητα και μια αποδεδειγμένη ικανότητα βαθιάς παλαίωσης. Όπως και τα πέντε κόκκινα που έχω επιλέξει, έτσι και το Άβατον χρειάζεται πολλή ώρα για να αναπνεύσει προτού το σερβίρουμε, καθώς συγκαταλέγεται στην κατηγορία των κρασιών που εξελίσσονται διαρκώς στο ποτήρι.

 

Βαθμός: 86/100

Τιμή: €23

Διανομή: Το Διονύσιον

 

 

Επιλεγμένος Οίνος Νεμέα 2005, Παρπαρούσης

 

Ο Θανάσης Παρπαρούσης είναι ο πιο αφανής και «άσημος» της παρέας. Ένας χαμηλών τόνων τζέντλεμαν που φτιάχνει φινετσάτα κρασιά στην Πάτρα. Η Επιλεγμένη Νεμέα, όχι μόνο του 2005, αλλά και άλλων εσοδειών, αποδεικνύει πως ο Παρπαρούσης είναι εξαίρετος δοκιμαστής, καθώς το χαρμάνι του κρασιού αυτού είναι φτιαγμένο με χειρουργική, θα έλεγα, ακρίβεια. Αυτό το κρασί το διακρίνει κυρίως η φινέτσα και λιγότερο η συμπύκνωση και το πάχος. Είναι το κομψότερο ελλαδικό κόκκινο, που απαιτεί ώρες συνομιλίας μαζί του, για να ανοίξει και να ξεδιπλώσει τις αρωματικές και γευστικές του χάρες. Είναι μια τρανή απόδειξη του τι μπορεί να δώσει το γηγενές Αγιωργίτικο, όταν ο οινοποιός και κυρίως το αμπέλι έχουν κέφια. Παλαιώνει λιγότερο σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα που προτείνω σήμερα, αλλά αυτό δεν αποτελεί απαραιτήτως μειονέκτημα.

 

Βαθμός: 86/100

Τιμή: €25

Διανομή: La Maison du Vin

 

 

Ράμνιστα 2008, Κτήμα Κυρ-Γιάννη

 

Είναι το φθηνότερο από τα πέντε και είναι ένα από τα ελάχιστα ελλαδικά κόκκινα που από πολύ νωρίς απέδειξαν δύο πολύ σημαντικά πράγματα. Πρώτον, ότι το Ξινόμαυρο δεν είναι μια ρουστίκ ποικιλία για το περιθώριο, αλλά ένα πολυδύναμο κρασοστάφυλο που μπορεί να δώσει θαυμαστά αποτελέσματα. Και, δεύτερον, ότι τα ελλαδικά κόκκινα μπορούν να παλαιώσουν για έτη πολλά. Θυμάμαι έντονα τη συγκίνησή μου, όταν δοκίμασα τη Ράμνιστα του 2000 και του 2003 και είδα πόσο ωραία παλαιώνει αυτό το κρασί. Η εσοδεία του 2008, που αυτή τη στιγμή κυκλοφορεί στην αγορά, είναι εξαιρετική και ικανή να προκαλέσει παρόμοιες συγκινήσεις αν αφεθεί να παλαιώσει σε σωστές συνθήκες.

 

Βαθμός: 86/100

Τιμή: €15

Διανομή: ACM Christofides Ltd


06/05/2012

Άρθρα: Αγαπημένα

»

Από την Προβηγκία έρχομαι και πάω κατά Τοσκάνη…

27/06/2022

»

Όταν θέτεις τους κανόνες

01/05/2022

»

…και η περίπτωση Γεροβασιλείου

17/03/2022

»

Η περίπτωση Τσέλεπου…

26/02/2022

»

Ρουβάς, το Petrus των μουσικών

04/01/2022

»

Halloween and Happy Birthday!

30/10/2021

»

Στο έλεος της Αγγλικής

20/04/2021

»

Τα 5 καλύτερα ελλαδικά κόκκινα

13/02/2021

»

Κρασί όπως πανδημία

29/01/2021

»

Αν, όμως, άμωμος άνομος εστί ο άνωμος;

01/12/2020

»

Ο νόμος της ζούγκλας

09/06/2019

»

Ένα κρασί εξοχής, ένα κόκκινο για φιλέτο κι ο Κυβερνήτης της Καλιφόρνιας

16/03/2019

»

Στου βράχου τη σχισμάδα

28/02/2019

»

Της υπομονής και της αγάπης…

31/12/2017

»

Τα υψηλά της ζωής

22/03/2015

»

Οι άθλιοι

12/10/2014

»

Λίγο κρασί για τον ανήφορο της ζωής…

29/06/2014

»

Ωδή στη φινέτσα

16/03/2014

»

Τα 5 καλύτερα ελλαδικά κόκκινα

06/05/2012

»

Από τον εγκυκλοπαιδισμό στην κουλτούρα

22/01/2012

Οίνου Συμβουλευτική Πάνω  |  Πίσω  |  Εκτύπωση  |  Εξειδικευμένη Αναζήτηση  |  Επικοινωνία  |  Αρχική Σελίδα