Αρχική Σελίδα  |  Επικοινωνία  |  Αναζήτηση:
Σάββατο, 20 Απριλίου 2024
Cyprus Wine Pages

Τρίτη Πέμπτη του Νιόβρη...



Η προπερασμένη Πέμπτη ήταν η τρίτη στη σειρά του μήνα Νοεμβρίου. Αποστηθίστε αυτή την Πέμπτη, καθώς διαφέρει από τις υπόλοιπες του έτους. Διαφέρει ασφαλώς για όλους εμάς τους οινόφιλους, καθώς για όλο τον υπόλοιπο κόσμο καμία απολύτως σημασία δεν έχει. Η Πέμπτη, λοιπόν, περί της οποίας ο λόγος, είναι η ημέρα διάθεσης στην αγορά του νέου Beaujolais Nouveau. Τι είναι αυτό; Είναι το πρώτο ερυθρό κρασί που κυκλοφορεί κάθε χρονιά, όπως άλλωστε δηλώνει και το όνομά του, καθώς nouveau σημαίνει νέο, καινούριο.

 

Κάποια από τα Crus του Beaujolais, κυρίως το Moulin-a-Vent, το Morgon, το Chenas και το Julienas, τα οποία ωριμάζουν ενίοτε σε δρύινα βαρέλια, μπορούν να παλαιώσουν στις καλύτερες χρονιές μέχρι και δέκα έτη
Γενεσιουργός γη του νεαρού, ερυθρού αυτού οίνου, είναι η γη της ευρύτερης περιοχής του Beaujolais, η οποία διοικητικά συμπεριλαμβάνεται στη φημισμένη αμπελουργική ζώνη της Βουργουνδίας, παρόλο που μεταξύ των δυο περιοχών υπάρχουν σημαντικές εδαφοκλιματολογικές, τοπογραφικές και ποικιλιακές διαφορές. Αλλά και ποσοτικές διαφορές, καθώς το Beaujolais παράγει περισσότερο κρασί από όσο φτιάχνει ολόκληρη η Βουργουνδία μαζί.

 

Υπεύθυνο οινοστάφυλο, στο οποίο οφείλει τη φήμη του το Beaujolais, είναι το Gamay noir,  που καλύπτει το 98% των αμπελώνων της περιοχής, καθιστώντας την έτσι την πλέον μονοποικιλιακή αμπελουργική ζώνη της Γαλλίας. Το υπόλοιπο 2% καλύπτει η λευκή chardonnay από την οποία παρασκευάζεται καθεχρονικά μια πολύ μικρή ποσότητα λευκού Beaujolais, όπως παράγεται και μικρή ποσότητα από ροζέ Beaujolais.

 

Τη γρηγοράδα της εμφάνισής του στην αγορά, το Beaujolais Nouveau την οφείλει -εκτός από το  Gamay-  και στην ειδική μέθοδο οινοποίησης που ακολουθείται, γνωστή ως carbonic maceration ή στα ελληνικά, μέθοδος ανθρακικής αναεροβίωσης. Σύμφωνα με τις οινοποιητικές επιταγές αυτής της μεθόδου, τα τσαμπιά από σταφύλια τοποθετούνται ακέραια μέσα σε μεγάλες τσιμεντένιες ή ανοξείδωτες δεξαμενές. Εκεί, το 10-30 τοις εκατόν των τσαμπιών σπάζει από το βάρος που ασκούν σ’ αυτό τα πιο πάνω τσαμπιά. Έτσι, ο χυμός που απελευθερώνουν τα κάτω σταφύλια αρχίζει να ζυμώνεται από τους μύκητες, με αποτέλεσμα την έκλυση διοξειδίου του άνθρακα το οποίο  -ως γνωστόν-  ελευθερώνεται  κατά τη ζύμωση. Η δεξαμενή, που είναι κλειστή, γεμίζει με διοξείδιο, γεγονός που επιτρέπει στα ανέπαφα σταφύλια που βρίσκονται στο άνω της μέρος, να δεχτούν μια πρώτη ενδοκυτταρική ζύμωση, η οποία οδηγεί στη δημιουργία φρέσκων και εκρηκτικών αρωμάτων που χαρακτηρίζουν όλα τα κρασιά τύπου nouveau.

 

Αλλά, Beaujolais δεν σημαίνει μόνο nouveau. Μια ανώτερη βαθμίδα αφορά στα Beaujolais Superieur για τα οποία η νομοθεσία απαιτεί ελάχιστο βαθμό ωρίμασης τους 10,5 αλκοολικούς βαθμούς, σε αντίθεση με τους 10 που απαιτεί για το βασικό Beaujolais. Ανώτατος αλκοολικός τίτλος καθορίζεται αυτός των 13,5 βαθμών, ο οποίος συχνά επιτυγχάνεται με την προσθήκη ζάχαρης στο μούστο. Η δεύτερη σημαντικότερη ονομασία προέλευσης είναι το Beaujolais-Villages που αποτελεί το ένα τέταρτο της συνολικής παραγωγής. Στην περίπτωση που κάποιο Beaujolais-Villages παράγεται από ένα μόνο χωριό ή μια κοινότητα, μπορεί να αναγράψει το όνομα της αντίστοιχης περιοχής στην ετικέτα. Στις ποιοτικά ανώτερες περιοχές βρίσκονται τα λεγόμενα Beaujolais Crus, δέκα συνολικά κοινότητες, που παράγουν εκλεκτά κρασιά γι’ αυτό και έχουν κερδίσει δική τους ονομασία προέλευσης. Τα κρασιά των Crus (St – Amour, Julienas, Chenas, Moulin-a- Vent, Fleurie, Chirobles, Morgon, Regnie, Brouilly και Cote de Brouilly) μπορούν να παλαιώσουν για 3-4 χρόνια, αυτά των Beaujolais-Villages για δυο, τα απλά Beaujolais για ένα και τα nouveau για τρεις μήνες. Κάποια από τα Crus, κυρίως το Moulin – a - Vent, το Morgon,  το Chenas και το Julienas, τα οποία ωριμάζουν ενίοτε σε δρύινα βαρέλια, μπορούν να παλαιώσουν στις καλύτερες χρονιές μέχρι και δέκα έτη.

 

Στις 17 του τρέχοντος μήνα, ένα από τα καλύτερα ξενοδοχεία του τόπου μας, το γνωστό Le Meridien στη Λεμεσό, που το τελευταίο διάστημα προσδίδει τεράστια σημασία στο κρασί, διοργάνωσε βραδιά Beaujolais Nouveau σερβίροντας μάλιστα το nouveau του ανθρώπου, που χαρακτηρίζεται σαν ο βασιλιάς του Beaujolais, καθώς φτιάχνει το 10% της συνολικής παραγωγής, τον διάσημο Georges Duboeut. Η γαστρονομική ομάδα του ξενοδοχείου «πάντρεψε» με τον καλύτερο τρόπο πέντε εκλεκτά και λεπτόλογα φροντισμένα πιάτα με το nouveau του Duboeut, μεταφέροντας έτσι και στην Κύπρο λίγη από τη μαγεία και λαμπρότητα της τρίτης Πέμπτης του Νιόβρη, ημέρας που ολόκληρη η Γαλλία είναι μέχρι πρωίας στο πόδι.

 

Όσοι δεν έτυχε να δοκιμάσετε ποτέ τα εκρηκτικά αρώματα μπανάνας και μικρών ερυθρών φρούτων αλλά και την τραγανιστή οξύτητα και φρεσκάδα του Beaujolais, γρηγορείτε. Να θυμάστε μόνο πως σερβίρεται αρκετά δροσερό, στους 12 βαθμούς Κελσίου.


25/11/2001

Άρθρα: Αμπελώνες

»

Κάποτε πρέπει να ωριμάσουμε

04/02/2024

»

Single Vineyard και άλλα τινά

01/10/2020

»

Εδώ Πελοπόννησος!

26/11/2017

»

Οινικές προτάσεις από Δράμα

19/06/2016

»

Η κρισιμότητα του υψομέτρου

15/02/2015

»

Κρήτη όπως Κύπρος…

17/03/2013

»

Μεταξύ Μαντινείας και Νεμέας

19/08/2012

»

Σαν πας στη Σαντορίνη

01/04/2012

»

Σαντορίνη, το καλύτερο λευκό του κόσμου;

25/03/2012

»

Νεμέα για τους τύπους

18/03/2012

»

Υπάρχει η έννοια της εσοδείας στο νησί;

28/06/2009

»

Πότε η χρονιά είναι καλή;

21/06/2009

»

Τα λαβωμένα σταφύλια

14/06/2009

»

Πόσα αμπέλια έχετε, παρακαλώ;

22/03/2009

»

Οι μεγάλες ημέρες των μικρών ονείρων

15/03/2009

»

Όχι άλλο Bordeaux!

28/08/2007

»

Και τώρα τι θα γίνουμε χωρίς Barberas;

15/07/2007

»

Μια βόλτα στο Πιεμόντε

13/07/2007

»

Το σταφύλι αποκαλύπτεται...

11/02/2007

»

Ο αμπελώνας

04/02/2007

Οίνου Συμβουλευτική Πάνω  |  Πίσω  |  Εκτύπωση  |  Εξειδικευμένη Αναζήτηση  |  Επικοινωνία  |  Αρχική Σελίδα