Αρχική Σελίδα  |  Επικοινωνία  |  Αναζήτηση:
Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2024
Cyprus Wine Pages

Single Vineyard και άλλα τινάΤελευταίως είναι της μόδας, φοριέται, που λέμε, πολύ η φράση Single Vineyard. Η αγγλοσαξονικής προέλευσης αυτή φράση σημαίνει, προφανώς, ότι το κρασί στο οποίο εμφανίζεται προέρχεται από έναν και μόνο αμπελώνα κι όχι από σταφύλια διαφορετικών αμπελοτεμαχίων. Καταλαβαίνετε ότι αυτό, από μόνο του, δεν μπορεί να είναι δηλωτικό οποιασδήποτε ανώτερης ποιότητας, καθώς η προέλευση και μόνο των σταφυλιών από ένα και μόνο, αλλά τυχαίο αμπέλι, δεν αποτελεί επουδενί εχέγγυο ποιότητας ή ανωτερότητας. Για την ακρίβεια, η αλά πασπαρτού χρήση της εν λόγω ένδειξης στην ετικέτα ενός κρασιού, η επίκλησή της, δηλαδή, κατά τρόπο τυχαίο, ως αποτέλεσμα ανεπαρκούς γνώσης του ακριβούς νοήματός της ή, ακόμη χειρότερα, ως εργαλείο μάρκετινγκ, όχι μόνο δεν προσφέρει τα αναμενόμενα οφέλη αλλά γελοιοποιεί τόσο τον ίδιο τον όρο Single Vineyard όσο και αυτόν που τον χρησιμοποιεί.

 

Η ένδειξη Single Vineyard προέκυψε όταν Ευρωπαίοι οινοποιοί τρίτης, τέταρτης, πέμπτης και βάλε γενεάς, συνεπικουρούμενοι από τη συσσωρευθείσα γνώση δεκαετιών, αν όχι αιώνων, συνειδητοποίησαν ότι κάποιο ή κάποια από τα αμπελοτόπια τους απέδιδε ιδιαίτερης ποιότητας ή αξιοσημείωτης ιδιαιτερότητας κρασί, το οποίο έχριζε ειδικής εμφιάλωσης, προκειμένου να αναδειχθεί. Να αναδειχθεί είτε το υψηλό της ποιότητας είτε το σπάνιο της ταυτότητας του οίνου, καθώς η ανάμειξή του με τα υπόλοιπα αμπελοτεμάχια της αμπελουργικής ζώνης θα εμπόδιζε την πρόταξή του ως ιδιότυπου και άξιου ειδικής εμφιάλωσης προϊόντος. Ο όρος Single Vineyard προέκυψε, λοιπόν, μέσα από τη μακρά καλλιεργητική και οινοποιητική εμπειρία πεπειραμένων παραγωγών κι όχι ως αποτέλεσμα άστοχου μάρκετινγκ ή ως απόπειρα αδικαιολόγητης αύξησης της τιμής πωλήσεως. Θέλω, με λίγα λόγια, να επισημάνω ότι μία οινοποιητική μονάδα που μετρά λίγα χρόνια ζωής δεν μπορεί να επιλέγει αβασάνιστα έναν αμπελώνα για να τον χρίσει ως Single Vineyard, όσο κι αν ο ιδιοκτήτης της πιστεύει ότι το αμπέλι του είναι σπουδαίο και ικανό να υποστηρίξει μία τέτοια επιλογή. Η δυναμική, η ιδιαιτερότητα, η ικανότητα ενός αμπελώνα να αποδίδει κρασιά υψηλής ποιοτικής στάθμης, δεκτικά πολυετούς παλαίωσης, δεν είναι πράγματα που κρίνονται στο πόδι, αλλά αξίες που σφυρηλατούνται από τον απόλυτο κριτή, που δεν είναι άλλος από τον χρόνο. Εάν, επί παραδείγματι, δεν έχει κανείς τρυγήσει πενήντα τουλάχιστον χρονιές ένα αμπέλι, άλλες καλές, άλλες κακές, άλλες μέτριες, προκειμένου να διαπιστώσει πώς αυτές συμπεριφέρονται κάτω από οποιεσδήποτε κλιματικές συνθήκες, αν δεν έχει παρακολουθήσει για τρεις-τέσσερις, το λιγότερο, δεκαετίες τα κρασιά από το ίδιο αμπέλι να μεγαλώνουν και να ωριμάζουν και να εκδηλώνουν ολάκερο το δυναμικό τους ΔΕΝ μπορεί να κάνει χρήση τέτοιων βαριών όρων, γιατί, πολύ απλά, αυτοί οι όροι κάποια στιγμή θα αποτελέσουν μπούμερανγκ.

 

Η ταπεινή μου γνώμη, λοιπόν, προς τους φίλους οινοποιούς είναι να αφήσουν για την ώρα τα Single Vineyard και τα όμοια και να ασχοληθούν μόνο με τη δεύτερη λέξη του όρου, τη λέξη Vineyard. Πρώτα, δηλαδή, να κάνουν αμπέλι, αμπέλια, για να είμαστε πιο ακριβείς, από τα οποία θα οινοποιούν, αν όχι το σύνολο, το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής τους κι έπειτα, προϊόντος του χρόνου, ας καταπιαστούν με τα Single Vineyard τα παιδιά τους ή καλύτερα τα εγγόνια τους. Βήμα-βήμα κάθε φορά, γιατί τα μεγάλα πηδήματα έχουν και μεγάλες πτώσεις.


01/10/2020

Άρθρα: Αμπελώνες

»

Κάποτε πρέπει να ωριμάσουμε

04/02/2024

»

Single Vineyard και άλλα τινά

01/10/2020

»

Εδώ Πελοπόννησος!

26/11/2017

»

Οινικές προτάσεις από Δράμα

19/06/2016

»

Η κρισιμότητα του υψομέτρου

15/02/2015

»

Κρήτη όπως Κύπρος…

17/03/2013

»

Μεταξύ Μαντινείας και Νεμέας

19/08/2012

»

Σαν πας στη Σαντορίνη

01/04/2012

»

Σαντορίνη, το καλύτερο λευκό του κόσμου;

25/03/2012

»

Νεμέα για τους τύπους

18/03/2012

»

Υπάρχει η έννοια της εσοδείας στο νησί;

28/06/2009

»

Πότε η χρονιά είναι καλή;

21/06/2009

»

Τα λαβωμένα σταφύλια

14/06/2009

»

Πόσα αμπέλια έχετε, παρακαλώ;

22/03/2009

»

Οι μεγάλες ημέρες των μικρών ονείρων

15/03/2009

»

Όχι άλλο Bordeaux!

28/08/2007

»

Και τώρα τι θα γίνουμε χωρίς Barberas;

15/07/2007

»

Μια βόλτα στο Πιεμόντε

13/07/2007

»

Το σταφύλι αποκαλύπτεται...

11/02/2007

»

Ο αμπελώνας

04/02/2007

Οίνου Συμβουλευτική Πάνω  |  Πίσω  |  Εκτύπωση  |  Εξειδικευμένη Αναζήτηση  |  Επικοινωνία  |  Αρχική Σελίδα