Αρχική Σελίδα  |  Επικοινωνία  |  Αναζήτηση:
Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024
Cyprus Wine Pages

Οινικές προτάσεις από Δράμα



Το Κτήμα Παυλίδη

Σε συνέχεια των όσων έγραψα την περασμένη Κυριακή για τη Δραμοινογνωσία, την εκδήλωση που για τρίτη συνεχή χρονιά θέλησε να φέρει σε επαφή το οινόφιλο κοινό με τα δραμινά κρασιά, θα επιχειρήσω σήμερα να σας καταστήσω, στο μέτρο του δυνατού, γνώστες των οίνων της περιοχής, προτείνοντάς σας τους καλύτερους εξ αυτών.

 

Η Δράμα δεν ευτύχησε να έχει δικές της γηγενείς ποικιλίες οιναμπέλου, δυνατά κρασοστάφυλα του κύρους του Ασύρτικου, του Αγιωργίτικου ή του Ξινόμαυρου, έτσι, στην πρώτη οινική περπατησιά της επάνω θα έπρεπε να βρει κάπου να ακουμπήσει. Και βρήκε το πολυδύναμο Ασύρτικο, όχι απλώς για να ακουμπήσει αλλά για να πατήσει γερά επάνω του και να δημιουργήσει κάτι που σήμερα πια θεωρείται αμπελοοινική παράδοση. Το Ασύρτικο παντρεύτηκε με το γαλλικό Sauvignon Blanc, σε ένα χαρμάνι που σήμερα είναι σήμα κατατεθέν της Δράμας και όλων των εκεί παραγωγών. Το Τέχνη Αλυπίας Λευκό, το Κτήμα Παυλίδη Θέμα, ο Αμέθυστος του Κώστα Λαζαρίδη, το Πύλη του Ιορδάνη Μιχαηλίδη και το Φεγγίτες του Οινογένεσις είναι όλα χαρακτηριστικά δείγματα αυτού του χαρμανιού που έχει αναδείξει τη Δράμα και έχει αναδειχθεί από τη Δράμα, μια σχέση αμφίδρομη και αμοιβαία επωφελής. Όποιο από αυτά τα λευκά και αν δοκιμάσετε, θα μείνετε σίγουρα ευχαριστημένοι, καθώς όλα διαθέτουν ό,τι σήμερα ζητάει ο καταναλωτής: δροσερή οξύτητα, νεύρο, εκρηκτικά και λεπτά συνήθως αρώματα και πολύ καλή γευστική ισορροπία και διάρκεια. Τα ποσοστά ανάμειξης των δύο ποικιλιών διαφοροποιούνται ανάλογα με τον παραγωγό, καθώς άλλοτε μοιράζονται το μερτικό τους στο χαρμάνι και άλλοτε η μία υπερτερεί ποσοτικώς της άλλης, όπως, για παράδειγμα, στην περίπτωση του Αμέθυστου όπου το Sauvignon Blanc αγγίζει το 85%. Άξια αναφοράς είναι και η επίσης γηγενής της Ελλάδος ποικιλία Μαλαγουζιά, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει ενισχύσει το ποικιλιακό οπλοστάσιο των Δραμινών παραγωγών. Δοκίμασα την υπέροχη Μαλαγουζιά της Τέχνης Οίνου, το ομοποικιλιακό του Μανωλεσάκη και την εξαίρετη, ονόματι Κλείδι, του Κτήματος Μιχαηλίδη, ενός μικρού και ανερχόμενου οινοποιού της περιοχής, που είναι και ο μόνος που δεν έχει ποτέ εισαχθεί και διανεμηθεί στο νησί μας. Αξιομνημόνευτα λευκά είναι, βεβαίως, και τα Ήδυσμα Δρυός Chardonnay, ένα από τα τρία κορυφαία ομοποικιλιακά της χώρας, το Ήδυσμα Δρυός Ασύρτικο, το Perpetuus από Semillon του Νίκου Λαζαρίδη, το Πύργος Ιουλία Ασύρτικο του Κτήματος Κώστα Λαζαρίδη και το Δέκα του Οινογένεσις από τις ποικιλίες Sauvignon Blanc, Semillon και Ugni Blanc.

 

Το Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη

Στα ερυθρά οι παραγωγοί της Δράμας στράφηκαν ευθύς εξαρχής στις γαλλικές ποικιλίες, με έμφαση στις Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot και Syrah. Αυτές έδωσαν τα πρώτα άξια προσοχής κόκκινα της περιοχής, χαρίζοντας κάποια από τα πλέον εμβληματικά κρασιά της χώρας, όπως το Κάβα Αμέθυστος (100% Cabernet Franc) του Κτήματος Κώστα Λαζαρίδη και το Μαγικό Βουνό (Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc) του Νίκου Λαζαρίδη. Δεν είναι όμως μόνον αυτά, καθώς θα σας ενθουσιάσουν και μερικά ακόμη κόκκινα, όπως το Έμφασις Syrah του Κτήματος Παυλίδη, τα Cabernet Sauvignon και Merlot του Μανωλεσάκη, το Τέχνη Αλυπίας από Cabernet Sauvignon και Αγιωργίτικο και το Δέκα, που προκύπτει από το πάντρεμα του Merlot με το ναουσαίικο Ξινόμαυρο. Στη Δράμα υπάρχουν όμως και κάποιες πιο «εξωτικές» επιλογές, που δύσκολα βρίσκει κανείς σε άλλες οινοπαραγωγές περιοχές της χώρας, όπως, λόγου χάρη, το Nebbiolo και η Touriga Nacional του Κτήματος Τέχνη Οίνου. Το πρώτο καμωμένο από την ομώνυμη ιταλική ποικιλία του Πιεμόντε, το δεύτερο αποτελεί την πρώτη προσπάθεια καλλιέργειας και οινοποίησης της γνωστής πορτογαλικής ποικιλίας Touriga Nacional σε ελληνικό έδαφος. Στις εξωτικές προτάσεις συγκαταλέγω βεβαίως και το Έμφασις Tempranillo του Κτήματος Παυλίδη, ένα βαρβάτο, υπέρ συμπυκνωμένο και πληθωρικό κόκκινο παλαίωσης, αλλά και το Πύργος Ιουλία Refosco-Αγιωργίτικο του Κτήματος Κώστα Λαζαρίδη. Εξωτικότατο, αν και αποκλειστικά οινοποιημένο από ιθαγενείς ποικιλίες, είναι και το Έξις του Κτήματος Γέννημα Ψυχής (Μανωλεσάκης), που παράγεται από Μοσχόμαυρο (55%) και Λημνιό.

 

Για πιο «τρελές» καταστάσεις ή, αν προτιμάτε, για πιο θερινές επιλογές, σας προτείνω το ημίξηρο ροζέ Pink Bang του Κτήματος Τέχνη Οίνου, καμωμένο από σταφύλια της πορτογαλικής Touriga Nacional και κλεισμένο σε μια «θηλυκή», διάφανη φιάλη. Ή το επίσης ημίξηρο ροζέ Queen, του Μιχαηλίδη, από Gewürztraminer και Syrah, ένα καλοκαιρινό κρασί που θα φορεθεί πολύ! Βέβαιος είμαι ότι πολύ θα αρέσει και ένα ακόμη κρασί της κατηγορίας, το Σκέρτσο της Οινογένεσις από τις ποικιλίες Grenache Rouge και Merlot.

 

Πάντως, ένα είναι το βέβαιον. Αν κάποια στιγμή τραβήξετε για τη Δράμα, ένα πράγμα δεν θα σας λείψει στα σίγουρα: το καλό κρασί!


19/06/2016

Άρθρα: Αμπελώνες

»

Κάποτε πρέπει να ωριμάσουμε

04/02/2024

»

Single Vineyard και άλλα τινά

01/10/2020

»

Εδώ Πελοπόννησος!

26/11/2017

»

Οινικές προτάσεις από Δράμα

19/06/2016

»

Η κρισιμότητα του υψομέτρου

15/02/2015

»

Κρήτη όπως Κύπρος…

17/03/2013

»

Μεταξύ Μαντινείας και Νεμέας

19/08/2012

»

Σαν πας στη Σαντορίνη

01/04/2012

»

Σαντορίνη, το καλύτερο λευκό του κόσμου;

25/03/2012

»

Νεμέα για τους τύπους

18/03/2012

»

Υπάρχει η έννοια της εσοδείας στο νησί;

28/06/2009

»

Πότε η χρονιά είναι καλή;

21/06/2009

»

Τα λαβωμένα σταφύλια

14/06/2009

»

Πόσα αμπέλια έχετε, παρακαλώ;

22/03/2009

»

Οι μεγάλες ημέρες των μικρών ονείρων

15/03/2009

»

Όχι άλλο Bordeaux!

28/08/2007

»

Και τώρα τι θα γίνουμε χωρίς Barberas;

15/07/2007

»

Μια βόλτα στο Πιεμόντε

13/07/2007

»

Το σταφύλι αποκαλύπτεται...

11/02/2007

»

Ο αμπελώνας

04/02/2007

Οίνου Συμβουλευτική Πάνω  |  Πίσω  |  Εκτύπωση  |  Εξειδικευμένη Αναζήτηση  |  Επικοινωνία  |  Αρχική Σελίδα