Αρχική Σελίδα  |  Επικοινωνία  |  Αναζήτηση:
Σάββατο, 23 Φεβρουαρίου 2019
Cyprus Wine Pages

Τα 10 καλύτερα οινοποιεία

(από τον Οινικό Οδηγό 2009-2010)Μετά την πρώτη αξιολόγηση των παραγωγών της χώρας, πριν από δύο χρόνια, μια δεύτερη έρχεται να καταγράψει τις αλλαγές που συντελέστηκαν. Στη διετία που διέρρευσε έκαναν την εμφάνισή τους κάποιοι νέοι, πολύ αξιόλογοι παραγωγοί, την ίδια στιγμή που κάποιοι άλλοι δείχνουν να παρέμειναν ουσιαστικά στάσιμοι.

 

Η αξιολόγηση ενός παραγωγού δεν είναι εύκολη υπόθεση. Είναι μια διαδικασία εξαιρετικά λεπτή, ενίοτε επικίνδυνη, τόσο για τον κριτή όσο και για τον κρινόμενο, που σχοινοβατεί μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, ειδικά σ’ έναν μικρό και ασυνήθιστο στην κριτική τόπο, όπως η Κύπρος. Ωστόσο, το έντυπο αυτό βήμα πλάστηκε για να προσφέρει μια εντελώς προσωπική κρίση, και όχι για να εξυμνεί άπαντες τους παραγωγούς και άπαντα τα κρασιά.

 

Με σεβασμό λοιπόν στο δύσκολο έργων των παραγωγών της νήσου, με καλή διάθεση και ευγενικές – θέλω να πιστεύω – προθέσεις προβαίνω σ’ αυτή την αξιολόγηση που, όπως προείπα, είναι εντελώς προσωπική και, εν πάση περιπτώσει, τελεί υπό την αυστηρή και αλάθητη κρίση του αναγνώστη, στον οποίο απευθύνομαι.

 

Όπως και κατά την προηγούμενη έκδοση του Οινικού Οδηγού, έτσι και σ’ αυτήν, έχω εδράσει την αξιολόγηση των παραγωγών του τόπου σε πέντε σαφή κριτήρια, τα οποία παραθέτω αναλυτικά πιο κάτω. Τα κριτήρια αυτά αποτελούν τη βάση κρίσης για οποιοδήποτε παραγωγό ανά τον πλανήτη, καθώς αυτά είναι (και ενδεχομένως μερικά άλλα) που καθορίζουν την ποιότητα μιας αμπελοοινικής μονάδας.

 

Στις σελίδες που έπονται θα δείτε την κατάταξη των παραγωγών της χώρας, στην οποία περιλαμβάνονται και δύο νέοι οινοποιοί, που υπόσχονται πολλά, το Κτήμα Χατζιαντωνά και το οινοποιείο Ζαμπάρτα. Αν εξαιρέσουμε τις δύο νέες εισόδους, η όλη κατάταξη δείχνει πως τα αμπελοοινικά πράγματα στον τόπο παραμένουν λίγο-πολύ αναλλοίωτα, καθώς στη δεκάδα περιλαμβάνονται – με κάποιες ανακατατάξεις – οι συνήθεις γνωστοί άγνωστοι της κυπριακής οινοπαραγωγής. Το σκηνικό γύρω από την τοπική παραγωγή φαίνεται πια να σταθεροποιείται γύρω από πέντε-δέκα γνωστά ονόματα, από τα οποία αναμένουμε τις επόμενες κινήσεις.

 

 

Κριτήρια αξιολόγησης:


Ποιότητα κρασιών

Βασικότερο κριτήριο για την αξιολόγηση ενός οινοποιείου είναι, ασφαλώς, η ποιότητα των οίνων που παράγει. Η ποιότητα αυτή εξετάζεται από διάφορες σκοπιές. Πρώτα απ’ όλα, από το πόσο ψηλή είναι, ακολούθως, από το πόσο πλατιά είναι – αν δηλαδή απλώνεται σε όλα τα κρασιά της γκάμας – και, τελικώς, από το πόσο σταθερή είναι από χρονιά σε χρονιά. 

 

Ιδιόκτητος αμπελώνας

Το δεύτερο σε σημασία κριτήριο αξιολόγησης. Τα μικρά οινοποιεία, που επιθυμούν να επενδύσουν στο αύριο και όχι στο σήμερα, στο μακροπρόθεσμο και όχι στο πρόσκαιρο όφελος, δεν μπορούν παρά να μην αναγνωρίζουν την αδήριτη αναγκαιότητα ενός ιδιόκτητου αμπελώνα, που να υποστηρίζει επαρκώς το οινοποιητικό έργο. Το μέγεθος, η συνοχή, η ποιότητα και η προοπτική του αμπελώνα αξιολογούνται και συνυπολογίζονται στην εκφορά της τελικής κρίσης.

 

Τεχνογνωσία

Η ύπαρξη μόνιμου οινολόγου σ’ ένα οινοποιείο θεωρείται σήμερα βασικό αξίωμα της οινοποιίας. Χωρίς αυτόν η οινοποίηση αφήνεται στην αβεβαιότητα της εμπειρίας, παρά στην επιστημονική γνώση και τις στέρεες επιλογές της. Η συνεργασία με συμβούλους οινολόγους, στην οποία κάποια οινοποιεία έχουν προβεί τελευταίως, συνυπολογίζεται στην τελική αξιολόγηση, χωρίς, ωστόσο, να εξισώνεται με τη μόνιμη και διαρκή παρουσία ενός πτυχιούχου οινολόγου, η προσφορά του οποίου είναι σαφώς υπέρτερη σε σχέση με κάποιον εξ αποστάσεως συνάδελφό του.

 

Οινοποιείο-Εγκαταστάσεις

Η κτηριακή υποδομή και οι ευρύτερες εγκαταστάσεις μιας οινοποιητικής μονάδας είναι ένα ακόμη σημαντικό κριτήριο στην όλη αξιολόγηση. Το κτήριο και η αισθητική του, η κάβα, οι χώροι υποδοχής, η αίθουσα γευστικής δοκιμής, ο τεχνολογικός εξοπλισμός και γενικά η καθαριότητα, η συνοχή και η κομψότητα του χώρου, άλλοτε προσθέτουν και άλλοτε αφαιρούν από τη συνολική αξιολόγηση.

 

Ευρύτερη εικόνα-Προοπτική

Εξετάζοντας κανείς συνολικά την όλη δραστηριότητα ενός οινοποιείου, αισθάνεται την θετική ή αρνητική εξέλιξη που αυτό θα έχει με την πάροδο του χρόνου. Η συνολική αντίκριση των επιμέρους παραγόντων που δομούν την εικόνα ενός παραγωγού, και η αλληλεπίδραση που υπάρχει μεταξύ τους, προδιαγράφει τα μελλούμενα, σκιαγραφεί την πορεία του αύριο και ιχνογραφεί την ευρύτερη προοπτική. Η προοπτική αυτή αντανακλά τον δυναμισμό και το όραμα του παραγωγού, συνεπώς, η αποτίμησή της, παρότι δεν είναι απτή και εύκολα μετρήσιμη, είναι κρίσιμη για τον προσδιορισμό της γενικότερης ποιότητας μιας οινοποιητικής μονάδας.

Οινοποιεία 

»

Τα 10 καλύτερα οινοποιεία

»

Οινοποιείο Κυπερούντας

»

Κτήμα Αργυρίδη

»

Κτήμα Βλασίδη

»

Κολιός

»

Κτήμα Χατζιαντωνά

»

Ζαμπάρτας

»

Βασιλικό

»

Καμαντέρενα

»

Τσιάκκας

»

Φικάρδος

Οίνου Συμβουλευτική Πάνω  |  Πίσω  |  Εκτύπωση  |  Εξειδικευμένη Αναζήτηση  |  Επικοινωνία  |  Αρχική Σελίδα