Αρχική Σελίδα  |  Επικοινωνία  |  Αναζήτηση:
Παρασκευή, 12 Αυγούστου 2022
Cyprus Wine Pages

Ωδή στη φινέτσαΤο Domaine du Clos Frantin στη Βουργουνδία

Το όνομα του κρασιού είναι Gevrey-Chambertin Les Murots. Το πρώτο (Gevrey-Chambertin) αναφέρεται στο χωριό όπου φύονται οι αμπελώνες, το οποίο βρίσκεται στα ανατολικά της Γαλλίας, στη διάσημη αμπελουργική περιοχή Côte de Nuits στη Βουργουνδία. Το δεύτερο (Les Murots) αναφέρεται στο συγκεκριμένο αμπελοτεμάχιο, απ’ όπου το κρασί προέρχεται. Η εσοδεία του 2009, μία από τις καλύτερες των τελευταίων χρόνων. Ο αλκοολικός τίτλος στο 13%. Το Κτήμα ένα από τα καλύτερα στη Βουργουνδία, το Domaine du Clos Frantin, που ανήκει σ’ έναν από τους σημαντικότερους και μεγαλύτερους συνάμα παραγωγούς και μεταπράτες της Βουργουνδίας, τον αδιαλείπτως εξελισσόμενο Albert Bichot. Αυτή είναι η Βουργουνδία! Για να κατανοήσεις την προέλευση ενός κρασιού της απαιτούνται γνώσεις και εμπειρία. Να ξέρεις ότι το κύριο όνομα του οίνου δηλώνει συνήθως το χωριό προέλευσης των αμπελώνων, να είσαι εις θέσιν να αντιλαμβάνεσαι τα παρελκόμενα του ονόματος, που συνήθως αναφέρονται σε ονόματα αμπελώνων, ιδιοκτησιών, μοναστηριών κτλ., να μπορείς να κατανοείς ότι ένας ιδιοκτήτης μπορεί να διαθέτει τρία ή τέσσερα ή επτά και οκτώ διαφορετικά κτήματα-οινοποιεία, να έχεις την πείρα να διακρίνεις τις μέτριες από τις καλές και τις εξαιρετικές εσοδείες κι ένα σωρό άλλα. Πολυσχιδής και πολυδαίδαλη η Βουργουνδία, γι’ αυτό και τόσο γοητευτική, μυστήρια, ανατρεπτική…

 

Πίσω στο Gevrey-Chambertin Les Murots 2009 του Domaine du Clos Frantin. Προτού όμως μιλήσουμε για το συγκεκριμένο κρασί, να πούμε ότι τα Gevrey-Chambertin είναι πάντοτε κρασιά κόκκινα, που οινοποιούνται από την ποικιλία Pinot Noir. Η Ονομασία Προέλευσης Gevrey-Chambertin είναι η μεγαλύτερη από άποψη παραγωγής μέσα στην Côte de Nuits, γι’ αυτό και η ποιότητα ανάμεσα στα κρασιά ποικίλλει ανάλογα με τον παραγωγό και την εσοδεία. Τα πιο «απλά» κρασιά της περιοχής χρησιμοποιούν για όνομα το γενικό τοπωνύμιο Gevrey-Chambertin. Όσα προέρχονται από ανώτερης ποιότητας αμπελώνες, συνοδεύονται από το χαρακτηριστικό Premier Cru (ή 1er Cru) και έτσι το πλήρες όνομά τους μετατρέπεται σε Gevrey-Chambertin Premier Cru, όταν τα σταφύλια προέρχονται από περισσότερους από έναν αμπελώνες της εν λόγω βαθμίδας ή ως Gevrey-Chambertin Premier Clos Saint-Jacques, για παράδειγμα, όπου Clos Saint-Jacques το όνομα του Premier Cru αμπελώνα. Αν δεν με απατά η μνήμη μου, υπάρχουν αυτή τη στιγμή 26 αμπελώνες στην εν λόγω αμπελουργική περιοχή που είναι χαρακτηρισμένοι επίσημα ως Premier Cru. Υπάρχουν όμως και εννέα μόνο, μικρά σχετικά αμπελοτεμάχια που είναι επισήμως αναγνωρισμένα ως Grand Cru, ανώτατης δηλαδή ποιότητας. Τα εξής: Chambertin (που θεωρείται το κορυφαίο), Chambertin-Clos de Bèze, Charmes-Chambertin, Mazoyères-Chambertin, Chapelle-Chambertin, Griotte-Chambertin, Latricières-Chambertin, Mazis-Chambertin, Ruchottes-Chambertin. Οι τιμές των κρασιών αυτών ανεβαίνουν βεβαίως ανάλογα. Ενώ, ένα απλό Gevrey-Chambertin κυμαίνεται συνήθως από 30 μέχρι 40 ευρώ στο ράφι και ένα καλό Premier Cru από 50 μέχρι 70, τα καλύτερα Grand Cru από τα κορυφαία σπίτια και τις πλέον επιτυχημένες εσοδείες πιάνουν τα 300 με 500 ευρώ τη φιάλη, κάποια δε εξ αυτών καταφέρνουν να πωλούνται ακόμη ακριβότερα.

 

Ο λόγος όμως όλης αυτής της κουραστικής ίσως ανάλυσης ονομάτων, περιοχών, βαθμίδων και εσοδειών, δεν είναι άλλος από το Gevrey-Chambertin Les Murots 2009 του Domaine du Clos Frantin, ένα μεγάλο κρασί που με γοήτευσε όσο ελάχιστα τα τελευταία δύο χρόνια. Δοκιμάζοντάς το θυμήθηκα ξανά γιατί το κρασί είναι τέχνη, και δη υψηλή. Η όψη του λαμπερή, βαθυκόκκινη, με ιώδεις ανταύγειες. Στη μύτη σπάνιο, πολυδιάστατο, ευγενές. Με εκπληκτικής σύστασης αρωματικό δυναμικό, όπου το λεπτό φρούτο του Pinot Noir εναγκαλίζεται τρυφερά με τις δρύινες νότες από τα γαλλικά βαρέλια των περιοχών Tronçais, Allier και Vosges. Μια αρωματική μυσταγωγία που σε κάνει να νιώθεις τυχερός που ζεις και έχεις τη χαρά να γεύεσαι τούτους τους καρπούς της σταφυλής. Ενώ στο στόμα κυλάνε θωπευτικά οι απαλότερες και οι πιο βελούδινες τανίνες που έχεις ποτέ γευτεί και ενώ η γευστική ισορροπία παίρνει άλλη διάσταση, σκέφτεσαι πώς θα μπορούσες να περιγράψεις με μία μόνο λέξη αυτό το κομψοτέχνημα. Μία μόνο λέξη όμως υπάρχει. Και αυτή είναι η εξής: ΦΙΝΕΤΣΑ! Δεν θα αρέσει τούτο το κρασί σε όσους προτιμάνε τα πληθωρικά σε αλκοόλη και βαρέλι κρασιά του Νέου Κόσμου. Ίσως και να το βρουν φτωχό ή μέτριο. Ίσως και να μην μπορέσουν πολλοί να εκτιμήσουν ούτε τη φινέτσα του, αλλά ούτε και την ισορροπία που το διακρίνει, καθώς μάθαμε δυστυχώς στα πιο πρόδηλα, τα πιο φωναχτά και αδρά κρασιά της δύναμης και του γευστικού όγκου, παρά στους οίνους που έχουν ως κύριο προσόν την κομψότητα, την ισορροπία και την αυθεντικότητά τους. Όλες όμως οι Τέχνες, πόσω μάλλον το κρασί, απαιτούν ένα και μόνο: Καλλιέργεια, παιδεία και κουλτούρα, στοιχεία που δεν έρχονται ούτε γρήγορα ούτε και εύκολα, αλλά μόνο μετά από επιμονή, προσωπική αναζήτηση και περισσό πάθος. Για την Ιστορία, το Gevrey-Chambertin Les Murots 2009 του Domaine du Clos Frantin πωλείται στα 39,50 ευρώ στο ράφι, εισάγεται από την κάβα La Maison du Vin και αξιολογείται από τον γράφοντα με 90/100. Αν και εδώ και αρκετό καιρό έχω πάψει να προτείνω πολύ ακριβά κρασιά από αυτό το βήμα, κάνω σήμερα μία εξαίρεση για χάρη και μόνο της φινέτσας, της ισορροπίας, μα πάνω απ’ όλα της χαράς που μου πρόσφερε τούτο το κάρπισμα της γης.


16/03/2014

Άρθρα: Αγαπημένα

»

Από την Προβηγκία έρχομαι και πάω κατά Τοσκάνη…

27/06/2022

»

Όταν θέτεις τους κανόνες

01/05/2022

»

…και η περίπτωση Γεροβασιλείου

17/03/2022

»

Η περίπτωση Τσέλεπου…

26/02/2022

»

Ρουβάς, το Petrus των μουσικών

04/01/2022

»

Halloween and Happy Birthday!

30/10/2021

»

Στο έλεος της Αγγλικής

20/04/2021

»

Τα 5 καλύτερα ελλαδικά κόκκινα

13/02/2021

»

Κρασί όπως πανδημία

29/01/2021

»

Αν, όμως, άμωμος άνομος εστί ο άνωμος;

01/12/2020

»

Ο νόμος της ζούγκλας

09/06/2019

»

Ένα κρασί εξοχής, ένα κόκκινο για φιλέτο κι ο Κυβερνήτης της Καλιφόρνιας

16/03/2019

»

Στου βράχου τη σχισμάδα

28/02/2019

»

Της υπομονής και της αγάπης…

31/12/2017

»

Τα υψηλά της ζωής

22/03/2015

»

Οι άθλιοι

12/10/2014

»

Λίγο κρασί για τον ανήφορο της ζωής…

29/06/2014

»

Ωδή στη φινέτσα

16/03/2014

»

Τα 5 καλύτερα ελλαδικά κόκκινα

06/05/2012

»

Από τον εγκυκλοπαιδισμό στην κουλτούρα

22/01/2012

Οίνου Συμβουλευτική Πάνω  |  Πίσω  |  Εκτύπωση  |  Εξειδικευμένη Αναζήτηση  |  Επικοινωνία  |  Αρχική Σελίδα