Αρχική Σελίδα  |  Επικοινωνία  |  Αναζήτηση:
Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2024
Cyprus Wine Pages

Η Κουμανδαρία και το ποτήρι τηςΠλειστάκις μίλησα για την Κουμανδαρία και τις δυνατότητές της για μια λαμπρή διεθνή καριέρα. Γνωστή είναι η θέση μου ότι το μοναδικό οινικό προϊόν της νήσου που μπορεί να σταθεί με αξιοσημείωτη επιτυχία στις αγορές του εξωτερικού, δεν είναι άλλο από την πολυθρύλητη και ιστορική 

Αριστερά το ποτήρι Κουμανδαρίας της Riedel, στο μέσο το αντίστοιχο της Schott Zwiesel και δεξιά το ποτήρι γευσιγνωσίας της INAO.  Και τα τρία κατάλληλα για το σερβίρισμα Κουμανδαρίας.

Κουμανδαρία. Δεν χρειάζεται, λοιπόν, να επανατονίσω την πίστη μου στο προϊόν, ούτε να επαναβεβαιώσω ότι τις περί Κουμανδαρίας απόψεις μου ασπάζονται και πολλοί άλλοι άνθρωποι του κρασιού.

 

Δεν χρειάζεται, επίσης, να επιχειρηματολογήσω διά μακρών, για να πείσω για την εγκατάλειψη της οποίας τυγχάνει η αμπελουργική ζώνη της πνέουσας τα λοίσθια Κουμανδαρίας. Η ζώνη, που μέχρι της στιγμής αποτελεί τη μοναδική εν ισχύι Ονομασία Προελεύσεως του τόπου, περιλαμβάνει 14 Κουμανδαροχώρια, τα οποία φέρουν το αποκλειστικό προνόμιο παραγωγής του περιώνυμου κρασιού. Στα χωριά αυτά, όπως και σ’ όλη την κυπριακή επικράτεια, δεσπόζει η άποψη ότι η επαγγελματική ενασχόληση με την άμπελο είναι ντεμοντέ και ασύμφορη, καθώς οι ντόπιοι αδυνατούν να συλλάβουν το μέγεθος του οινικού θησαυρού, που αργοσβήνει στα πόδια τους. Όσα αμπέλια δεν εγκαταλείπονται, αφήνονται αβοήθητα να αργοπεθαίνουν στα κακοτράχαλα χώματα των Κουμανδαροχωριών, ενώ την ίδια στιγμή το βαρυσήμαντο και λεπτόλογο έργο της οινοποίησης αναλαμβάνεται από ανθρώπους και οινοποιίες που καμία σχέση με το αντικείμενο δεν έχουν. Το αποτέλεσμα του εξόφθαλμου αυτού ερασιτεχνισμού είναι περισσότερο από ψηλαφητό στο ποτήρι μας, στην κούπα του οποίου σπάνια φιλοξενείται μια εξαιρετική Κουμανδαρία.

 

Εδραζόμενος σ’ αυτό το σκεπτικό, είχα εκφράσει τις επιφυλάξεις μου στον κ. Γιαννάκη Γεωργιάδη, Διευθυντή του Συμβουλίου Αμπελοοινικών Προϊόντων, για το κατά πόσον η παρούσα στιγμή είναι η καταλληλότερη για την εξεύρεση ενός ποτηριού για την Κουμανδαρία. Εξηγώντας τις ανησυχίες μου, ανέφερα στον κ. Γεωργιάδη πως τα μεγάλα και ζέοντα προβλήματα του εν λόγω κρασιού βρίσκονται στη βάση της παραγωγικής πυραμίδας, δηλαδή στο αμπέλι, και όχι στην κορυφή, την κατανάλωσή του δηλαδή στο «ιδεώδες» ποτήρι. Συνεπώς, θεώρησα, και εξακολουθώ να θεωρώ, ότι θα ήταν καλύτερα η ενεργητικότητα του Σ.Α.Π. να εξαντλείται στην προσπάθεια αναβάθμισης του αμπελώνα, αλλά και στην προσπάθεια ενθάρρυνσης των επενδύσεων στην περιοχή, παρά στην απόπειρα εξεύρεσης ενός ποτηριού, το οποίο θα ταυτιστεί από ’δω και στο εξής με την Κουμανδαρία.

 

Στη βάση του ίδιου σκεπτικού, ανέφερα, επίσης, στον συνομιλητή μου την επιφύλαξη ότι η Κουμανδαρία που σήμερα διατίθεται προς πώληση, δεν είναι παρά ένα κρασί που πιάνει το 30-40 τοις εκατόν περίπου των δυνατοτήτων που πραγματικά αυτό έχει, συνεπώς, οποιαδήποτε επιλογή ποτηριού σ’ αυτό το στάδιο θα εδράζεται σε μια ποιοτική εικόνα σαφώς χαμηλότερη από αυτή που το κρασί μπορεί να φθάσει στο μέλλον, αν φυσικά υπάρξουν κάποια στιγμή οι συνθήκες που θα ευνοήσουν τη δραστική αναβάθμιση του καλύτερου των κυπριακών οίνων.

 

Παραταύτα, το Εργαστήρι Κουμανδαρίας είχε πια σχεδιαστεί και δεν απόμενε παρά μόνο η πραγματοποίησή του. Προ ημερών, λοιπόν, ο κ. Georg Riedel αυτοπροσώπως κατέβηκε στο νησί μας για να ηγηθεί της προσπάθειας εντοπισμού του ποτηριού της Κουμανδαρίας. Με τη βοήθεια του Συμβουλίου, αλλά και του εδώ αντιπρόσωπού του (Κάβα Πρότασις), στήθηκε μια πολύ ενδιαφέρουσα διαδικασία, σε μια ειδικά διαρρυθμισμένη αίθουσα του ξενοδοχείου Hawai, στην οποία συμμετείχαν διάφοροι γευσιγνώστες από την Κύπρο και το εξωτερικό. Μπροστά από τον καθένα μας στήθηκαν 14 διαφορετικά κρασοπότηρα από την γκάμα της Riedel, τα οποία είχε προεπιλέξει το επιτελείο του οίκου στην Αυστρία. Ο κ. Riedel μάς ζήτησε να δοκιμάσουμε την πρώτη Κουμανδαρία που χύθηκε και στα 14 ποτήρια, αποκλείοντας σε μια πρώτη φάση τα 4 χειρότερα. Ακολούθως, σερβιρίστηκε μια διαφορετική Κουμανδαρία, η οποία μας βοήθησε να αποκλείσουμε από τη διαδικασία άλλα 4 κρασοπότηρα, μεταξύ των οποίων και αυτό που αναδείχτηκε τελικά το καλύτερο! Βλέπετε, ο κ. Riedel εισηγήθηκε να παραμείνει εντός διαδικασίας το εν λόγω ποτήρι, μια και ο ίδιος το θεωρούσε πολύ καλό για την Κουμανδαρία. Στον επόμενο γύρο αλλάξαμε κρασί, αποκλείοντας άλλα 4 ποτήρια, μένοντας έτσι μόνο με τρία, τα οποία θα συναγωνίζονταν μεταξύ τους στον τελικό γύρο του εργαστηρίου, με σκοπό την ανάδειξη του κορυφαίου. Έτσι, λοιπόν, το ποτήρι που είχε αποκλειστεί από τον δεύτερο κιόλας γύρο αναδείχτηκε το «καλύτερο» για το σερβίρισμα της Κουμανδαρίας.

 

Παρά το ενδιαφέρον που η όλη εκδήλωση είχε, οφείλω να ομολογήσω ότι φεύγοντας από το εν λόγω εργαστήρι δεν απεκόμισα την πεποίθηση ότι καταφέραμε να επιλέξουμε το ιδανικό ποτήρι της Κουμανδαρίας. Η επιλογή του συγκεκριμένου ποτηριού, συν τοις άλλοις, μου άφησε πολλές επιφυλάξεις για το κατά πόσον αυτό μπορεί να σταθεί εμπορικά, αφού η όλη εμφάνισή του κάθε άλλο παρά σε κατανάλωση γλυκού οίνου παραπέμπει.

 

Πάντως, ο κ. Georg Riedel φάνηκε γενναιόδωρος, προσφέροντας δωρεάν 1000 ποτήρια Κουμανδαρίας. Δεν θα ήταν άσχημα, αν το Σ.Α.Π. προσέφερε τα ποτήρια αυτά στις συνεργατικές οινοποιίες της Κουμανδαρίας, εξηγώντας τους συνάμα και τη χρήση τους. Μην τα πάρουν για βάζα οι άνθρωποι! Βλέπετε, φίλοι αναγνώστες, όσες φορές έτυχε να επισκεφθώ την περιοχή, είχα τη σπάνια τιμή να δοκιμάσω τον γλυκύτατο αυτό οίνο σε πλαστικά ποτηράκια, από αυτά που διαθέτουν οι μηχανές των καφέδων. Βεβαίως, σε μία περίπτωση είχα την ευχαρίστηση να γευτώ τη γλυκυτάτη σε μια παραδοσιακή καντήλα, που οι άνθρωποι του οινοποιείου με χαρά μου προσκόμισαν!


12/03/2006

Άρθρα: Κουμανδαρία

»

Οίνος βάσης κάτω από τη βάση

25/12/2016

»

Γλωσσική, αισθητική αγωγή και Κουμανδαρία

10/12/2016

»

Κουμανδαρίας το ανάγνωσμα

04/12/2016

»

Κουμανδαρία: γιατί όχι και στην Πιτσιλιά;

30/12/2012

»

Η πιο μακρά επίγευση

20/03/2011

»

Οι καλύτερες Κουμανδαρίες της αγοράς

25/10/2009

»

Κουμανδαρίας σημείωμα...

18/10/2009

»

Κουμανδαρία ετών επτά...

11/10/2009

»

Μια βαθιά υπόκλιση στην Κουμανδαρία

11/01/2008

»

Αυτό είναι το ποτήρι της Κουμανδαρίας

25/11/2006

»

Εδώ υπάρχει ένας έρωτας μεγάλος...

22/10/2006

»

Η Κουμανδαρία και το ποτήρι της

12/03/2006

»

Το μέλι της σταφυλής στο ποτήρι μας

22/02/2004

»

Κουμανδαρία: Έχει μέλλον;

08/02/2004

»

Κουμανταρία χωρίς κουμανταδόρο

01/02/2004

»

Από τον Ριχάρδο στην Ονομασία Προέλευσης

25/01/2004

»

Πόθεν το όνομα "Κουμανδαρία;"

18/01/2004

Οίνου Συμβουλευτική Πάνω  |  Πίσω  |  Εκτύπωση  |  Εξειδικευμένη Αναζήτηση  |  Επικοινωνία  |  Αρχική Σελίδα