Αρχική Σελίδα  |  Επικοινωνία  |  Αναζήτηση:
Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου 2023
Cyprus Wine Pages

ΚριτικέςΟινικές συμβουλές


Η «Ιστορία της γεύσης» είναι απολαυστική, είναι ένα βιβλίο που ενημερώνει αλλά και διασκεδάζει. Και επιβεβαιώνει εκ νέου την άποψη ότι η ψυχή μιας κοινωνίας αποκαλύπτεται μέσα από την κουζίνα της.

 

Ενα άλλο βιβλίο τώρα, το «Ανακαλύπτω το κρασί» του Γιάννου Κωνσταντίνου (εκδόσεις Μεταίχμιο), ξεκινάει από τη βεβαιότητα ότι δεν χρειάζεται να διαβάσουμε κάποιο βιβλίο για να ευχαριστηθούμε το κρασί μας. Λίγες, όμως, βασικές γνώσεις για το χρώμα, το άρωμα και τη γεύση του κρασιού, πέντε-δέκα πράγματα για το κατάλληλο ποτήρι, τις ιδανικές θερμοκρασίες κατανάλωσης, το σωστό σερβίρισμα και το πάντρεμα του οίνου με το φαγητό διευρύνουν την απόλαυση που προσφέρει το κρασί. Ο Γιάννος Κωνσταντίνου μιλάει απλά, κατανοητά, δεν απευθύνεται σε ειδικούς του οίνου, αλλά σε ανθρώπους που αγαπούν το κρασί και δίνει χρήσιμες συμβουλές, αποφεύγοντας τις εκκεντρικότητες. Πόσο συμφωνούμε μαζί του όταν λέει ότι δεν χρειάζονται στρατιές ποτηριών για να απολαύσεις το κρασί σου –πού να τα αποθηκεύσεις, άλλωστε– παρά μόνον ένα ποτήρι για τα κόκκινα, ένα για τα λευκά, τα ροζέ και τα γλυκά και ένα για τις σαμπάνιες και τα υπόλοιπα αφρώδη.

 

Υπάρχουν, λοιπόν, βασικές πληροφορίες για τον αμπελώνα, τις ποικιλίες, την παλαίωση, το άνοιγμα και το σερβίρισμα, το φαγητό σε συνδυασμό με το κρασί, την παλαίωση, τους αμπελοοινικούς χάρτες.

 

Τόσο η «Ιστορία της γεύσης» όσο και το «Ανακαλύπτω το κρασί» είναι δυο χρήσιμα βιβλία που θα σας βγάλουν ασπροπρόσωπους αν τα επιλέξετε για χριστουγεννιάτικα δώρα.

 

 

Εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" - «OΙΝΟΧΟΟΣ»

Tης Γιούλης Επτακοίλη

Οίνου Συμβουλευτική Πάνω  |  Πίσω  |  Εκτύπωση  |  Εξειδικευμένη Αναζήτηση  |  Επικοινωνία  |  Αρχική Σελίδα