|
Φιάλες ασυμμάζευτες
Είναι κάτι φιάλες δύστροπες, ογκώδεις και εντελώς ακατάλληλες για χρήση. Ποιοι τις χρησιμοποιούν; Συνήθως, όσοι δεν κάνουν καλό κρασί και νομίζουν ότι με το να επιλέξουν μπουκάλι με μακρύτερο λαιμό ή, ακόμη χειρότερα, μπουκάλι αψηλό και λιγνό θα επηρεάσουν τον καταναλωτή. Ίσως και να καταφέρουν παροδικά κάτι, ιδίως με τους αμύητους καταναλωτές, που εντυπωσιάζονται περισσότερο από την όψη της φιάλης παρά από το κρασί αυτό καθαυτό. Όταν, όμως, οι παραγωγοί που στηρίζουν μέρος της εικόνας τους στη ψηλή και μακρουλή φιάλη ή στη γυαλιστερή και φορτωμένη με πομπώδη κείμενα ετικέτα, έρθει η ώρα να απευθυνθούν και στον μυημένο, τότε είναι που αρχίζουν τα προβλήματα.
Γιατί ο μυημένος συχνά έχει στο σπίτι του κάβα, συνήθως μία κάβα-ψυγείο, στην οποία δεν χωράνε αυτές οι μακρουλές φιάλες. Έχω στο σπίτι μου κάβες-ψυγεία από γνωστό γαλλικό οίκο και εκνευρίζομαι στα αλήθεια κάθε φορά που πρέπει να τοποθετήσω σ’ αυτές κάποια από τα παράλογα σε μέγεθος μπουκάλια, που κυκλοφορούν σήμερα στο οινεμπόριο. Δεν χωράνε! Δημιουργούν ένα σωρό προβλήματα και πρακτικές δυσκολίες, καθώς αναγκάζεσαι συνήθως να θυσιάσεις μισό ράφι για μία τέτοια «πυρηνική» φιάλη. Τα ίδια και χειρότερα προβλήματα και με τις υπεραγορές και τις κάβες, τα ράφια των οποίων αδυνατούν να φιλοξενήσουν αυτά τα τέρατα. Και δεν είναι μόνο οι αψηλές φιάλες. Είναι και οι άλλες, οι βαρετού τύπου, οι χοντροκαμωμένες, οι πελώριες φιάλες του Νέου Κόσμου, που καλύπτουν μιάμιση φορά τον χώρο μιας κλασικής φιάλης.
Μιλούσα τις προάλλες με έναν δικό μας παραγωγό. Μου έδειξε μία καινούργια φιάλη, ψηλότερη και λεπτότερη από αυτήν που χρησιμοποιούσε προηγουμένως, μέσα στην οποία προγραμμάτιζε να εμφιαλώνει από τούδε και στο εξής το Ξυνιστέρι του. Όταν τον ρώτησα πού αποσκοπούσε αυτή η επιλογή, μου είπε πως η νέα φιάλη ήταν πιο ωραία! Μα εδώ τα πρωτοκλασάτα κτήματα της Γαλλίας, που πουλάνε τα κρασιά τους για μερικές εκατοντάδες ευρώ και δεν έχουν τέτοιες ανησυχίες και τις έχουμε εμείς στην Κύπρο για ένα Ξυνιστέρι των πέντε ευρώ; Το Ξυνιστέρι είναι ένα τοπικό λευκό, που προορίζεται για μαζική, αλλά και άμεση κατανάλωση. Άρα, οφείλει ως κρασί να είναι φθηνό και προσιτό στον καθένα. Όταν του βάζεις φιάλη από τζάκι και ετικέτα με χρυσοτυπία, δεν το βοηθάς να εκπληρώσει την αποστολή του, αλλά το εκτρέπεις από αυτήν. Γιατί η φαντεζί φιάλη και η επτάχρωμη ετικέτα εκτοξεύουν την τιμή, με αποτέλεσμα το κόστος να ανεβαίνει δραστικά, θέτοντας σε κίνδυνο τις ίδιες τις πωλήσεις. Είναι νομίζω καιρός οι παραγωγοί μας, και φυσικά οι παραγωγοί ολάκερης της οικουμένης, να σταματήσουν αυτό το παιγνίδι με τις φιάλες, και να κάνουν και τη ζωή τη δική τους, αλλά και τη δική μας ευκολότερη, καθώς αυτοί θα αυξήσουν τις πωλήσεις τους, ενώ εμείς θα είμαστε πλέον σε θέση να στοιβάζουμε με ευκολία τα μπουκάλια στις κάβες μας. Και φυσικά οι εστιάτορες, οι καβίστες και οι υπεραγορές θα ελαχιστοποιήσουν τα πρακτικά προβλήματα που συχνά αντιμετωπίζουν με αυτές τις υπερβολικές από κάθε άποψη φιάλες. |
|