πίσω | τύπωσε

Είναι ακριβές οι κάβες;



Το ερώτημα προκύπτει επιτακτικό. Είναι ακριβές ή όχι οι κάβες, τα εξειδικευμένα δηλαδή καταστήματα πώλησης οίνων; Πωλούν ακριβότερα από τις υπεραγορές ή όχι; Και, εν τέλει, μας κλέβουν ή όχι;

 

Δοσμένη κατά επιφανειακό τρόπο, η απάντηση στο ερώτημα θα μπορούσε να είναι απλή και ξεκάθαρη: Οι κάβες είναι ακριβές! Ωστόσο, μια πιο ενδελεχής και τίμια εξέταση του θέματος, θα ήταν πιο διαφωτιστική και, βεβαίως, πιο δίκαιη.

 

Είναι γεγονός πως τις ημέρες των γιορτών η κατανάλωση κρασιού και άλλων οινοπνευματωδών αυξάνεται. Οι πάσης λογής οίνοι, οι σαμπάνιες και τα λοιπά αφρώδη, αλλά και τα «σκληρά», όπως τα ουίσκι, τα κονιάκ, και τα υπόλοιπα αποστάγματα έχουν την τιμητική τους. Ο κόσμος στην Κύπρο και το εξωτερικό όλο και κάποιο ποτηράκι θα πιει παραπάνω, για το καλό του χρόνου, από συνήθεια, από μίμηση, από αγάπη προς το προϊόν, πάντως θα πιει. Όλοι, λοιπόν, φροντίζουν για τις αγορές των κρασιών που θα καταναλώσουν και που θα δωρίσουν στους φίλους, τους συνεργάτες και τους συγγενείς.

 

Οι πιο πολλοί από τις υπεραγορές, οι λίγοι – που ολοένα και αυξάνονται – από τις κάβες. Οι πρώτες κάνουν ό,τι μπορούν για να προσελκύσουν το αγοραστικό κοινό, με προσφορές, διαφημιστικά φυλλάδια, που διανέμουν σε κάθε γωνιά της Κύπρου, έντυπη και ηλεκτρονική διαφήμιση, τέλος πάντων, με κάθε διαθέσιμο διαφημιστικό μέσο. Το αποτέλεσμα είναι να πωλεί το Carrefour, για παράδειγμα, τη Jacquart στις £9,90, τη Laurent-Perrier και τη Louis Roederer στις £14,30 και τη Moët & Chandon στις £15,99, την ίδια στιγμή που οι κάβες πωλούν τις τρεις τελευταίες σαμπάνιες σε τιμές που κυμαίνονται από £21-£24!

 

Αντιλαμβάνεστε, φίλοι αναγνώστες, ότι η τιμολογιακή διαφορά είναι τεράστια και εν πολλοίς ανεξήγητη για τον απλό καταναλωτή, ο οποίος το πρώτο που θα κάνει είναι να χρίσει τους καβίστες κλέφτες και απατεώνες. Γιατί όταν μία σαμπάνια πωλείται στις £14,30 από το Carrefour και στις £24 από όλες τις κάβες, τι άλλο να πει ή να υποθέσει ο πελάτης; Δέκα ολόκληρες λίρες (συγνώμη που έμεινα σ’ αυτές) διαφορά, για μία φιάλη σαμπάνιας είναι κομματάκι περίεργο.

 

Τρεις εξηγήσεις μπορούν να δοθούν για το παράξενο όντως αυτό γεγονός. Εξήγηση πρώτη: Οι κάβες μάς κλέβουν. Εξήγηση δεύτερη: Οι υπεραγορές μάς κάνουν το δεκάλιρο δώρο, γιατί είναι γιορτές και γιατί μας αγαπούν πολύ. Εξήγηση τρίτη: Κάποιος προμηθεύει τους μεν με χαμηλή τιμή, τους δε με πιο ψηλή.

 

Ας προσεγγίσουμε το θέμα διά της ατόπου απαγωγής. Υπάρχει κανείς που πιστεύει πως οι καβίστες είναι τόσο βλάκες και τόσο εχθρικοί απέναντι στα ίδια τα συμφέροντά τους, ώστε να πωλούν ακριβότερα; Γιατί μόνο ένας βλάκας θα επέμενε να πωλεί τόσο «ακριβά» μία σαμπάνια, τη στιγμή που ο ανταγωνισμός από τις υπεραγορές πωλεί σε πολύ χαμηλότερες τιμές. Από την άλλη, υπάρχει κανείς που πιστεύει πως οι υπεραγορές πωλούν στη ζημιά τους, έστω για να προσελκύσουν κόσμο, χρησιμοποιώντας κάποια προϊόντα ως κράκτες; Εξάλλου, κάτι τέτοιο απαγορεύεται, εξ όσων γνωρίζω, από τη νομοθεσία. Άρα, λοιπόν, κάτι άλλο συμβαίνει. Μήπως αυτή η κατάσταση δημιουργείται από τους εισαγωγείς, οι οποίοι πωλούν τα κρασιά που εμπορεύονται σε πιο χαμηλές τιμές στις υπεραγορές και σε ψηλότερες στις κάβες; Αν ρωτήσει κανείς κάτι τέτοιο, η απάντηση που θα πάρει από τους εισαγωγείς είναι αρνητική: «Σε όλους πουλάμε το ίδιο». Ας μου επιτρέψουν να αμφιβάλλω, καθώς γνωρίζω πως οι τιμές που πωλούν στις υπεραγορές, τους ξενοδόχους και τους καβίστες είναι πολλές φορές διαφορετικές.

 

Για να μην τους κακολογώ όμως, δεν θα επιμείνω σ’ αυτό. Θα δεχθώ τη δική τους εκδοχή – ότι, δηλαδή, πωλούν σε όλους το ίδιο – και θα δεχθώ και τη δική τους ανάλυση, ότι, δηλαδή, οι υπεραγορές πωλούν τις ημέρες των γιορτών τα κρασιά, τις σαμπάνιες και όλα τα οινοπνευματώδη με πολύ χαμηλό έως καθόλου κέρδος, με σκοπό να προσελκύσουν το αγοραστικό κοινό.

 

Έστω κι αν δεχθώ την εξήγηση αυτή, αδυνατώ να αποσείσω από τους ώμους τους το μεγαλύτερο μερίδιο της ευθύνης, για τα όσα συμβαίνουν. Ας μου επιτρέψουν να πω πως η στάση τους αυτή ευτελίζει όχι μόνο το προϊόν που εμπορεύονται, αλλά και το ίδιο το κρασί γενικότερα, κύτταρο του οποίου είναι και οι κάβες και η εξειδικευμένη φύλαξη, πώληση και ενημέρωση που προσφέρουν ή που θα έπρεπε να προσφέρουν. Είμαι βέβαιος πως αν οι οίκοι εκ Καμπανίας, που αντιπροσωπεύουν, μάθουν για τις προσφορές των υπεραγορών και τις ευτελής τιμές στις οποίες πωλούνται οι σαμπάνιες τους, οι εισαγωγείς θα έχουν σοβαρότατο πρόβλημα. Για όσους δεν το γνωρίζουν, η παραγωγή σαμπάνιας είναι εδώ και καιρό μικρότερη της ζήτησης, άρα κάθε κίνηση έκπτωσης και προσφοράς είναι αδικαιολόγητη για τους παραγωγούς της Καμπανίας.

 

Όλοι οι εισαγωγείς γνωρίζουν πως ούτε κάβα διατηρώ ούτε οποιοδήποτε άλλο πωλητήριο οίνων. Τα όσα γράφω δεν ελαύνονται από οποιαδήποτε προσωπικά ή αλλότρια κίνητρα, αλλά από την καθαρή αγάπη μου και το γνήσιο – θέλω να πιστεύω – ενδιαφέρον μου για το κρασί και τη σωστή διάδοσή του στον τόπο μας, η οποία είναι αδύνατο να εξαπλωθεί και, εν τέλει, να εδραιωθεί χωρίς τις κάβες, που θα αποτελέσουν τον πυρήνα της εκπαίδευσης του καταναλωτικού κοινού.

 

Ας ψάξουν λοιπόν οι εισαγωγείς για τις λύσεις που θα ισορροπήσουν την αγορά, προσφέροντας κάλυψη στις από καιρό εκτεθειμένες κάβες, που δίδουν την εικόνα αχόρταγων κλεπτών. Διαφορετικά, μία συμβουλή έχω να δώσω στους φίλους καβίστες. Να παρατήσουν όσους εισαγωγείς δεν τους σέβονται και να πάρουν οι ίδιοι τον ρόλο τους, εισάγοντας από μόνοι τους στο νησί όποιο προϊόν θέλουν. Ο δρόμος πια είναι ανοιχτός και τα σκυλιά δεμένα. Άλλως πως, ας ετοιμαστούν σύντομα για μνημόσυνα.

© Copyright - Cyprus Wine Pages, Γιάννος Κωνσταντίνου
Σχεδιασμός & Ανάπτυξη: Crucial Services Ltd

πίσω | τύπωσε