πίσω | τύπωσε

Αυτό είναι το ποτήρι της Κουμανδαρίας



Η αρχή έγινε τον περασμένο Μάρτιο, όταν ο οίκος Riedel κατέβηκε στο νησί, μετά από πρόσκληση του Σ.Α.Π. (Συμβούλιο Αμπελοοινικών Προϊόντων) και του εδώ αντιπροσώπου του, με σκοπό να επισημανθεί από μια ομάδα γευσιγνωστών το καταλληλότερο για την Κουμανδαρία ποτήρι. Ο οίκος 

Το ποτήρι της Riedel

συγκέντρωσε τότε μια σειρά από 14 ποτήρια της ευρύτερης γκάμας του, μέσα από την οποία προέκυψε το κατά τη γνώμη των δοκιμαστών καλύτερο, παρόλο που το ποτήρι που τελικά επικράτησε είχε αποκλειστεί από πολύ νωρίς, το κράτησε όμως στη διαδικασία ο κ. Riedel.

 

Προ ημερών, σειρά πήρε ο έτερος των διάσημων του κολονάτου, ο γερμανικός οίκος Schott Zwiesel, που μετά από πρόσκληση του αντιπροσώπου του στο νησί (Virardi Enterprises Ltd), αλλά και του Παγκύπριου Συνδέσμου Οινοχόων, ήρθε στην Κύπρο για να επιχειρήσει μέσα από τη συλλογή των δικών του ποτηριών να εντοπίσει το καταλληλότερο για την κατανάλωση της Κουμανδαρίας, μαζί και το καταλληλότερο για την ντόπια ποικιλία Μαραθεύτικο.

 

Θα σταθώ στην επιλογή του ποτηριού για την Κουμανδαρία, καθώς θεωρώ ότι η προσπάθεια για την επισήμανση ενός ποτηριού για το Μαραθεύτικο έγινε πολύ πρόωρα, αφού δεν είμαστε σε θέση ακόμη να γνωρίζουμε με σαφήνεια και καθαρότητα το οργανοληπτικό προφίλ της ποικιλίας, η οποία, ως γνωστό, σπανίως οινοποιείται από κάποιο παραγωγό της νήσου, λόγω της πολύ περιορισμένης καλλιέργειάς της, συνεπώς, δεν νομίζω πως είμαστε σήμερα σε θέση να μιλάμε για το στιλ του Μαραθεύτικου.

 

Το ποτήρι της Schott Zwiesel

Εν πάση, όμως, περιπτώσει η διαδικασία επιλογής ποτηριού για το Μαραθεύτικο έλαβε χώρα στο πολυτελέστατο ξενοδοχείο Intercontinental, λίγο πριν την απαρχή της διαδικασίας για την επιλογή του κολονάτου για την Κουμανδαρία. Για την Ιστορία, να αναφέρω ότι το ποτήρι της σειράς Top Ten, με κωδικό αριθμό 8432/130 και τιμή πώλησης £3,35 ανακηρύχθηκε από την επιτροπή των δοκιμαστών ως το καλύτερο για την ποικιλία.

 

Ως ένας από τους γευσιγνώστες που συμμετείχαν στην κριτική επιτροπή, θεωρώ πως το σημαντικό του δειλινού που αφιερώθηκε στα ποτήρια της Schott Zwiesel ήταν η επιλογή του κολονάτου για την Κουμανδαρία. Ειλικρινά πιστεύω ότι αν κάποια στιγμή επιθυμήσουμε να αναγορεύσουμε ως ποτήρι της Κουμανδαρίας το «χ» ή το «ψ» κολονάτο, το ποτήρι από τη σειρά DIVA της Schott Zwiesel, με κωδικό 8015/4 και τιμή πωλήσεως £2,55, που επιλέχθηκε από τους κριτές, θα ήταν η καλύτερη λύση.

 

Υποστηρίζω τη θέση αυτή για διάφορους λόγους, τους σημαντικότερους των οποίων παραθέτω πιο κάτω:

 

  • Παρευρέθηκα και στα δύο εργαστήρια (Riedel και Schott Zwiesel) για την επιλογή ποτηριού για την Κουμανδαρία και διατηρώ την προσωπική θέση ότι το ποτήρι της Schott Zwiesel αναδεικνύει καλύτερα τον αρωματικό και γευστικό χαρακτήρα του κρασιού.

 

  • Το ποτήρι της Schott Zwiesel επιλέχθηκε μέσα από μια διαδικασία που προσωπικά μου μετέφερε μια πιο στέρεα πεποίθηση για το τελικό αποτέλεσμα. Βλέπετε, στο εργαστήρι του Μαρτίου παρουσιάστηκαν ενώπιόν μας 14 ποτήρια, από τα οποία θα έπρεπε να αποκλείουμε σε κάθε γύρο τα τέσσερα χειρότερα, φθάνοντας σταδιακά στα δύο και τελικώς στο ένα, ενώ στο εργαστήρι του Intercontinental παρουσιάστηκαν στους κριτές διαδοχικά δύο πεντάδες ποτηριών, από τις οποίες θα έπρεπε να επιλεγούν τα δύο καλύτερα, μένοντας στην τελική φάση με τα τέσσερα κορυφαία και στη συνέχεια με το ένα και μοναδικό. Αυτή η διαδικασία επιλογής, η οποία οργανώθηκε με άψογο τρόπο από τον διευθυντή της εταιρείας Virardi κ. Ευγένιο Σάββα, ταίριαξε καλύτερα στο στιλ με το οποίο προσωπικά δουλεύω, παρόλο που σε άλλους συναδέλφους πιθανό να ταίριαξε περισσότερο ο τρόπος εργασίας στο εργαστήρι της Riedel.

 

  • Το ποτήρι της Schott Zwiesel παραπέμπει περισσότερο σε γλυκό κρασί απ’ ό,τι το ποτήρι της Riedel, αφού διαθέτει, κατά τη γνώμη μου, ένα πιο αποδεκτό για τον καταναλωτή σχήμα, το οποίο προσεγγίζει την ευρύτερη άποψη που υπάρχει μεταξύ των οινοφίλων για το πως μοιάζει ένα κολονάτο μέσα στο οποίο σερβίρεται ένα επιδόρπιο κρασί.

 

  • Εξαιρετικά σημαντικό βεβαίως είναι και το γεγονός ότι το ποτήρι DIVA 8015/4 προσφέρει μια σαφώς καλύτερη σχέση ποιότητας-τιμής, αφού πωλείται στις £2,55, τη στιγμή που ο ανταγωνιστής του τιμάται γύρω στις £10. Νομίζω πως πολύ δύσκολα θα βρεθούν οινοποιεία στην Κύπρο, αλλά και απλοί οινόφιλοι, οι οποίοι θα είναι διατεθειμένοι να ξοδέψουν £120 για να αγοράσουν μία δωδεκάδα κολονάτα για την Κουμανδαρία. Από την άλλη, θα ήταν νομίζω σαφώς ευκολότερο και πολύ πιο προσιτό στον καθένα να «θυσιάσει» £30 για να αποκτήσει δώδεκα ποτήρια DIVA της Schott Zwiesel, προκειμένου να απολαμβάνει σ’ αυτά το γλυκύτατο κυπριακό νάμα.

 

Βεβαίως, πέρα από τις προσωπικές εκτιμήσεις του γράφοντος στέκουν οι αναντικατάστατες γευστικές εμπειρίες κάθενος από ’μας, οι οποίες ενδεχομένως να κινούνται προς το μέρος του κολονάτου της Riedel, ή ενός οποιουδήποτε άλλου κολονάτου από τα εκατοντάδες που κυκλοφορούν σήμερα στο οινεμπόριο. Άλλωστε, και η ίδια η Schott Zwiesel δηλώνει πως είναι καλύτερα να ταιριάζουμε τα ποτήρια μας στα κρασιά, παρά τα κρασιά στα ποτήρια.

© Copyright - Cyprus Wine Pages, Γιάννος Κωνσταντίνου
Σχεδιασμός & Ανάπτυξη: Crucial Services Ltd

πίσω | τύπωσε