Αρχική Σελίδα  |  Επικοινωνία  |  Αναζήτηση:
Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024
Cyprus Wine Pages

Shiraz-Mataro ή Syrah-Mourvèdre;



Τα ονόματα καμιά φορά έχουν πολύ περισσότερη σημασία απ' ό,τι φανταζόμαστε. Πίσω από αυτά κρύβεται η εν γένει φιλοσοφία του ανθρώπου που τα επιλέγει. Συχνά, πίσω από το επιλεγέν όνομα κρύβονται και οι γνώσεις τού ανθρώπου που το εμπνεύστηκε, αλλά και οι εμπειρίες και τα ευρύτερα πιστεύω του.

 

Syrah

Θέμα μας σήμερα τα ονόματα των διεθνών ποικιλιών, που φύονται στο νησί. Οι περισσότερες ξενικές ποικιλίες, που εισήχθησαν στον τόπο εδώ και μερικές δεκαετίες, για να υποστηρίξουν - τουλάχιστον αυτή ήταν η πρόθεση - την παραγωγή ποιοτικών οίνων, είναι γαλλικής προέλευσης. Κρασοστάφυλα λίγο-πολύ γνωστά σε όλους, ονόματα ευρέως διαδεδομένα ανά την οινική υφήλιο: Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Syrah, Merlot, Mourvedre, Cinsaut κτλ.

 

Κάποια από αυτά καθιερώθηκαν στον τόπο μας με τα συνώνυμα, που χρησιμοποιούνται στις χώρες του Νέου Κόσμου. Το Syrah, για παράδειγμα, εδραιώθηκε ως Shiraz, αυστραλιανό συνώνυμο της ποικιλίας, το Mourvedre παραχώρησε τη θέση του στο επίσης νεοκοσμικό Mataro, το Cinsaut έγινε Oeillade κτλ. Κρύβεται άραγε κάποιο βαθύτερο σκεπτικό πίσω από την επιλογή του Shiraz στη θέση του Syrah, προδίδει κάτι η επικράτηση του Mataro έναντι του Mourvedre;

 

Επιδερμικά σκεπτόμενος κάποιος θα έλεγε πως ουδείς λόγος συζήτησης περί ονομάτων υπάρχει, προτάσσοντας ίσως και το γνωστόν "Δεν είναι Γιάννης και είναι Γιαννάκης". Προσωπικά όμως πιστεύω πως πίσω από τις επιλογές των εν λόγω ονομάτων κρύβεται μια ολόκληρη φιλοσοφία ή μια πρωτοφανής αγνωσία. Το Syrah, βλέπετε, αντιπροσωπεύει τη γαλλική οινοποιητική φιλοσοφία, η οποία θέτει τον αμπελώνα και το ευρύτερο οικοσύστημα (terroir) σε κυρίαρχη θέση. Το Syrah είναι για τον Γάλλο παραγωγό μέρος αυτού που καλούμε Hermitage ή Cote-Rotie, ενώ, αντίθετα, για τον Αυστραλό το Shiraz είναι το Shiraz, ένα καλό δηλαδή εργαλείο προς χρήση, ένα προικισμένο σταφύλι, που μπορεί να δώσει βαθύχρωμα κρασιά με "μαρμελαδέ" αρώματα και πλούσια, μαλακή και συνάμα παχιά γεύση. Για τον Αυστραλό το Shiraz είναι έννοια αυτοτελής, για τον Γάλλο όμως ημιτελής, που αποκτά την αυτοτέλειά της μόνο όταν συναρτάται με τα εδαφοκλιματικά δεδομένα των περίφημων αμπελώνων του βόρειου Ροδανού. Στην Αυστραλία τίποτα δεν είναι ανώτερο της ποικιλίας και του ονόματός της στην ετικέτα, στη Γαλλία τίποτα δεν μπορεί να υπερκεράσει το ίδιο το οικοσύστημα, μέρος του οποίου είναι και η ποικιλία, γι' αυτό και η εκτύπωση του ονόματος της ποικιλίας σ' ένα Hermitage ή ένα Cote-Rotie εξακολουθεί να θεωρείται έγκλημα καθοσιώσεως.

 

Όσο για το Mourvedre, που έγινε Mataro, μεταφέρω σε ελέθευρη μετάφραση μόνο δυο γραμμές από το βιβλίο "Guide to Wine Grapes" της Jancis Robinson: "κατά κανόνα, όποιος αναφέρεται στο Mourvedre με το όνομα Mataro, δεν έχει ιδιαίτερα καλή γνώμη για την ποικιλία". Όσο για το Oeillade γράφει: "μη συχνό συνώνυμο του Cinsaut, που χρησιμοποιείται κυρίως όταν η ποικιλία πωλείται ως επιτραπέζιο σταφύλι..."

 

Αν γνωρίζουμε τη σημασιολογική διαφορά μεταξύ του Syrah και του Shiraz και μεταξύ του Mourvedre και του Mataro, και επιμένουμε στις επιλογές μας, τότε απλώς συνάγεται ότι έχουμε καθαρά νεοκοσμικό προσανατολισμό, πράγμα καθόλου μεμπτό, αν και προσωπικά διαφωνώ με μια τέτοια πορεία. Αν, όμως, επιμένουμε στα σημερινά ονόματα, χωρίς να γνωρίζουμε τη σημαντική σημασιολογική και οινοποιητική διαφορά που υπάρχει ανάμεσα σε αυτά, τότε είναι προτιμότερο να απέχουμε από την οινοποίησή τους...


29/11/2009

Άρθρα: Ποικιλίες

»

Μαντινείες: πόσες καλές υπάρχουν;

15/05/2023

»

Τι να προτείνουμε στο εξωτερικό;

09/06/2022

»

Από Ανατολή ώς Δύση

15/11/2020

»

Ξυνιστέρι στον ορίζοντα

03/11/2020

»

Περί τιμής και σπανιότητας

15/06/2020

»

Βαθυστόχαστο, αλλά εκτός μόδας

27/05/2019

»

Τα σημαντικά άσημα

02/09/2018

»

Ας μείνει Μαύρο!

06/05/2018

»

Οι καλές, οι κακές και οι άχρηστες

29/04/2018

»

Υπάρχουν κακές ποικιλίες;

22/04/2018

»

Νεγκόσκα για όσκαρ

18/03/2018

»

Στον αστερισμό του Ξινόμαυρου

21/01/2018

»

Από την πόλη έρχομαι και στην κορφή…Μωροκανέλα!

22/10/2017

»

Μωρό κανέλα, πού ήσουνα;

15/10/2017

»

Δεν έχουμε ακόμη καταλήξει

23/07/2017

»

Τελικά το Ξυνιστέρι μπορεί!

11/06/2017

»

Αγιωργίτικο σε στάση

28/05/2017

»

Ένα Ξυνιστέρι δεν φέρνει την άνοιξη

26/03/2017

»

Το Μαύρο που λέγαμε…

19/03/2017

»

Είναι το Μαύρο πολυδύναμο;

09/10/2016

Οίνου Συμβουλευτική Πάνω  |  Πίσω  |  Εκτύπωση  |  Εξειδικευμένη Αναζήτηση  |  Επικοινωνία  |  Αρχική Σελίδα