Αρχική Σελίδα  |  Επικοινωνία  |  Αναζήτηση:
Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024
Cyprus Wine Pages

Το καλύτερο κρασί όλων των εποχών



Κάθομαι στον καναπέ και παρακολουθώ τους Μεγάλους Έλληνες. Με καθυστέρηση μερικών μηνών, βεβαίως, μια και πρόκειται για μία από τις πολλές επαναλήψεις του ΡΙΚ. Όλως τυχαία, πρόκειται για τον τελικό της μεγάλης διαδρομής, που είχε ως στόχο της να αναδείξει τον μεγαλύτερο Έλληνα όλων των εποχών. Ο Αλέξης Παπαχελάς ανακοινώνει ότι σε δύο ώρες θα γίνει γνωστό το αποτέλεσμα. Καθώς το ζάπιγκ δεν απέδωσε καρπούς και μια και οι Μεγάλοι Έλληνες φαινόντουσαν – σε σχέση με τα υπόλοιπα προγράμματα της στιγμής – ενδιαφέροντες, είπα να καθίσω μέχρι τέλους, να μάθω κι εγώ, τέλος πάντων, ποιος είναι ο μεγαλύτερος Έλληνας όλων των εποχών.

 

Στην πρώτη δεκάδα περιλήφθησαν τα σεβάσμια ονόματα των θεμελιωτών της παγκόσμιας φιλοσοφίας, του Σωκράτη, του Πλάτωνα, του Αριστοτέλη. Περιλήφθησαν ακόμη ονόματα μεγάλων μαχητών του γένους (Κολοκοτρώνης, Μεγαλέξαντρος), αλλά και μορφές μεγάλων πολιτικών (Καποδίστριας, Βενιζέλος, Καραμανλής, Περικλής). Μαζί και ένας γιατρός, ο Γεώργιος Παπανικολάου, εφευρέτης του Παπ-τεστ. Κάθε υποψήφιος με τους υποστηρικτές του, την ανάλογη κερκίδα και τα αρμόδια πανό. Η συζήτηση δεν άργησε να ανάψει μεταξύ των δέκα συνηγόρων, ιδιαίτερα όταν κλήθηκαν να προβούν σε συγκρίσεις του τύπου «ποιος ήταν ο πιο σπλαχνικός, ο Σωκράτης ή ο Παπανικολάου;» Τι ανοησία, στ' αλήθεια! Να προσπαθεί κανείς να συγκρίνει τον Σωκράτη με τον Παπανικολάου, δύο μεγάλες, αλλά εντελώς διαφορετικές φυσιογνωμίες της ανθρωπότητας. Τι σχέση έχει ο φιλόσοφος Σωκράτης του 5ου π.Χ. με τον ιατρό και ερευνητή Παπανικολάου του 20ου αιώνα; Και πώς μπορεί κανείς να συγκρίνει την ευσπλαχνία των δύο. Τι φαιδρότης!

 

Η όλη εκπομπή μου θύμισε τα Top 100 κρασιά που κάθε χρόνο δημοσιεύουν διάφορα οινικά περιοδικά, έντυπα και ιστοσελίδες. Πώς είναι δυνατόν να ανακοινώνει κάθε χρόνο κανείς τα 100 καλύτερα κρασιά του κόσμου, ανάμεσα στα οποία να υπάρχουν από Chablis μέχρι Bordeaux, Piemonte, Rioja, Σαμπάνιες, Port κτλ; Σε ποια αντικειμενικά κριτήρια εδράζεται η ανακοίνωση ότι το «χι» χιλιανό κρασί, λόγου χάρη, είναι το καλύτερο στον κόσμο; Το καλύτερο σε τι; Καλύτερο σε σχέση με ποια άλλα; Σε σχέση με όλα τα ποιοτικά κρασιά της οικουμένης, το καλύτερο σε σχέση με όλα τα ομόχρωμά του, σε σχέση με όλα τα ομοποικιλιακά, σε σχέση με αυτά της ίδιας εσοδείας, της ίδιας περιοχής; Τίποτα απ’ όλα αυτά! Μιλάμε για το καλύτερο στον κόσμο, το καλύτερο των καλυτέρων. Και ποιο έντυπο είναι σε θέση να ισχυριστεί ότι έχει δοκιμάσει όλα τα κρασιά του κόσμου, καταλήγοντας στο νούμερο 1;

 

Προσωπικά, έκανα τέσσερις εκδόσεις ενός μικρού οινικού οδηγού, προσπαθώντας να επιλέξω τα 100 κορυφαία κρασιά που κυκλοφορούν στην πολύ μικρή αγορά της Κύπρου. Ο κόπος ήταν τεράστιος, οι δοκιμές αλλεπάλληλες, κάθε μέρα ανακάλυπτα και νέα αξιόλογα κρασιά, τα έξοδα της έκδοσης πολλά, η αγορά του νησιού λιλιπούτια, δεν μου έμενε παρά το αναπόφευκτο. Θέλοντας να είμαι εντάξει με τον εαυτό μου και με τους παραγωγούς και εισαγωγείς σταμάτησα την εν λόγω έκδοση, βλέποντας πως αδυνατούσα πια να δοκιμάζω καθεχρονικά όλα ή σχεδόν όλα τα κρασιά της μικρής Κύπρου. Πώς είναι λοιπόν δυνατόν να ισχυρίζεται κανείς ότι δοκιμάζει όλα τα αξιόλογα κρασιά της οικουμένης, αποφασίζοντας για το ποια είναι τα 100 καλύτερα;

 

Με τα όσα λέω δεν απορρίπτω τις γευστικές δοκιμές και τις αξιολογήσεις κρασιών. Απεναντίας, τις θεωρώ εξαιρετικά χρήσιμες και αναντικατάστατες ως εργαλεία επικοινωνίας και σωστής καθοδήγησης του καταναλωτή. Θα μπορούσα να αποδώσω μεγάλη πίστη σε εξειδικευμένες γευστικές δοκιμές, οι οποίες θα καταπιάνονταν με κρασιά συγκεκριμένων περιοχών, λόγου χάρη, σε δοκιμές που να προσπαθούν να αξιολογήσουν και να κατατάξουν ποιοτικώς τις Νεμέες ή τις Σαντορίνες ή τα Ξυνιστέρια ή τα Chablis κτλ. Θα μπορούσα να αποδώσω, ακόμη, πίστη σε δοκιμές του τύπου «το καλύτερο κόκκινο ή λευκό κυπριακό κρασί» ή «τα καλύτερα κόκκινα της Ελλάδας», όχι όμως σε δοκιμές του τύπου «το καλύτερο γαλλικό κρασί» ή, πολύ χειρότερα, «το καλύτερο κρασί του κόσμου».

 

Σέβομαι, εμπιστεύομαι και θεωρώ χρήσιμες τις γευστικές δοκιμές που καταπιάνονται με μικρού μεγέθους περιοχές ή με συγκεκριμένο και μετρήσιμο στόχο. Κατανοώ την αναγκαιότητά τους, γι’ αυτό εξάλλου και συνεχίζω να τις διενεργώ και προσωπικά, τις θεωρώ πολύτιμες για τη συνέχιση της οινικής επικοινωνίας και τις αντικρίζω με τη σοβαρότητα που τους αρμόζει. Προβληματίζομαι όμως με τη συνεχιζόμενη φαιδρότητα που συσσωρεύουν στον χώρο της οινικής επικοινωνίας προσεγγίσεις που επιδιώκουν περισσότερο τον εντυπωσιασμό και το εφέ παρά την ουσιαστική ενημέρωση του καταναλωτή. Μα περισσότερο απ’ όλα με προβληματίζει η φιλήδονη στάση του ίδιου του καταναλωτή απέναντι στο οινικό υπερθέαμα που του εξασφαλίζει ο τίτλος «το καλύτερο του κόσμου».

 

Για την Ιστορία, ο μεγαλύτερος Έλληνας όλων των εποχών είναι ο Μέγας Αλέξανδρος. Και μια συγκλονιστική λεπτομέρεια: στην εκατοντάδα κατάφερε να εισέλθει και ο Λάκης Λαζόπουλος. Α, και ο Ιωάννης Μεταξάς!


30/08/2010

Άρθρα: Αγαπημένα

»

Βροχή

01/11/2023

»

Ο ευγενής που έφυγε

18/07/2023

»

Ο ευγενής που έφυγε

18/07/2023

»

Η ευθύνη του ατόμου

23/10/2022

»

Από την Προβηγκία έρχομαι και πάω κατά Τοσκάνη…

27/06/2022

»

Όταν θέτεις τους κανόνες

01/05/2022

»

…και η περίπτωση Γεροβασιλείου

17/03/2022

»

Η περίπτωση Τσέλεπου…

26/02/2022

»

Ρουβάς, το Petrus των μουσικών

04/01/2022

»

Halloween and Happy Birthday!

30/10/2021

»

Στο έλεος της Αγγλικής

20/04/2021

»

Τα 5 καλύτερα ελλαδικά κόκκινα

13/02/2021

»

Κρασί όπως πανδημία

29/01/2021

»

Αν, όμως, άμωμος άνομος εστί ο άνωμος;

01/12/2020

»

Ο νόμος της ζούγκλας

09/06/2019

»

Ένα κρασί εξοχής, ένα κόκκινο για φιλέτο κι ο Κυβερνήτης της Καλιφόρνιας

16/03/2019

»

Στου βράχου τη σχισμάδα

28/02/2019

»

Της υπομονής και της αγάπης…

31/12/2017

»

Τα υψηλά της ζωής

22/03/2015

»

Οι άθλιοι

12/10/2014

Οίνου Συμβουλευτική Πάνω  |  Πίσω  |  Εκτύπωση  |  Εξειδικευμένη Αναζήτηση  |  Επικοινωνία  |  Αρχική Σελίδα