|
Ο Όλυμπος φτωχότερος
Το ένα έφερε το άλλο και ο γιατρός αποφάσισε να φυτεύσει αμπελώνα για να φτιάχνει το δικό του κρασί, έτσι γεννήθηκε ο πρώτος οίνος από την ποικιλία Cabernet Sauvignon, σε 300 μόλις φιάλες. Το κρασί άρεσε κι η συνέχεια ήταν αναπόφευκτη. Ο αμπελώνας μεγάλωσε, ένα μικρό οινοποιείο στήθηκε και η παραγωγή άρχισε να αυξάνεται. Πολύτιμη ήταν η βοήθεια του Βαγγέλη Γεροβασιλείου, ο οποίος, όταν εκλήθη από τον οινοποιό να βοηθήσει, όχι μόνο δεν αρνήθηκε αλλά προσέφερε εξαιρετικές υπηρεσίες χωρίς, όπως ο ίδιος ο Δημήτρης Κατσαρός τονίζει, να ζητήσει ποτέ το παραμικρό υλικό αντάλλαγμα.
Σήμερα, το ερυθρό Κτήμα Κατσαρού, που οινοποιείται κυρίως από σταφύλια της ποικιλίας Cabernet Sauvignon, με μικρή συμμετοχή της ποικιλίας Merlot, είναι σήμα κατατεθέν του ελλαδικού αμπελώνα. Το κρασί αυτό, με τη χαρακτηριστική, ντεμοντέ, για πολλούς νεωτερίζοντες, ετικέτα, αποτελεί το καλύτερο κόκκινο της χώρας από γαλλικές ποικιλίες, υψηλό δείγμα οίνου εξαιρετικής ποιότητας, με δυνατότητες παλαίωσης, το ύψος των οποίων δεν μπορεί εύκολα να προσδιοριστεί. ’ξιο μνείας είναι, βεβαίως, και το Κτήμα Κατσαρού Chardonnay, το καλύτερο ίσως κρασί της ποικιλίας που παράγεται στην Ελλάδα.
Ο υιός, Ευριπίδης Κατσαρός, ένα ευγενές παιδί με σημαντικές σπουδές Οινολογίας στη Βουργουνδία, συνεχίζει με την πραότητα και τη σεμνότητά του να ανεβάζει τα κρασιά του Κτήματος ολοένα και ψηλότερα, ίσως κάποια στιγμή τα έλξει σε κορφές υψηλότερες και από τον Μύτικα του Ολύμπου. Εκεί, με τους Θεούς και τους ανθρώπους αντάμα και με την Πλάση υποτακτική στα πόδια του, το Κτήμα Κατσαρού θα βιγλίζει την οικουμένη και θα τιμάει στο διηνεκές τον δημιουργό του, που έφυγε από τα γήινα, τα οποία υπηρέτησε χωρίς επάρσεις, κομπασμούς και μικρότητες. |
|