|
Ξυνιστέρι στον ορίζοντα
Και τι μας απομένει τους έρμους πια; Μάλλον αυτό το μοναχικό Ξυνιστέρι, που μέχρι αυτή τη στιγμή που μιλάμε δείχνει να είναι το μόνο που μπορεί να στηρίξει ποσοτικά και ποιοτικά μια κάποια παραγωγή, με έναν σχετικά πολυποίκιλο χαρακτήρα, είτε αυτός έχει να κάνει με ξηρά λευκά δεξαμενής είτε με λευκά μερικώς ή ολικώς μεγαλωμένα σε δρύινο βαρέλι είτε με γλυκά κρασιά από λιαστά ή μη σταφύλια.
Σε αυτήν ακριβώς την ποικιλία είναι που επέλεξε η οινοποιία Κυπερούντας, στο ομώνυμο χωριό, που εσχάτως έχει κι αυτό πληγεί από τον αδηφάγο ιό, να επενδύσει ουσιωδώς. Κι αυτό δεν το κάνει έτσι απλά και τυχαία, αλλά μέσα από μια εκτεταμένη έρευνα στην οποία εμπλέκονται πανεπιστήμια και ερευνητές, αναζητώντας κάθε τι που θα μπορούσε να βοηθήσει στην ακόμη μεγαλύτερη ανάδειξη της γηγενούς μας ποικιλίας. Για την έρευνα και τα αποτελέσματά της θα μιλήσουμε εν καιρώ, όταν θα έχουμε ενώπιών μας όλα τα επιστημονικά δεδομένα κι όλα τα συμπεράσματά της.
Εκείνο που αναμένω εντός των ημερών είναι να δοκιμάσω όλα τα Ξυνιστέρια που οινοποιήθηκαν από διαφορετικές εκθέσεις και προσανατολισμούς, αυτά που γεννήθηκαν από βορινής έκθεσης αμπελώνες, αυτά που προέκυψαν από νοτίου προσανατολισμού αμπελοτόπια και φυσικά τα ανατολικά και δυτικά αμπελοτεμάχια. Αναμένω συντόμως τα εν λόγω δείγματα, καθώς είμαι εξαιρετικά περίεργος να ψηλαφίσω τις οργανοληπτικές διαφορές ανάμεσα στις διαφορετικές ηλιακές κι άλλες εκθέσεις του ιδίου αμπελώνα. Η δοκιμή και τα συμπεράσματα από αυτήν θα είναι τα πρώτα τα οποία θα έχω στη διάθεσή μου εδώ και πάρα πολλά χρόνια, γι’ αυτό και φρονώ ότι θα ανοιχθούν μπροστά μας καινούργοι, αφανέρωτοι και περιπετειώδεις οινικοί δρόμοι.
Θα επανέλθω λίαν συντόμως… |
|