Αρχική Σελίδα  |  Επικοινωνία  |  Αναζήτηση:
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024
Cyprus Wine Pages

Μοντέρνο είναι…



Προ ημερών περνούσα από τη Σταυρού στη Λευκωσία. Ολόκληρη εμπορική οδός έχει γίνει, με αμέτρητα καφέ και μαγαζιά κάθε λογής. Κάπου εκεί, σ’ όλα αυτά τα μαγαζιά μέσα, μια νέα άφιξη. Το Μελίρρυτον, ένα σύγχρονο ζαχαροπλαστείο-καφέ, με ωραία, όπως περνώντας πρόσεξα, διακόσμηση και προσκλητική ατμόσφαιρα. Μόνο που το είδα περαστικός με το αμάξι, ήθελα να κατέβω να συναντήσω τους ανθρώπους που το εμπνεύστηκαν για να τους συγχαρώ, για έναν κυρίως λόγο, γιατί επέλεξαν ένα όνομα ελληνικό για το μαγαζί τους, ένα όνομα τόσο ωραίο, τόσο ηδύ και ταιριαστό με τις δραστηριότητες του χώρου. Έτσι και έκανα. Κατέβηκα ένα δειλινό, μπήκα στο Μελίρρυτον, έκανα μια γύρα κι έπιασα κουβέντα με τα δύο ευγενέστατα παιδιά που το ίδρυσαν. Τελικώς, ο ένας υιός γνωστού μου από τα παλιά, μικρός τόπος η Κύπρος. Να μην τα πολυλογώ, αφού μίλησα με τα παιδιά και τους σύστησα και πεντέξι καλά και τίμια κρασιά για τη λίστα τους και κάνα-δυο τυριά για συντροφιά, πήρα έναν δίσκο με σιροπιαστά, που είναι και η ειδικότης του μαγαζιού, και κίνησα για το σπίτι. Γυρνώντας προς την οικία μου, σκέφθηκα κάποια στιγμή πού έχουμε καταντήσει σε αυτόν τον πολύπαθο τόπο. Να κατεβαίνει κανείς για να συγχαρεί λέει κάποιον που τόλμησε να δώσει ελληνικό όνομα στην επιχείρησή του!

 

Τις προάλλες, οι ίδιες σκέψεις με βασάνισαν όταν έλαβα στο ηλεκτρονικό μου ταχυδρομείο για πολλοστή φορά το Newsletter του οινοποιείου Ζαμπάρτας. Μια μάλλον εκτενής αναφορά, που το οινοποιείο κάνει σε τακτική βάση για να ενημερώσει το οινόφιλο κοινό για τα νέα του. Να ενημερώσει για το πώς πήγε ο νέος τρύγος, για το πώς εξελίσσονται οι νέες εσοδείες, για το ποιοι έγραψαν και τι για τα προϊόντα της μονάδος και άλλα σχετικά με τις δραστηριότητες της οινοποιίας νέα. Όλο αυτό το ενημερωτικό υλικό φθάνει στον παραλήπτη υπό το όνομα Newsletter, γραμμένο αποκλειστικά στην αγγλική γλώσσα. Τα νέα και οι ενέργειες μίας οινοποιητικής εκμετάλλευσης που δρα στον Άγιο Αμβρόσιο Λεμεσού, σε μια κατεξοχήν αγροτική περιοχή της χώρας, ανακοινώνονται στους ενδιαφερόμενους στα αγγλικά. Ίσως να μην υπήρχε πρόβλημα εάν το ενημερωτικό δελτίο του οινοποιείου ήταν δίγλωσσο, υπό την προϋπόθεση ότι θα προβαλλόταν πρώτη η μητρική μας γλώσσα, ως η κύρια γλώσσα επικοινωνίας, και θα ακολουθούσε και το αγγλικό κείμενο, ενδεχομένως όχι τόσο εκτενές και λεπτομερειακό, για ενημέρωση των αγγλόφωνων πελατών του οινοποιείου, οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν είναι περισσότεροι από τους ελληνόφωνους. Η πίστη όμως στην αγγλική γλώσσα δεν περιορίζεται στο λεγόμενο Newsletter, αλλά επεκτείνεται και στην ονοματολογία των παραγόμενων κρασιών, όπου βλέπω το Ξυνιστέρι (το οποίο δεν έχω δοκιμάσει για να προβώ σε γευσιγνωστικά σχόλια) που παράγεται από συγκεκριμένο αμπελοτόπι της μονάδος να χαρακτηρίζεται ως single-vineyard.

 

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται, βεβαίως, τα πλείστα οινοποιεία της χώρας. Αναφέρω ένα πρόσφατο παράδειγμα καταξιωμένου οινοποιού της νήσου, συγκεκριμένα του Σοφοκλή Βλασίδη, ο οποίος επέλεξε ως νέο λογότυπο για τη μονάδα του το Vlassides Winery, γιατί, όπως ο ίδιος μου εξήγησε, δεν έβρισκε κάτι στα ελληνικά!

 

Το ερώτημα που αβίαστα προκύπτει είναι ένα: τι είναι εκείνο που ωθεί τους οινοποιούς μας στην υιοθέτηση της αγγλικής γλώσσας, όταν έρχεται η στιγμή να επικοινωνήσουν με το κοινό τους ή όταν πρόκειται να επιλέξουν κάποιο όνομα για το κρασί τους; Κατά τη γνώμη μου, δύο είναι οι λόγοι που ωθούν σε αυτή την επιλογή. Ο πρώτος είναι η δραματική διαπίστωση ότι δεν κατέχουν και δεν εκτιμούν την ελληνική στον βαθμό που θα τους επέτρεπε να τη θεωρούν δεδομένη σε έναν τόπο όπου μαρτυρείται ελληνική παρουσία και ελληνική ταυτότης χιλιάδων ετών. Ο δεύτερος είναι δραματικότερος. Και δεν είναι άλλος από το θλιβερό γεγονός ότι η ελληνική θεωρείται ντεμοντέ! Δεν είναι της μοδός τα ελληνικά, πώς να το κάνουμε! Βαθιά μέσα μας έχει, δυστυχώς, ριζωθεί κραταιά η πεποίθηση ότι ένα όνομα για να είναι in θα πρέπει να είναι γραμμένο σε μια κοινώς αναγνωρίσιμη γλώσσα, σε ένα ιδίωμα γλωσσικό που να έχει διεθνή απήχηση. Κι αυτό δεν μπορεί να είναι ελληνικό. Όσο κι αν κάποιοι δεν τολμούν να το παραδεχθούν, είναι γεγονός πως θεωρούμε την αγγλική ονοματολογία πιο σύγχρονη, πιο μοντέρνα, πιο κοντά στις επιταγές του σημερινού μάρκετινγκ. Δεν τολμούν οι περισσότεροι να πατήσουν πάνω στην ελληνική, δεν διανοούνται καν πως αυτή η γλώσσα είναι το τελευταίο έρεισμα που μας έχει απομείνει, η έσχατη απόδειξη ιδιοπροσωπίας, το τελευταίο απομεινάρι της όποιας πρότασης κομίζουμε, όχι ως περιθωριακοί επαρχιώτες που επιμένουν στη γλώσσα τους αλλά ως κομιστές μιας οινικής πρότασης που πατάει γερά στα πόδια της, όχι μόνο αμπελουργικά και οινολογικά αλλά και πολιτισμικά. Απορώ εάν τα όσα γράφω θα αντιμετωπιστούν ως τα φληναφήματα ενός οινογράφου ή ως αφορμή για βαθύτερο στοχασμό ως προς την ευστοχία των έως τώρα επιλογών μας.

 

Αν το εξετάσουμε όμως λίγο, με νηφαλιότητα και με καλή διάθεση, θα συνειδητοποιήσουμε ότι ακόμη και ο αγγλόφωνος ή ο γαλλόφωνος ή ο οποιοσδήποτε άλλος θα μας εκτιμήσουν, αν είναι σοβαροί, πολύ περισσότερο εάν αντιληφθούν ότι γράφουμε ελληνικά στις ετικέτες μας όχι επειδή τους αγνοούμε αλλά γιατί επιμένουμε στη γλώσσα μας, σεβόμενοι τη σημασία που αυτή έχει για εμάς. Όπως ακριβώς η αποκλειστική χρήση της γαλλικής στα κρασιά της Γαλλίας και της πολύ πιο δύσπεπτης γερμανικής στα κρασιά της Γερμανίας ουδέποτε απετέλεσε πρόβλημα στη διάθεσή τους, έτσι και η δική μας γλώσσα όχι μόνο δεν μπορεί να λειτουργήσει ως τροχοπέδη αλλά ως ατμομηχανή για ευρύτερη εμπορική αποδοχή.


01/01/2017

Άρθρα: Διάφορα

»

Τελικά, τι γλώσσα μιλάμε;

17/03/2024

»

Ξέρουμε τι τρώμε;

22/12/2023

»

Το σύνορο ανάμεσα στην ποιότητα και το κέρδος

18/11/2023

»

Κρασί και Τέχνη στην ΑΣΚΤ

23/10/2023

»

Κλιματική αλλαγή και κρασί

05/10/2023

»

Σταματήστε να αγοράζετε!

24/09/2023

»

Πόσο δικαιολογημένες είναι οι αυξήσεις;

14/09/2023

»

Εντυπώσεις ενός ονειροπαρμένου

01/09/2023

»

Οι ζωόφιλοι, οι Τοσκανέζοι και μια θάλασσα αποκαΐδια

24/08/2023

»

Ίλιγγος

14/07/2023

»

Η αλήθεια στο κρασί

01/07/2023

»

Χρεώστε μας, χρεώστε μας, πολλά σκαμπίλια δώστε μας!

24/05/2023

»

Ανθρακικό, καταιγίδα στον ουρανίσκο

06/05/2023

»

Ο μύθος του ιδιώτη 2

16/04/2023

»

Ο μύθος του ιδιώτη

10/04/2023

»

Ούτε φρόνιμα ούτε φρόνημα

25/03/2023

»

Χαμηλός φωτισμός

25/02/2023

»

Το μεγάλο δούλεμα

05/02/2023

»

Η πιο τυχερή γενιά καταναλωτών

25/01/2023

»

Όταν η τιμολόγηση γίνεται ύβρις

29/12/2022

Οίνου Συμβουλευτική Πάνω  |  Πίσω  |  Εκτύπωση  |  Εξειδικευμένη Αναζήτηση  |  Επικοινωνία  |  Αρχική Σελίδα