πίσω | τύπωσε

Βλασίδης νέας γενιάς



Το οινοποιείο Βλασίδη

Είναι Σαββάτο απόγευμα, κοντά στο σούρουπο, το φεγγάρι ολόγιομο, όταν μετά από μια διαδρομή μιάμιση ώρας, με αφετηρία τη Λευκωσία, φθάσαμε στο Κοιλάνι. Σε μια καμπή του δρόμου, στα δεξιά, μία γραμμένη στα αγγλικά πινακίδα μας πληροφορούσε ότι φθάναμε στο κονάκι του Σοφοκλή Βλασίδη. Ακολουθώντας έναν μαιανδρικό δρομάκο, στρωμένο με πέτρα της περιοχής, αντικρίσαμε απέναντί μας ένα μοντέρνο κτίσμα, απολύτως εναρμονισμένο με το γύρω φυσικό περιβάλλον. Ήταν το καινούργιο οινοποιείο του ζεύγους Βλασίδη, του Σοφοκλή και της Άντριας. Χωμένο κατά τα δύο περίπου τρίτα στη γης, ένα μάλλον ορθογώνιο κτήριο, με ανεπίχριστο μπετόν, γυαλί και ξύλο, επάνω στο οποίο προβαλλόταν περήφανα το διακριτικό «Vlassides Winery». Ήταν μέσα του μήνα, ώρα έξι και τριάντα, κι η θερμοκρασία στους 17 περίπου βαθμούς Κελσίου. Το κρύο για την εποχή διαπεραστικό, οι σόμπες δεν ήθελαν να μας κάνουν τη χάρη και να πάρουν μπρος, είπε να μας θερμάνει ο οικοδεσπότης με καλό κρασί, με πλούσια εδέσματα, με τον γλυκό του λόγο…

 

Είχαμε μαζευτεί 60-70 άτομα στην αυλή του Βλασίδη, για να γνωρίσουμε από κοντά, σε πρώτη προβολή, τη νέα εταιρική ταυτότητα της αγαπητής πλέον οινοποιίας. Πλάι στον οινοποιό η ομάδα των σχεδιαστών, που εμπνεύστηκαν και δημιούργησαν το νέο λογότυπο του οινοποιείου, τις ολότελα διαφορετικές ετικέτες και τα καινούργια ονόματα των κρασιών. Καλεσμένοι του οινοποιού από κάθε τομέα του αμπελοοινικού χώρου: οινοποιοί, οινέμποροι, δημοσιογράφοι, οινόφιλοι κ.ά. Όλοι φορείς ενός ιού που δεν σκοτώνει, αλλά εξάπτει, ψυχαγωγεί, μορφώνει, αγκαλιάζει την ίδια τη Δημιουργία, όλοι πιασμένοι στα δίκτυα του οίνου. Η αναμονή μικρή και ευχάριστη, όπως και το φιλμάκι που προβλήθηκε για να παρουσιαστεί η νέα εταιρική ταυτότητα του οινοποιείου, αλλά και οι νεοσύστατες ετικέτες. Ο Ερυθρός, ο Λευκός και ο Ροζέ Βλασίδη άλλαξαν τελείως, όχι μόνο όψη ως προς την ετικέτα, αλλά μετονομάστηκαν σε Γρίφο 1, Γρίφο 2 και Γρίφο 3, από τους τρεις λέει μαθηματικούς γρίφους της αρχαιότητας (βλέπε τετραγωνισμός του κύκλου κτλ.). Τα Cabernet Sauvignon, Shiraz και Sauvignon Blanc κράτησαν το όνομά τους, ενώ απέκτησαν κι ένα αδελφάκι, το Merlot, που θα κυκλοφορεί πλέον ως μονοποικιλιακό. Η Ιδιωτική Συλλογή Βλασίδη, το κορυφαίο κόκκινο της οινοποιίας, που έγινε γνωστό με το υπέροχο και τόσο εύστοχο αυτό ελληνικό όνομα, έγινε πια Opus Artis. Οι ετικέτες άλλαξαν τελείως, έγιναν αυτό που λέμε αγνώριστες, καθώς πήραν μια καθαρά γεωμετρική μορφή, εμπνευσμένη από τα γεωμετρικά παράθυρα του νέου οινοποιείου, έτσι όπως φαίνονται φωτογραφημένα από την ευαίσθητη ματιά του Νίκου Λουκά. Είδα το νέο πρόσωπο των ετικετών Βλασίδη μόνο ψηφιακά, αλλά και εκτυπωμένο στο πολύ όμορφο και περιεκτικό διαφημιστικό της μονάδος. Δεν υπήρχαν τη βραδιά των εγκαινίων της νέας εταιρικής ταυτότητας μπουκάλια με τις πραγματικές ετικέτες, για να μπορέσω να σχηματίσω μία καθαρή και ολοκληρωμένη άποψη για το νέο πρόσωπο του Βλασίδη, γι’ αυτό διατηρώ κάποιες επιφυλάξεις, αν και είμαι πιστεύω, απ’ ό,τι έχω έως τώρα δει, εις θέσιν να προβώ σε κάποια σχόλια.

 

Τιμώ τον Σοφοκλή Βλασίδη και την έως τώρα σταδιοδρομία του στον αμπελοοινικό χώρο της νήσου. Τον θεωρώ αγωνιστή, επίμονο και επιτυχημένο και έναν από τους πρωτεργάτες της αναγέννησης του κυπριακού κρασιού. Κατ’ ακρίβειαν, πιστεύω ότι το επώνυμο «Βλασίδης» είναι αυτή τη στιγμή το πιο δυνατό της κυπριακής οινοποιητικής σκηνής. Είναι ένα καλά εδραιωμένο όνομα στον χώρο, που έχει διαγράψει μία αξιέπαινη πορεία και που έχει αποκτήσει πιστούς φίλους. Τα πλείστα κρασιά Βλασίδη εξαντλούνται πριν την εκπνοή της χρονιάς, προτού καν εμφιαλωθούν εκείνα της επόμενης εσοδείας, καθώς έχουν περιληφθεί στις λίστες των κορυφαίων ξενοδοχείων, εστιατορίων και υπεραγορών της χώρας. Και θέλω με αγάπη και εκτίμηση, παρακινούμενος από γνήσιο και μόνο ενδιαφέρον, να ρωτήσω τον φίλο Σοφοκλή γιατί παραμερίζει το πέραν πάσης αμφιβολίας εδραιωμένο επώνυμό του για να καταπιαστεί με Γρίφους; Ποια είναι η σχέση των μαθηματικών γρίφων της αρχαιότητας με το Κοιλάνι και τα εκεί παραγόμενα κρασιά; Κατ’ εμέ, καμία. Γιατί λοιπόν να πάμε από το Ερυθρός Βλασίδη στο Γρίφος 1; Γιατί, προφανώς, το επιβάλλει το σύγχρονο μάρκετινγκ, που θέλει πλέον τα κρασιά να φέρουν ονόματα άσχετα με την προέλευσή τους, ονόματα όπως λέμε «πιασάρικα», μοντέρνα, εύηχα, εύληπτα, έξυπνα κτλ. Δεν συμφωνώ! Και δεν αναφέρομαι μόνο στον Βλασίδη. Κι άλλα οινοποιεία της χώρας εστερνίζονται αυτή τη λογική, υιοθετώντας ονόματα και όρους αυτού που καλούμε «μάρκετινγκ».

 

Δεν επιθυμώ να πλήξω τις επιλογές του φίλου οινοποιού, αλλά δεν μπορώ κιόλας να μην εκφράσω την άποψή μου, για χάριν απλώς και μόνο του μάρκετινγκ. Ο Σοφοκλής Βλασίδης και η σύζυγός του Άντρια μας κάλεσαν στο υπέροχο πραγματικά οινοποιείο τους, μας περιποιήθηκαν πλουσιοπάροχα και επαγγελματικά, μας χάρισαν το χαμόγελό τους και μας κέρασαν τα κρασιά τους, στην καλύτερη εκδήλωση τοπικού οινοποιείου που έτυχε να βρεθώ ποτέ. Μας πρωτοπαρουσίασαν ένα Γιαννούδι από κλήματα ενός(!) μόνο έτους, το οποίο με ταρακούνησε κι ένα γλυκό Sauvignon Blanc από σταφύλια όψιμου τρύγου, που ήταν πραγματικά υπέροχο, όλα σε εξαιρετικά κολονάτα ποτήρια, συνοδευμένα από εκλεκτά εδέσματα από το εστιατόριο Αλιάδα. Σε μια εκδήλωση με εξαίρετα οπτικοακουστικά μέσα, με άνετα, ψηλά τραπέζια και αναπαυτικά καθίσματα, με ωραίο φωτισμό, με ευγένεια και όλα τα καλά. Έφυγα με την αίσθηση ότι όλοι οι παρευρισκόμενοι πέρασαν ένα ευχάριστο Σαββατόβραδο, γιατί κάποιος με επαγγελματική προσέγγιση βρέθηκε πίσω από όλο αυτό. Ένιωσα όμως προβληματισμένος ως προς το γιατί ένας τόσο επιτυχημένος οινοποιός να μην επιλέγει, από τη μια, το ήδη εδραιωμένο επώνυμό του και, από την άλλη, να μην τολμάει να το γράψει και να το κάνει λογότυπο στα ελληνικά. Και οφείλω να το καταθέσω, μαζί με τα συγχαρητήρια και τις ευχές μου για ακόμη καλύτερη πορεία.

© Copyright - Cyprus Wine Pages, Γιάννος Κωνσταντίνου
Σχεδιασμός & Ανάπτυξη: Crucial Services Ltd

πίσω | τύπωσε