Αρχική Σελίδα  |  Επικοινωνία  |  Αναζήτηση:
Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024
Cyprus Wine Pages

Δραμοινογνωσία 2016



Το Κτήμα Τέχνη Οίνου στο Μικροχώρι Δράμας

Θα αναρωτιέστε ίσως σε τι να αναφέρεται ο τίτλος του σημερινού σημειώματός μας. Το δεύτερο συνθετικό (οίνος) και το τρίτο (γνώση) του τίτλου αναφέρονται ασφαλώς στην τέχνη της γευστικής δοκιμής και συγκεκριμένα στην τέχνη της δοκιμής και εκτίμησης των οίνων. Το πρώτο συνθετικό είναι εκείνο που δυσκολεύει ίσως τα πράγματα, αν δεν ξέρουμε, βεβαίως, ότι μιλάμε για τη Δράμα, την όμορφη πόλη του ελλαδικού βορρά, στην ανατολική Μακεδονία. Μια μικρή για τα ευρωπαϊκά δεδομένα πόλη, στην οποία κατοικούν γύρω στις 45 χιλιάδες άνθρωποι, Δραμινοί στη μεγάλη τους πλειοψηφία. Η Δράμα δεν έχει τουρισμό, ίσως γιατί δεν έχει την τύχη να βρίσκεται πλάι στη θάλασσα, όπως, για παράδειγμα, η κοντινή Καβάλα, με το αμφιθεατρικό κτίσιμο και το πέλαο απλωμένο στην ποδιά της.

 

Η Δράμα, ποιος να το φανταζόταν, πήρε την ονομασία της από το Υδράμα ή Δύραμα, λόγω των πολλών νερών που αναβλύζουν στην περιοχή. Πηγές παντού, με τα νερά να αναπηδούν από τη γη και να δημιουργούν μικρούς χείμαρρους και χαριτωμένες λιμνούλες. Σαν αυτές που βρίσκονται στο πάρκο της Αγίας Βαρβάρας, απέναντι από το ξενοδοχείο κόσμημα της πόλης, το Hydrama Grand Hotel, ένα παγκοσμίου κλάσης πεντάστερο που άνοιξε τις θύρες του για το κοινό μόλις προ διμηνίας. Το Hydrama Grand Hotel ήταν μια από τις πολλές παλιές καπναποθήκες της Δράμας, στην οποία παλαιότερα ανθούσε η καπνοκαλλιέργεια. Την είδε, όταν ανέβηκε για έναν γάμο, κάποιος Κρητικός, μεγαλοκατασκευαστής, την ερωτεύθηκε και την αγόρασε. Εννέα χρόνια μετά και έπειτα από κόπους, μόχθους και απέραντα βάσανα να κρατηθεί ο ξύλινος σκελετός του διατηρητέου και αφού ξοδεύτηκαν κοντά στα 18 εκατομμύρια ευρώ, το απόλυτο ξενοδοχείο έλαβε σάρκα και οστά. Εκεί είχαν την ευγένεια να με φιλοξενήσουν οι οινοποιοί της Δράμας, για να επισκεφθώ τα επτά οινοποιεία της περιοχής, εξ αφορμής της Δραμοινογνωσίας, μιας πολύπτυχης εκδήλωσης που διοργανώθηκε για τρίτη συνεχή χρονιά. Εφέτος μάλιστα η Δραμοινογνωσία, καθώς λένε όσοι παρευρέθηκαν στις δύο προηγούμενες εκδηλώσεις, ήταν η πλέον αναβαθμισμένη. Τον Σύνδεσμο Οινοποιών Δράμας στηρίζουν ο Δήμος Δράμας και ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, σε μια προσπάθεια να γνωρίσει το οινόφιλο κοινό στην Ελλάδα και το εξωτερικό τα δραμινά κρασιά.

 

Επτά συνολικά οινοποιητικές μονάδες δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή, κυρίως στην Αδριανή και το Μικροχώρι. Τα αδέρφια Λαζαρίδη είναι γνωστά στους Κύπριους οινόφιλους εδώ και αρκετά χρόνια, καθώς εισάγονται στο νησί από τον καιρό των πρώτων βημάτων τους. Ο Κώστας Λαζαρίδης, πασίγνωστος για τις σειρές κρασιών «Αμέθυστος» και «Πύργος Ιουλίας» και ο αδελφός του Νίκος, του Château Nico Lazaridi, που οινοποιεί το θρυλικό για πολλούς «Μαγικό Βουνό». Το Κτήμα Οινογένεσις του Μπάκη Τσάλκου, από τους πρωτεργάτες και στυλοβάτες της δραμινής αμπελοκαλλιέργειας και οινοπαραγωγής, ο οποίος μετράει ήδη 38 συναπτούς τρύγους είναι ένας ακόμη παραγωγός του τόπου. Το Κτήμα Παυλίδη, επίσης, που παράγει τις αγαπητές σειρές κρασιών «Θέμα» και «Έμφασις», αλλά και το Κτήμα Τέχνη Οίνου στο Μικροχώρι Δράμας των δύο Γιάννηδων, ο ένας αρχιτέκτων, ο άλλος πολιτικός μηχανικός. Το Κτήμα του Ιορδάνη Μιχαηλίδη, στον Άγιο Αθανάσιο Δράμας, είναι το μόνο που διευθύνεται από έναν καθαρόαιμο αγρότη, που είχε την ασυγκράτητη τρέλα να φτιάξει, χωρίς ένα σεντ επιδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ένα μικρό οινοποιείο στο οποίο παράγονται κρασιά που κανείς δεν μπορεί να προσπεράσει αδιάφορα. Το Κτήμα Μανωλεσάκη, του Κρητικού της Δράμας, συμπληρώνει την επτάδα των οινοποιείων μιας περιοχής που έχει πια αφήσει το δικό της στίγμα στον αμπελοοινικό χάρτη της Ελλάδος.

 

Πού να χωρέσει η οινική Δράμα σε ένα κυριακάτικο σημείωμα; Πού να χωρέσουν επτά οινοποιητικές μονάδες, με σημαντική ήδη ιστορία και πορεία σε αυτές τις ολίγες γραμμές; Θα επανέλθουμε στους παραγωγούς της περιοχής και στα κρασιά ενός εκάστου στα επόμενα σημειώματα, για να μιλήσουμε με περισσότερη λεπτομέρεια για κάθε οινοποιείο ξεχωριστά, ακριβώς όπως επιτάσσει η όλη πορεία αυτών των ανθρώπων, που πίστεψαν στην περιοχή τους και της έδωσαν το δικαίωμα να βλέπει το μέλλον πιο ρόδινο. Και να σκεφθείτε ότι η Δράμα δεν ευτύχησε να έχει κραταιά αμπελοοινική ιστορία ή δυνατές γηγενείς ποικιλίες και άλλα χαρτιά που θα της άνοιγαν εύκολα τον δρόμο, τόσο για την οιναγορά της Ελλάδος όσο και για αυτήν του εξωτερικού.

 

Παρά ταύτα, κατάφερε να κάνει αρκετό «πάταγο» και «φασαρία» και να εδραιωθεί ως μία από τις σημαντικότερες αμπελουργικές ζώνες της χώρας. Ακόμη μεγαλύτερη φασαρία κατάφεραν να κάνουν με τα ταμπούρλα τους οι «Fasarioso», το συγκρότημα της περιοχής, βραδάκι Παρασκευής στην πλατεία της πόλης, όπου ένα πεντάμετρο μπουκάλι κρασιού στήθηκε ειδικά για την εφετινή Δραμοινογνωσία, την ετικέτα του οποίου φιλοτέχνησε ο ντόπιος ζωγράφος κ. Ζαμπίδης. Από την κάνουλα στη βάση της φιάλης έρρευσαν χίλια λίτρα δραμινού λευκού οίνου από τις ποικιλίες Ασύρτικο και Sauvignon Blanc (κλασικό χαρμάνι της περιοχής), τα οποία πρόσφεραν τα οινοποιεία της πόλης. Fasarioso, δραμινό χαρμάνι και κέφι. Αθάνατη Ελλάς!


12/06/2016

Άρθρα: Διάφορα

»

Και πώς θα λέμε τα Single Vineyard;

18/04/2024

»

Όταν η Νεμέα κτύπησε σε μαύρο κώνο

06/04/2024

»

Τελικά, τι γλώσσα μιλάμε;

17/03/2024

»

Ξέρουμε τι τρώμε;

22/12/2023

»

Το σύνορο ανάμεσα στην ποιότητα και το κέρδος

18/11/2023

»

Κρασί και Τέχνη στην ΑΣΚΤ

23/10/2023

»

Κλιματική αλλαγή και κρασί

05/10/2023

»

Σταματήστε να αγοράζετε!

24/09/2023

»

Πόσο δικαιολογημένες είναι οι αυξήσεις;

14/09/2023

»

Εντυπώσεις ενός ονειροπαρμένου

01/09/2023

»

Οι ζωόφιλοι, οι Τοσκανέζοι και μια θάλασσα αποκαΐδια

24/08/2023

»

Ίλιγγος

14/07/2023

»

Η αλήθεια στο κρασί

01/07/2023

»

Χρεώστε μας, χρεώστε μας, πολλά σκαμπίλια δώστε μας!

24/05/2023

»

Ανθρακικό, καταιγίδα στον ουρανίσκο

06/05/2023

»

Ο μύθος του ιδιώτη 2

16/04/2023

»

Ο μύθος του ιδιώτη

10/04/2023

»

Ούτε φρόνιμα ούτε φρόνημα

25/03/2023

»

Χαμηλός φωτισμός

25/02/2023

»

Το μεγάλο δούλεμα

05/02/2023

Οίνου Συμβουλευτική Πάνω  |  Πίσω  |  Εκτύπωση  |  Εξειδικευμένη Αναζήτηση  |  Επικοινωνία  |  Αρχική Σελίδα