Αρχική Σελίδα  |  Επικοινωνία  |  Αναζήτηση:
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024
Cyprus Wine Pages

Γιατί Βαμβακάδα;



Η ποικιλία Μαραθεύτικο, με εμφανέστατα τα σημάδια της ανθόρροιας.

Schiras, Sirac, Syra, Syrac, Sirah, Hignin Noir, Candive, Entournerein, Antourenein Noir, Serène, Serenne, Sereine, Serine, Marsanne Noir. Μερικά μόνο από τα συνώνυμα της ποικιλίας που είναι γνωστή στη Γαλλία ως Syrah! Μερικά μόνο από τα συνώνυμα με τα οποία είναι γνωστή η ποικιλία στη Γαλλία. Άστε όλα τα υπόλοιπα συνώνυμα, που χρησιμοποιούνται εκτός Γαλλίας, με διασημότερο όλων το αυστραλιανό Shiraz. Δεκατέσσερα συνολικά γαλλικά συνώνυμα του Syrah έχω παραθέσει. Έχετε εσείς ακούσει ή αντικρίσει στις ετικέτες των γαλλικών κρασιών κάποιο από αυτά; Προσωπικά, στα τόσα χρόνια που δοκιμάζω γαλλικά κρασιά, δεν έτυχε να συναπαντηθώ με τα εν λόγω συνώνυμα. Η τυχαία συνάντησή μου με αυτά προέκυψε ως αποτέλεσμα της στενής σχέσης που είχα κάποτε με την οινική βιβλιογραφία. Είναι μία εγκυκλοπαιδικού, και μάλλον αχρείαστου χαρακτήρα, γνώση, η οποία περισσότερο περιπλέκει παρά απλοποιεί τα πράγματα. Τι νόημα έχει να γνωρίζει κανείς τα συνώνυμα μιας από τις σημαντικότερες ποικιλίες οιναμπέλου του πλανήτη, όταν αυτή έχει πλέον καθιερωθεί, τόσο στη Γαλλία όσο και διεθνώς, με το όνομα Syrah; Αυτός, άλλωστε, είναι και ο λόγος που και οι ίδιοι οι Γάλλοι δεν χρησιμοποίησαν ποτέ αυτά τα συνώνυμα στις ετικέτες των κρασιών που παράγουν από την ποικιλία. Παρά το τεράστιο και διεθνώς κραταιό οινικό τους μέγεθος, το οποίο θα τους επέτρεπε ενδεχομένως να καθιερώσουν στη συνείδηση του οινόφιλου μερικά από τα συνώνυμα του Syrah, έμειναν προσκολλημένοι στο όνομα το οποίο όλοι σήμερα γνωρίζουμε και όλοι σήμερα σεβόμαστε.

 

Δεν είναι μόνον το Syrah που έχει έναν σωρό συνώνυμα. Είναι και όλες οι υπόλοιπες ποικιλίες, δεν συντρέχει όμως λόγος παράθεσης άλλων συνωνύμων, θα ήταν κουραστικό για τον αναγνώστη. Να αναφέρω απλώς ότι στη σχετική με το θέμα βιβλιογραφία έχω εντοπίσει 23 συνώνυμα για τη γαλλική ποικιλία Pinot Noir, 7 για το Cabernet Sauvignon, 6 για το Merlot, πάνω από 40(!) για την ποικιλία Riesling, πάνω από 25 για το Chardonnay, γύρω στα 12 για την ποικιλία Semillon και τα λοιπά. Όλα αυτά τα συνώνυμα αποτελούν βιβλιογραφικές περισσότερο αναφορές, εγκυκλοπαιδικού, όπως ήδη είπα, χαρακτήρα πληροφόρηση, που καμία σχέση με τη χρήση και την καθημερινότητα δεν έχει, καθώς (με εξαίρεση το Syrah που έχει καθιερωθεί και ως Shiraz στον Νέο Κόσμο) δεν απαντώνται πουθενά, σχεδόν σε καμία ετικέτα κρασιού.

 

Στην Κύπρο, όμως, τη μικρή ετούτη νήσο με το λιλιπούτειο οινικό ανάστημα, κάποιοι «ανήσυχοι» οινοποιοί διατηρούν άλλες απόψεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Μαραθεύτικο, η γηγενής του νησιού ερυθρή ποικιλία, με τα πολλά αμπελουργικά προβλήματα, κυριότερο των οποίων η ανθόρροια, για την οποία μιλήσαμε σε παλιότερα σημειώματά μας. Το Μαραθεύτικο λοιπόν δεν το καλούν όλοι ως τέτοιο, αλλά και ως Βαμβακάδα, όπως κάνει ο πολύ αγαπητός φίλος Κώστας Τσιάκκας στο Πελένδρι, για να γίνω πιο συγκεκριμένος. Ερωτώντας τον οινοποιό για το ποιος είναι ο λόγος που έχει αποφασίσει να εμπορευθεί το κρασί της ποικιλίας Μαραθεύτικο με το όνομα Βαμβακάδα, έλαβα την απάντηση ότι στο Πελένδρι έτσι το λένε το σταφύλι. Προς επαλήθευση αυτής της άποψης έχω να προσθέσω ότι όντως στην Πιτσιλιά το Μαραθεύτικο καλείται με διάφορα ονόματα, όπως Παμπατζιές, Παμπακάς, Παμπακωτό και άλλα «ωραία» και «εύηχα». Και τι θα γίνει; Στο Πελένδρι θα εμφιαλώνουμε με το όνομα Βαμβακάδα, στην Κυπερούντα με το συνώνυμο Παμπατζιές, στα Λαγουδερά με το εναλλακτικό Παμπακωτό και τα λοιπά;

 

Και εάν ναι, ποιον σκοπό θα εξυπηρετήσει κάτι τέτοιο; Σε τι θα βοηθήσει η χρήση τόσων ονομάτων για μία ποικιλία που είναι ζήτημα εάν καλύπτει το 2-3 τοις εκατόν του κυπριακού αμπελώνα; Πόσα οινοποιεία φτιάχνουν Μαραθεύτικο και από πόσα μπουκάλια εμφιαλώνει το καθένα; Και, για να είμαστε και ειλικρινείς, πόσα από αυτά τα μπουκάλια που παρουσιάζονται ως Μαραθεύτικα οινοποιούνται αποκλειστικά από σταφύλια της ποικιλίας και δεν διατηρούν στη σύνθεσή τους και λίγο Syrah ή λίγο Cabernet κτλ.; Αλλά, ας τα αφήσουμε αυτά, εδώ, ολόκληρη Γαλλία κάνει χρήση ενός και μόνο ονόματος για κάθε γηγενές κρασοστάφυλο, εμείς, πέντε πλάσματα όλα κι όλα, θα επιβάλουμε τόσα εναλλακτικά ονόματα; Στο Πελένδρι το Μαραθεύτικο το λένε Βαμβακάδα. Ωραία! Παρακάτω; Στη Νεμέα το Αγιωργίτικο είναι γνωστό και ως Μαύρο Νεμέας. Είδατε κάποια φιάλη να κάνει χρήση αυτού του συνωνύμου; Κάποιοι το λένε και Μαυρούδι Νεμέας. Το απαντήσατε κάπου, σε κάποια φιάλη; Ακόμα και οι αδελφοί Ελλαδίτες, πρωταθλητές στο άθλημα του εγωισμού και της εθνικής διχόνοιας, έχουν συμφωνήσει πως το μαύρο αυτό σταφύλι της Νεμέας θα το αποκαλούν ΟΛΟΙ Αγιωργίτικο. Όχι επειδή αίφνης ένιωσαν αισθήματα ομόνοιας να κυκλοφορούν στο αίμα τους, αλλά επειδή συναισθάνονται ότι αυτό επιβάλλει το συμφέρον τους.

 

Τα όσα σήμερα γράφω δεν αποτελούν μομφή απέναντι στον Τσιάκκα ή οποιονδήποτε άλλο οινοποιό της χώρας έχει αποφασίσει, για τους δικούς του λόγους, να κάνει χρήση του οποιουδήποτε τοπικού ονόματος. Είναι αυτό αναφαίρετο δικαίωμα κάθε οινοποιού. Σκοπός μου είναι να αναδείξω και πάλι το υπ’ αριθμόν ένα, κατά την άποψή μου, θέμα, που ταλανίζει όχι μόνον τον αμπελοοινικό χώρο αλλά και ολόκληρη τη χώρα, που δεν είναι, ασφαλώς, άλλο από την έλλειψη της κουλτούρας του συλλογικού. Γι’ αυτό και θα συνεχίσουμε να λέμε τα ελάχιστα κρασιά της ποικιλίας άλλοι Μαραθεύτικο και άλλοι Βαμβακάδα.


11/01/2015

Άρθρα: Ποικιλίες

»

Μαντινείες: πόσες καλές υπάρχουν;

15/05/2023

»

Τι να προτείνουμε στο εξωτερικό;

09/06/2022

»

Από Ανατολή ώς Δύση

15/11/2020

»

Ξυνιστέρι στον ορίζοντα

03/11/2020

»

Περί τιμής και σπανιότητας

15/06/2020

»

Βαθυστόχαστο, αλλά εκτός μόδας

27/05/2019

»

Τα σημαντικά άσημα

02/09/2018

»

Ας μείνει Μαύρο!

06/05/2018

»

Οι καλές, οι κακές και οι άχρηστες

29/04/2018

»

Υπάρχουν κακές ποικιλίες;

22/04/2018

»

Νεγκόσκα για όσκαρ

18/03/2018

»

Στον αστερισμό του Ξινόμαυρου

21/01/2018

»

Από την πόλη έρχομαι και στην κορφή…Μωροκανέλα!

22/10/2017

»

Μωρό κανέλα, πού ήσουνα;

15/10/2017

»

Δεν έχουμε ακόμη καταλήξει

23/07/2017

»

Τελικά το Ξυνιστέρι μπορεί!

11/06/2017

»

Αγιωργίτικο σε στάση

28/05/2017

»

Ένα Ξυνιστέρι δεν φέρνει την άνοιξη

26/03/2017

»

Το Μαύρο που λέγαμε…

19/03/2017

»

Είναι το Μαύρο πολυδύναμο;

09/10/2016

Οίνου Συμβουλευτική Πάνω  |  Πίσω  |  Εκτύπωση  |  Εξειδικευμένη Αναζήτηση  |  Επικοινωνία  |  Αρχική Σελίδα