Αρχική Σελίδα  |  Επικοινωνία  |  Αναζήτηση:
Παρασκευή, 20 Ιουλίου 2018
Cyprus Wine Pages

Λευκά για το κρύο…Τώρα που επιτέλους πιάσανε τα κρύα, τα οποία γίνανε και πρώτη είδηση σε κανάλια και δελτία, όλοι οι φίλοι του οίνου ζητάμε κόκκινο. Πάει καλύτερα το κόκκινο τούτες τις κρύες μέρες, πώς να το κάνουμε; Είναι και τα φαγητά τέτοια, πιο πλούσια, πιο βαριά, με περισσότερες συνήθως θερμίδες, που τις χρειαζόμαστε για το κρύο. Δεν μπορεί κανείς όμως να τρώει όλη μέρα του Θεού κρέας κόκκινο ή βαρβάτες μακαρονάδες. Είναι και στιγμές που ζητάς ένα καλό ψαράκι, λίγα θαλασσινά, μία απλή σαλάτα, έστω κι αν έξω φυσομανάει και κάνει κρύο τσουχτερό. Εκείνες τις ώρες, το βλέπω και ’γω όταν έρχεται η ώρα του φαγητού, δεν πάει το κόκκινο. Πάει μόνο το λευκό, ίσως όχι οποιοδήποτε λευκό αλλά ένα που να μπορείς να το πιεις ως κόκκινο. Που σημαίνει ένα λευκό που να καταναλώνεται ευχάριστα, σε θερμοκρασία υψηλότερη σε σχέση με τα υπόλοιπα ομόχρωμα, ακριβώς γιατί είναι τόσο πλούσιο που του ταιριάζει γάντι η θερμοκρασία σερβιρίσματος του κόκκινου, δηλαδή οι 15-16 βαθμοί Κελσίου. Δεν μιλάμε λοιπόν ούτε για Ξυνιστέρια ούτε για Μοσχοφίλερα, αλλά για λιπαρά, πληθωρικά λευκά που έχουν ενδεχομένως ζυμώσει ή ωριμάσει σε δρύινα κρασοβάρελα, αποκτώντας πρόσθετες αρωματικές διαστάσεις, αλλά και δυνατότητες παλαίωσης. Και επειδή τα πολλά λόγια ήταν πάντοτε φτώχεια, παραθέτω πιο κάτω τις προτάσεις μου, που κάνουν και για τα γιορτινά τραπέζια των ημερών που έπονται, καθώς άνετα μπορούν να σερβιριστούν και με γαλοπούλα, αλλά και με όλα τα παραδοσιακά εδέσματα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς…

 

ΑΣΥΡΤΙΚΟ ΜΥΛΟΣ 2011, ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ

 

Ποικιλιακή σύνθεση: Ασύρτικο

Αλκοολικός τίτλος: 15%

Κατηγορία: Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης Σαντορίνη 

 

Αυτό το συναρπαστικό κρασί από παλιά κλήματα Ασύρτικου της Σαντορίνης το πίνεις περισσότερο σαν κόκκινο παρά σαν λευκό, τόσο πλούσιο και συμπυκνωμένο είναι. Για να το απολαύσει όμως κανείς θα πρέπει να το σερβίρει σε θερμοκρασία κόκκινου, γύρω στους 15-16 βαθμούς Κελσίου. Και θα πρέπει απαραιτήτως να το ανοίξει μια-δυο ώρες προηγουμένως, ακόμη καλύτερα αν το μεταγγίσει σε μια στενή καράφα με πώμα, για να αναπνεύσει και να εκδηλώσει τον απύθμενο αρωματικό και γευστικό του πλούτο. Και θα πρέπει, ακόμη, να του αφιερώσει ώρα πολλή, πάρα πολλή, προκειμένου να «συνομιλήσει» μαζί του και να καταστεί ικανός να το κατανοήσει. Ένα κρασί μνημειώδες, από έναν τόπο προικισμένο από τον Θεό και τη Φύση. Πιείτε το μέχρι το 2020. 

 

Βαθμός: 89/100

Τιμή: €23

Διανομή: La Maison du Vin

 

ΟΒΗΛΟΣ ΛΕΥΚΟΣ 2012, ΚΤΗΜΑ ΒΙΒΛΙΑ ΧΩΡΑ

 

Ποικιλιακή σύνθεση: Sémillon, Ασύρτικο

Αλκοολικός τίτλος: 14%

Κατηγορία: Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Παγγαίο

 

Ο λευκός Όβηλος είναι, μετά τις Σαντορίνες, το πιο αναγνωρισμένο ίσως λευκό κρασί της Ελλάδος, τουλάχιστον στις αγορές του εξωτερικού. Τα σχόλια που κατά καιρούς έχουν γραφτεί, αλλά και οι διακρίσεις που το κρασί έτυχε, είναι από τα πλέον εγκωμιαστικά. Πρόκειται για ένα λευκό που ισορροπεί θαυμάσια ανάμεσα στη φινέτσα, την πυκνότητα και τη δύναμη. Που ακροβατεί με επιτυχία ανάμεσα στο φρούτο, τη μαεστρική οινοποίηση και το δρύινο βαρέλι. Που βγάζει πληθώρα αρωμάτων (παπάγια, κουμκουάτ, μέλι, βερίκοκο…) και με μια γεύση πλούσια, λιπαρή, εξαιρετικά μακρά και κομματάκι «αλκοολική», λόγω του άφθονου οινοπνεύματος. Εντυπωσιακό τώρα, θα γίνει ακόμη καλύτερο σε τρία-τέσσερα χρόνια, αν και μπορεί να συνεχίσει την εξέλιξή του στη φιάλη για μία τουλάχιστον δεκαετία.

 

Βαθμός: 88/100

Τιμή: €17

                                   Διανομή: Το Διονύσιον

 

ΘΑΛΑΣΣΙΤΗΣ 2012, ΓΑΙΑ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ

Ποικιλιακή σύνθεση: Ασύρτικο 

Αλκοολικός τίτλος: 13%

Κατηγορία: Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης Σαντορίνη

 

Ένα συναρπαστικό λευκό από έναν μαγευτικό τόπο, τη Σαντορίνη. Το μεγαλείο του Θαλασσίτη, και όλων γενικά των Σαντορινών, είναι ότι πίνεται περισσότερο ως κόκκινο παρά ως λευκό. Κι αυτό γιατί είναι ένα από τα σπάνια λευκά, που όσο παραμένουν στο ποτήρι τόσο περισσότερο «συνομιλούν» μαζί σου, μέσα από μια αλληλουχία συνεχώς εξελισσόμενων αρωμάτων. Από την άλλη, ο Θαλασσίτης και όλες οι καλές Σαντορίνες απαιτούν σαφώς υψηλότερη θερμοκρασία για να εκφραστούν, σε σχέση με τα πλείστα ομόχρωμα. Μην τον πολυψύξετε λοιπόν και αφήστε τον να ξεδιπλώσει τα ασυνήθιστα μεταλλικά του αρώματα, που φέρνουν στο μυαλό το ηφαιστειογενές νησί από το οποίο προέρχεται. Είναι φρέσκος μεν για την ώρα, εξαιρετικός δε. Σε δυο-τρία χρονάκια θα γίνει ακόμη καλύτερος!

 

Βαθμός: 87/100

Τιμή: €12

Διανομή: Senaga Trading Ltd

 

 

DOMAINE RAIMBAULT-PINEAU SANCERRE 2011

 

Ποικιλιακή σύνθεση: Sauvignon Blanc

Αλκοολικός τίτλος: 12,5%

Κατηγορία: Appellation d’Origine Contrôlée

 

Τα Sancerre είναι συνήθως εξαιρετικά κρασιά, τουλάχιστον τα λευκά. Αυτό το Sancerre εμπίπτει μετά βεβαιότητος στην κατηγορία των εξαίρετων, έχει όμως και κάτι ακόμα. Δεν είναι απλώς και μόνο ένα «σπινθηροβόλο» Sauvignon Blanc με ζωηρή οξύτητα και τα γνωστά εκρηκτικά αρώματα κίτρων και χλόης, που συνήθως η ποικιλία διαθέτει. Είναι κάτι λιγάκι πιο πλούσιο, μεστό και πολύπλοκο, καθώς έχει, στα δύο χρόνια που μεσολάβησαν από τον τρύγο, συμπυκνωθεί, αναδεικνύοντας έναν αρωματικό και γευστικό πλούτο, που για να γίνει απολύτως αισθητός θα πρέπει το κρασί να σερβιριστεί όχι πολύ παγωμένο, αλλά κάπου ανάμεσα στους 13-15 βαθμούς Κελσίου, ειδικά τώρα που χειμώνιασε (επιτέλους) και τα πληθωρικά λευκά σηκώνουν κάπως πιο υψηλές θερμοκρασίες σερβιρίσματος. Πιείτε το μέχρι το τέλος του 2014. 

 

Βαθμός: 86/100

                                   Τιμή: €18

                                   Διανομή: Οινότρια

 

EPOS CHARDONNAY 2011, ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΚΥΠΕΡΟΥΝΤΑΣ

 

Ποικιλιακή σύνθεση: Chardonnay   

Αλκοολικός τίτλος: 13%

Κατηγορία: Τοπικός Οίνος Λεμεσού

 

Το Chardonnay του Οινοποιείου Κυπερούντας είναι διαχρονικά το καλύτερο λευκό (μαζί με τον Πετρίτη) κρασί της χώρας. Το Epos Chardonnay, που παράγεται από τα σταφύλια των ιδιόκτητων αμπελώνων του οινοποιείου, είναι το καλύτερο λευκό που οινοποίησε ποτέ ο κ. Μηνάς Μηνά, αρχιοινολόγος της μονάδας. Γιατί είναι το καλύτερο, όμως; Πρώτον, γιατί παρά την οκτάμηνη παραμονή του σε δρύινα κρασοβάρελα το ξύλο δεν φαίνεται σχεδόν καθόλου, κάνοντας σε να διερωτάσαι εάν πρόκειται για λευκό δεξαμενής. Δεύτερον, γιατί είναι αρωματικά εκφραστικότατο και γευστικά εκδηλωτικό και πλούσιο, χωρίς να γίνεται ωστόσο βαρύ, χάρη στο άφθονο φρούτο του και στη ζωηρή οξύτητά του. Το κορυφαίο κυπριακό Chardonnay που έχω ποτέ δοκιμάσει. Πιείτε το μέχρι το 2018. 

 

Βαθμός: 86/100

Τιμή: €15

Διανομή: Φώτος Φωτιάδης Διανομείς Λτδ


22/12/2013

Άρθρα: Γευσιγνωσία

»

Τίμια ελλαδικά κρασιά

15/07/2018

»

Και τα λευκά που θα μας ενθουσιάσουν…

23/12/2017

»

Για μια βραδιά που θα μας ενθουσιάσει!

17/12/2017

»

Πού έγκειται η διαφορά;

02/04/2017

»

Λευκά που σημάδεψαν μια χώρα

12/02/2017

»

Τρακόσια κρασιά με €15

06/11/2016

»

Τοπικά κόκκινα παλαίωσης

18/09/2016

»

Γιορτινά κόκκινα

27/12/2015

»

Η δύναμη της στιγμής

22/02/2015

»

Φθηνά αλλά παλαίωσης…

08/02/2015

»

Το ζήτημα της αλκοόλης

01/02/2015

»

Όταν τα έχεις…τρακόσια

07/12/2014

»

Λευκά για το κρύο…

22/12/2013

»

Μακριά από τη θλίψη…

15/12/2013

»

Όπου γυρίσεις, φελλός!

05/02/2012

»

Κρασιά διά της αφαιρέσεως…

18/12/2011

»

Λευκά σε ρόλο κόκκινου

02/10/2011

»

Όσα το οξυγόνο αποκαλύπτει...

07/08/2011

»

Η αξιολόγηση ως γεωγραφία

08/05/2011

»

Πόσο σωστά δοκιμάζουμε;

01/05/2011

Οίνου Συμβουλευτική Πάνω  |  Πίσω  |  Εκτύπωση  |  Εξειδικευμένη Αναζήτηση  |  Επικοινωνία  |  Αρχική Σελίδα