Αρχική Σελίδα  |  Επικοινωνία  |  Αναζήτηση:
Παρασκευή, 20 Ιουλίου 2018
Cyprus Wine Pages

Μακριά από τη θλίψη…«Κύριε Κωνσταντίνου, παρακολουθώ τη στήλη σας αρκετό καιρό και ομολογώ πως στα περισσότερα από όσα γράφετε με βρίσκετε σε απόλυτη συμφωνία. Δυστυχώς, το πρόβλημα αυτού του τόπου δεν διορθώνεται εύκολα. Είναι πρόβλημα νοοτροπίας, κουλτούρας και πολιτισμού (ή μήπως έλλειψης;). Όταν ο μέσος Κύπριος δεν διαβάζει ούτε τους τίτλους της εφημερίδας που... δεν αγοράζει, αλλά τη «βρίσκει» στο καφέ που συχνάζει, τι το ψάχνεις; Ημιμάθεια και σκοταδισμός, καπιταλισμός στα χειρότερά του. Αυτό είμαστε! Μία παράκληση έχω. Επειδή τα τελευταία γραπτά σας ήταν δικαιολογημένα μεν καταθλιπτικά δε, θα επιθυμούσα να ετοιμάσετε ένα άρθρο οδηγό αγοράς. Κάτι, να αλλάξει η ρότα των κειμένων σας. Ίσως θα μπορούσατε να μας προτείνετε 5 ερυθρά, 5 λευκά, 5 αφρώδη, 5 επιδόρπια σε δύο κατηγορίες. Μια οικονομική και μια ακριβότερη. Η πρώτη ίσως να ήταν κάτω των 20 ευρώ και η δεύτερη άνω των 20, χωρίς όμως να ξεπερνά τα 100 ευρώ. Ευχαριστώ».

 

Ο φίλος αναγνώστης συμφωνεί μεν, έπαθε κατάθλιψη δε με τα όσα εσχάτως γράφω. Και εγώ δεν θέλω να θλίβω, ούτε και να κακοκαρδίζω τους καλούς αναγνώστες μου. Γι’ αυτό και σήμερα θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να αποφύγω τις γκρίνιες και τα παράπονα, άλλωστε, γιορτάρες μέρες έρχονται, δεν κάνει. Μέρες γιορτής για όλους τους χριστιανούς της Γης, μέρες αγάπης και συμφιλίωσης, χαράς και γλεντιού, μέρες για τραπέζια χαρωπά και πλούσια, μέρες που ο οίνος θα κυλήσει άφθονος, τουλάχιστον σε όσα σπίτια έχουν ακόμη τα οικονομικά μέσα για γιορτινό ξεφάντωμα. Άλλοι λίγο, άλλοι πολύ θα ανοίξουμε μερικά μπουκάλια καλού κρασιού, όχι κατ’ ανάγκην ακριβού ή εκ Γαλλίας ορμώμενου, αλλά κρασιού που να ικανοποιεί τις απαιτήσεις των ημερών, το οποίο να προσφέρεται σε λογική τιμή. Δεν θα καταπιαστώ με πολύ ακριβά κρασιά ετούτη τη χρονιά, καθώς δεν το θεωρώ σκόπιμο. Θα περιοριστώ λοιπόν στην παρουσίαση μερικών εξαιρετικών κρασιών, που τιμολογούνται σε ανεκτά επίπεδα (λαμβάνοντας υπόψη και το πνεύμα των ημερών), γιατί πρωτίστως δεν επιθυμώ να είμαι άκαιρος και άστοχος και δευτερευόντως επειδή θέλω να δείξω ότι υπάρχουν αρκετά κρασιά που τιμούνται σε υποφερτά επίπεδα και τα οποία θα γοητεύσουν τον καθένα. Λέω να αρχίσουμε με πέντε ερυθρά, τα οποία συστήνω άνευ οποιασδήποτε συστολής ή επιφυλάξεως. Πέντε δικά μας κρασιά που ξεχωρίζω, από Κύπρο και Ελλάδα, τα οποία έχω κατά καιρούς ξαναπαρουσιάσει και που τώρα τις γιορτές είναι ικανά να μας χαρίσουν λίγες όμορφες στιγμές χαράς και απόλαυσης.

 

ΑΒΑΤΟΝ 2009, ΚΤΗΜΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

 

Ποικιλιακή σύνθεση: Λημνιό, Μαυρούδι, Μαυροτράγανο

Αλκοολικός τίτλος: 14%

Κατηγορία: Τοπικός Οίνος Επανομής 

 

Τι να πει κανείς για το Άβατον; Ένα κόκκινο που δεν προκαλεί μόνο σεβασμό, αλλά και συγκίνηση, καθώς οινοποιείται αποκλειστικά από τρεις γηγενείς ποικιλίες της Ελλάδος, με κυρίαρχη το Λημνιό, στο οποίο ο Αριστοτέλης αναφέρεται από τον 4ο αιώνα π.Χ. Το κρασί είναι ακόμη πολύ νέο, δεν σε αποπαίρνει όμως, καθώς μπορείς να το χαρείς και να το απολαύσεις, μια και οι τανίνες του είναι εντυπωσιακά μαλακές, σχεδόν μεταξένιες θα έλεγα. Ντυμένες στο φρούτο και στο πλούσιο σώμα και εκχύλισμα και γραμμωμένες από μια εξυψωτική του γευστικού συνόλου οξύτητα. Ένα κρασί αρωματικά και γευστικά βαθύ, πολύπλοκο και διαρκές. Πιείτε το τώρα και, αν έχετε την υπομονή, κρατήστε το στο κελάρι σας για άλλα 15 τουλάχιστον χρόνια. Μέχρι τότε, ποιος ζει, ποιος πεθαίνει!

 

Βαθμός: 89/100

Τιμή: €23,50

                                   Διανομή: Το Διονύσιον

 

ΚΤΗΜΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ 2007

 

Ποικιλιακή σύνθεση: Cabernet Sauvignon, Merlot 

Αλκοολικός τίτλος: 14,5%

Κατηγορία: Τοπικός Οίνος Κρανιάς    

 

Όταν λέμε «σοβαρό κρασί», αυτό ακριβώς εννοούμε. Όταν λέμε «κρασί βαθιάς παλαίωσης», πάλι αυτό εννοούμε. Όταν λέμε «η Ελλάδα φτιάχνει σπουδαία κρασιά», και πάλι αυτό εννοούμε! Το Κτήμα Κατσαρού 2007 είναι ίσως το καλύτερο κόκκινο που έχω ποτέ δοκιμάσει από αυτόν τον σπουδαίο και ανερχόμενο παραγωγό (μετά την ενίσχυση της ομάδας και από τον Ευριπίδη Κατσαρό). Χρωματικά μαυροκόκκινο. Στη μύτη εντυπωσιακό, καθώς συνδυάζει τέλεια το πλούσιο φρούτο με το δρύινο βαρέλι. Στο στόμα γεμάτο, άψογα δομημένο, αριστοκρατικό. Ένα κρασί που διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά (πληθωρικό φρούτο, σπάνιας ποιότητας τανίνες, γενναιόδωρη αλκοόλη, ισορροπημένη οξύτητα) για να παλαιώσει μέχρι το 2030. Ένα από τα καλύτερα ελλαδικά κόκκινα που έχω ποτέ δοκιμάσει. 

 

Βαθμός: 89/100

Τιμή: €22,50

Διανομή: La Maison du Vin

 

                                   ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ ΚΑΡΥΔΑ 2009

Ποικιλιακή σύνθεση: Ξινόμαυρο  

Αλκοολικός τίτλος: 13,5%

Κατηγορία: Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης Νάουσα

 

Το Ξινόμαυρο της οικογένειας Καρυδά στη Νάουσα, της εσοδείας 2009, δεν είναι απλώς ένα εξαιρετικό κρασί της ποικιλίας, αλλά ένα από τα κορυφαία Ξινόμαυρα που έχω ποτέ δοκιμάσει. Παραδοσιακό ως προς τη φιλοσοφία οινοποίησης, εντελώς τυπικό, καθώς τα αρώματα μαύρης ελιάς και λιαστής ντομάτας πρωταγωνιστούν και είναι βαθιά, όμορφα και επίμονα. Βαθύχρωμο για κρασί της ποικιλίας και γευστικά γεμάτο, πλούσιο, με τις τανίνες να τσιμπολογάνε ευχάριστα τον ουρανίσκο και να δεικνύουν πως το κρασί έχει ακόμη μακρύ δρόμο να διανύσει. Αν και πιστεύω ότι δεν θα γοητεύσει τόσο τους αμύητους καταναλωτές όσο τους μυημένους, θεωρώ πως το μεγαλύτερο προσόν αυτού του θεσπέσιου οίνου είναι η διαρκής εξέλιξη που παρουσιάζει στο ποτήρι, στοιχείο που σε κάνει να συνομιλείς μαζί του, θαυμάζοντας συνάμα τι η Φύση είναι ικανή να προσφέρει στον άνθρωπο.

 

Βαθμός: 88/100

Τιμή: €14,50

Διανομή: Το Διονύσιον

 

YOUNG VINES 2011, ΘΥΜΙΟΠΟΥΛΟΣ

Ποικιλιακή σύνθεση: Ξινόμαυρο  

Αλκοολικός τίτλος: 13,5%

Κατηγορία: Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης Νάουσα

 

Ο Απόστολος Θυμιόπουλος είναι ένας νέος οινοποιός στη Νάουσα. Ίσως είναι, όμως, αυτή τη στιγμή ο καλύτερος. Τα κρασιά του ξεχωρίζουν για την ιδιοσυγκρασία και τη φινέτσα τους, καθώς αποτελούν τη σύγχρονη πλευρά του Ξινόμαυρου της Νάουσας. Το παραγόμενο από τα νεαρά κλήματα του ιδιόκτητου αμπελώνα Young Vines είναι ένα υπέροχο με τη σημασία της λέξης κρασί. Εκρηκτικό σε φρούτο, τίγκα στα κεράσια, τα βύσσινα, τα μούρα και τα δαμάσκηνα και ποικιλμένο με νότες μέντας και βοτάνων εκφράζεται με ένα εξίσου αρωματικό στόμα, στο οποίο οι τανίνες δεν είναι καθόλου επιθετικές, για τα δεδομένα της ποικιλίας, ενώ η οξύτητα διακρίνεται από μια ισορροπημένη ζωηράδα. Φίνο, ξεχωριστό, ιδιαίτερο. Πιείτε το μέχρι το 2018.

 

Βαθμός: 86/100

Τιμή: €10

Διανομή: Senaga Trading Ltd

 

ΜΑΡΑΘΕΥΤΙΚΟ 2011, ΚΤΗΜΑ ΑΡΓΥΡΙΔΗ

 

Ποικιλιακή σύνθεση: Μαραθεύτικο

Αλκοολικός τίτλος: 14%

Κατηγορία: Τοπικός Οίνος Λεμεσού

 

Δεν ξέρω αν υπάρχει τρόπος να βλέπει ο αείμνηστος Πάμπος Αργυρίδης τα έργα και τα κρασιά των συνεχιστών του, αλλά, αν υπάρχει, σίγουρα θα νιώθει ήσυχος και υπερήφανος για κάθε σταγόνα που κυλάει στο ποτήρι μας. Η εσοδεία του 2011 δεν στέκει απλώς στο ποιοτικό επίπεδο του 2010, αλλά είναι πιστεύω κατά τι καλύτερη. Πρόκειται για ένα κρασί, που από το χρώμα και μόνο σε προϊδεάζει για τον αρωματικό και γευστικό του πλούτο. Τυπικό της γηγενούς ποικιλίας, με μπόλικο φρούτο, βαθύ και με εξαιρετικής ποιότητας τανινικό δυναμικό, δείχνει ότι μπορεί να εξελιχθεί στη φιάλη για μία δεκαετία το λιγότερο. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό Μαραθεύτικο και μόνο; Όχι, πρόκειται για το κορυφαίο της χώρας. Και υποκλινόμαστε σ’ αυτό. Και στον άνθρωπο που το εμπνεύστηκε.

 

Βαθμός: 85/100

Τιμή: €13

                                   Διανομή: Oenus Ltd


15/12/2013

Άρθρα: Γευσιγνωσία

»

Τίμια ελλαδικά κρασιά

15/07/2018

»

Και τα λευκά που θα μας ενθουσιάσουν…

23/12/2017

»

Για μια βραδιά που θα μας ενθουσιάσει!

17/12/2017

»

Πού έγκειται η διαφορά;

02/04/2017

»

Λευκά που σημάδεψαν μια χώρα

12/02/2017

»

Τρακόσια κρασιά με €15

06/11/2016

»

Τοπικά κόκκινα παλαίωσης

18/09/2016

»

Γιορτινά κόκκινα

27/12/2015

»

Η δύναμη της στιγμής

22/02/2015

»

Φθηνά αλλά παλαίωσης…

08/02/2015

»

Το ζήτημα της αλκοόλης

01/02/2015

»

Όταν τα έχεις…τρακόσια

07/12/2014

»

Λευκά για το κρύο…

22/12/2013

»

Μακριά από τη θλίψη…

15/12/2013

»

Όπου γυρίσεις, φελλός!

05/02/2012

»

Κρασιά διά της αφαιρέσεως…

18/12/2011

»

Λευκά σε ρόλο κόκκινου

02/10/2011

»

Όσα το οξυγόνο αποκαλύπτει...

07/08/2011

»

Η αξιολόγηση ως γεωγραφία

08/05/2011

»

Πόσο σωστά δοκιμάζουμε;

01/05/2011

Οίνου Συμβουλευτική Πάνω  |  Πίσω  |  Εκτύπωση  |  Εξειδικευμένη Αναζήτηση  |  Επικοινωνία  |  Αρχική Σελίδα